Hlavní obsah
Online

Babiš pomlouval u soudu nepohodlné svědky, klíčová postava ho však podržela

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází k pondělnímu jednání soudu.

Reklama

aktualizováno •

Začal už třetí týden procesu s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo. Dění u soudu jsme sledovali v online reportáži.

Článek

Po dvoutýdenní přestávce se před Městský soud v Praze vrátil trestní případ kolem Farmy Čapí hnízdo, kde je obžalován expremiér a zakladatel holdingu Agrofert Andrej Babiš z napomáhání dotačnímu podvodu. Spolu s ním čelí obžalobě manažerka holdingu Jana Nagyová, která podezřelou žádost o padesátimilionovou evropskou dotaci podepsala.

Klíčovým svědkem pro dnešní den byla dlouholetá finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Byla to ona, kdo řešil úvěry pro výstavbu a provoz Čapího hnízda s bankou HSBC. Procházková byla pozvána už v září, ale pro nemoc se u soudu omluvila.

Petra Procházková u soudu uvedla, že nikdy areál nevnímala jako soukromý majetek Andreje Babiše. Nevěděla prý nic o akcionářské struktuře ani o tom, že by to bylo spojeno s rodinou Andreje Babiše. Na druhou stranu řekla, že Agrofert vedl pro Farmu Čapí hnízdo účetnictví a ručil také za úvěry, které poskytla na projekt banka HSBC.

Dnešního jednání se účastnili oba obžalovaní, přičemž Andrej Babiš zůstal věrný svému chování, jímž se v soudní síni prezentuje. Podobně jako u jiných svědků, kteří svědčili v jeho neprospěch, slovně atakoval hned první dnešní svědkyni, dotační úřednici Evu Filipovou. Když řekla, proč se jí projekt Čapí hnízdo zdál podezřelý, řekl, že je „ze stáje Wagenknechta“, čímž myslel svého velkého kritika senátora Lukáše Wagenknechta.

Obžalovaný pak slovně zaútočil i na svědkyni a reklamní specialistku Terezu Svěrákovou, která soudu řekla, že Babiš jí líčil Čapí hnízdo jako svůj vlastní projekt. „Paní svědkyně má strašně bujnou fantazii,“ řekl na to Andrej Babiš.

Jeho obhájci pak otázkou na svědkyni soudu připomněli, že Tereza Svěráková pracuje nyní v týmu prezidentské kampaně Danuše Nerudové.

Do třetice pak Babiš odmítl výpověď stavebního technika Jana Bareše, který krom jiných věcí hovořil o soukromé Babišově vile v areálu farmy. „Mluví tady o všem i o tom, o čem neměl žádné informace,“ prohlásil k jeho výpovědi obžalovaný s tím, že svědek „strašně moc povídá, kouří a dělá kšefty“.

Důležitou věcí, která se u soudu odehrála, pak byl požadavek žalobce Jaroslava Šarocha, aby byl rozšířen znalecký posudek, který má určit, kdo podepsal dokumenty o převzetí akcií Farmy Čapí hnízdo za Andreje Babiše mladšího. Čulík dostal znalecký úkol, aby zjistil, zda podpisy na třech dobových listinách odpovídají podpisům Andreje Babiše staršího.

Předvolána dodatečně ještě byla advokátka původní firmy ZZN Agro Pelhřimov Eva Havlová. Právě z této společnosti byla v roce 2008 vytvořena po přejmenování Farma Čapí hnízdo, která o dotaci žádala. Advokátka však už většinu věcí zapomněla. Tak aspoň vyzněla její slova před soudem, když vysvětlovala, za jakých okolností se společnost s ručením omezeným ZZN Agro Pelhřimov na konci roku 2007 změnila na akciovou společnost.

Tím výslechy svědků končí. V dalších dnech by se před soudem mělo předčítat z listinných důkazů.

Co víme o Petře Procházkové

Klíčové svědkyni a Babišově dlouholeté blízké spolupracovnici jsme se věnovali v několika textech:

Co o ní padlo u soudu:

  • Jednání končí

    Jednání soudu v kauze Čapí hnízdo pro dnešek skončilo, zítra poprvé není pozván žádný svědek, budou se číst listinné důkazy.

