Hlavní obsah

Ještě můžeme pít vodu z kohoutku, děkují v obci „na suchu“

Foto: Pixabay.com

Vzácnost, s kterou je třeba šetřit. Tak přistupují v řadě českých obcí k pitné vodě: platí zákaz zalévání zahrad nebo mytí aut. (Ilustrační snímek)

Reklama

Nesmí napouštět bazény, nesmí mýt auta ani zalévat zahradu. V některých obcích i letos platí přísná pravidla pro nakládání s pitnou vodou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Asi tři sta obyvatel obce Sulíkov na Blansku zná problémy s vodou velmi dobře. Snaží se na ně ale hledět s optimismem:

„Jestli chcete slyšet trochu pozitivní zprávu, tak ještě můžeme pít vodu z kohoutku. Ale nesmíme nic jiného: nesmíme zalévat, nesmíme umývat, nesmíme plýtvat, což si myslím, že by měla být vlastnost každého člověka,“ hlásí starostka Hana Pokorná.

Zmiňuje, že obec má i výjimku z limitů na dusičnany v pitné vodě – namísto povolených 50 miligramů na litr maximálně jich zde může být až 70 miligramů. Větší množství dusičnanů v lidském organismu přeměňuje bakterie na toxičtější dusitany, které mohou způsobit zdravotní problémy.

Obec se snažila vyřešit problém s vodou novým vrtem, řešení to však bylo krátkodobé. „Vydržel asi čtyři roky, než došla voda, i když měla vydržet déle,“ zoufá si starostka, podle které už na území obce není odkud vodu brát.

Čekání na dotaci

Obyvatelé Sulíkova jsou tedy - co se vody týče - závislí na sousední obci Rozsíčka.

„Bez sousední obce bychom byli na suchu. Nevím, co bychom dělali, jestli bychom zrušili dědinu…“ je Hana Pokorná vděčná za pomoc od sousedů. A společná výstavba nových vrtů ve vedlejší obci je podle starostky aktuálně jediný plán na řešení nedostatku vody.

Aktuálně čekají, jestli se nevypíše vhodný dotační titul, který by pomohl vrty financovat. „Máme projekt, stavební povolení je hotové, vše je hotové, jen čekáme na nějaké dotace,“ shrnuje starosta Rozsíčky Josef Kovář.

Ani tamních zhruba 140 obyvatel nesmí s vodou plýtvat, podle starosty se s horkými letními dny vrátilo sucho, a tak platí i zákaz zalévání zahrádek.

Sucho v akci: mizí i jihočeské rybníky

Místo vodní hladiny jen oschlé kameny. Podívejte se, jak se vytrácí celé rybníku na jihu země:

Letošní počasí zatím podle odborníků z týmu Intersucho změnu k lepšímu nepřineslo. Do července zaznamenali delší období s nedostatkem půdní vláhy než ve výrazně suchých letech 2015, 2017 a 2018.

Další obec, která má problémy s vodou, je Jedousov u Pardubic se zhruba 170 obyvateli. „Třetina vesnice má vrty, ale lidé, kteří mají normální studny, tak mají problém obrovský. Někteří třeba čekají dva dny, než se voda natáhne,“ popisuje starosta Jiří Kožený a dodává, že tři domy jsou aktuálně dokonce úplně bez vody.

„Pomáhají jim sousedi. Neřeší se to nějak centrálně,“ líčí starosta, že si tamní obyvatelé snaží navzájem pomoci. Mluví o tom, že i přes srážky v letošním roce se studny v obci nijak zvlášť nenaplnily.

I obec Jedousov doufá, že by mohla získat dotaci na vodovod a kanalizaci. „Máme stavební povolení a čekáme, jestli se podaří nějaká výzva. V dnešní době, jak narostly ceny všech prací a materiálů, tak je to v horentních výšinách,“ vysvětluje starosta, proč se bez dotace do stavby nepouští.

Projekt, který připravili, počítal s cenou 40 milionů korun. S ohledem na současnou inflaci se ale obává, že cena vzroste.

I přes problémy však v Jedousově nevyhlásili zákaz používání vody na zalévání nebo napouštění bazénů. Starosta Kožený mluví o tom, že lidé sami musí hospodařit takovým způsobem, aby mohli fungovat.

Obdobně k situaci přistupuje Hvozdec u Brna, kde měli v minulosti také potíže s vodou. Nejsou tu žádné zákazy ani se starostka nesnaží agitovat a více než 300 obyvatel upozorňovat, aby s vodou neplýtvali. „Většinou se agitka u 10 až 15 procent odběratelů mine účinkem a dělají pravý opak. Buď to dělají naschvál, což je už diagnóza, nebo mají pocit, že se musí zásobit a například zalít zahradu nebo umýt auto, než dojde voda,“ říká starostka Michaela Košvicová.

Nedostatek vody v obci se podařilo prozatím vyřešit novým vrtem. Podle starostky je ale situace v obci jen „zdánlivě dobrá“. „Určitě to není žádné dlouhodobé řešení. Víme, že ten vrt je na pokrytí stávající spotřeby, rozhodně nestačí na další rozvoj obce a další výstavbu, nebo ani na to, že spotřeba vody obecně roste,“ vysvětluje Michaela Košvicová.

Lešany u Benešova jsou na tom aktuálně s vodou dobře. Čerstvě dokončili novou studnu, která je plná vody, a chystají se ji napojit do obecního vodovodního řádu.

Přesto: platí tu zákaz plýtvání vodou. „Platí zákaz zalévaní zahrad, napouštění bazénů, mytí automobilů a užívat pitnou vodu pro stavební účely. Je to takový rituál,“ říká starosta František Ludvík.

Že je vody dostatek, neznamená, že jí není třeba šetřit. „Někteří šetří vodou, ví, jaký je to problém. Ale jsou i lidé, kteří si myslí, že si mohou dělat, co chtějí a i přes zákaz si bazén dopustí,“ vysvětluje starosta, proč obec u zákazu zůstává.

Reklama

Doporučované