  • Babiš: Pořád si protiřečí

    Andrej Babiš tvrdí, že si svědek Bareš ve svých výpovědích neustále protiřečí a že sledoval pouze svůj finanční zájem. „Mluví tady o všem, i o tom, o čem neměl žádné informace,“ prohlásil expremiér. K často diskutovanému objektu „vila“ zopakoval Babiš výrok finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové, že jej měla firma Agrofert pronajatý z titulu strategického partnerství.

    K tomu přidáváme postřeh ze sociální sítě Twitter:

  • Babiš mi říkal, že mám pokračovat

    Pan Babiš mi říkal, že mám pokračovat v realizaci Čapího hnízda bez ohledu na to, zda paní Nagyová sežene dotaci, nebo ne, uvedl stavební technik Jan Bareš.

  • Stavební technik čelí otázkám obžaloby

    Stavební technik Jan Bareš čelí otázkám obžaloby, která se snaží získat detaily k předešlé výpovědi. Například zda si dokáže vybavit, kdy se stavěla jezdecká hala nebo jak se čerpaly dotace.

  • Znalec bude zkoumat Babišovy podpisy

    Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala potvrdil, že státní zástupce Jaroslav Šaroch přibral písmoznalce Aleše Čulíka k doplnění původního znaleckého posudku, který se týká podpisů pod listinami souvisejícími s převodem akcií ve společnosti Farma Čapí hnízdo. Čulík dostal znalecký úkol, aby zjistil, zda podpisy na třech dobových listinách odpovídají podpisům Andreje Babiše staršího.

    Objevilo se totiž podezření, že dokumenty podepisoval Babiš senior místo svého syna. „Státní zástupce upozornil na to, že může být znalcem požadován nějaký doplněný materiál ohledně srovnávacího vzorku pro možnost provedení znaleckého zkoumání,“ uvedl Cimbala s tím, že bude záležet i na obhajobě a přímo na Andreji Babišovi, zda bude srovnávací vzorek podpisů ke zkoumání poskytnut. Posudek má být hotov do 10. prosince.

  • Vyhlášena přestávka

    Soudce Jan Šott vyhlásil přestávku do 12:30.

  • S HSBC přišla Procházková

    Obžalovaná Nagyová vysvětluje, že skutečně kdysi navštívila Petru Procházkovou s prosbou o pomoc v oblasti financování farmy. Ale šlo prý o obecný dotaz, Procházková přišla s možností financování přes banku HSBC.

  • Reklama byla adekvátní

    Procházková si nevzpomíná na okolnosti, za nichž holding poskytoval půjčku společnosti Farma Čapí hnízdo. Andrej Babiš prý půjčku schválil, ale žádný osobní zájem v té věci neprojevil. Nepamatuje si ani na okolnosti uzavření reklamních smluv s farmou. Vydané reklamní prostředky hodnotila jako adekvátní, žádné pochybnosti to v ní nevyvolalo.

  • Oslovila Gestingera z HSBC

    Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková se o Čapím hnízdě prý poprvé dozvěděla v roce 2007 v rámci společnosti Imoba, která vlastnila pozemky. Uvažovalo se prý o školicím středisku pro celou skupinu, ale ukázalo se, že by to ekonomicky nedávalo smysl. Potom se prý začalo uvažovat o areálu, který by byl otevřen veřejnosti.

    Nikdy prý areál nevnímala jako soukromý majetek Andreje Babiše. Nevěděla nic o akcionářské struktuře ani o tom, že by to bylo spojeno s rodinou Andreje Babiše.

    Vzpomíná si, že pro farmu vedl Agrofert účetnictví a že Agrofert ručil za úvěry.

    Co se týče financování, oslovila ji prý paní Nagyová, někdy na začátku roku 2008, zda by jí nepomohla vyřešit financování farmy. Obrátila se na Marka Gestingera z banky HSBC, s nímž spolupracovala asi od roku 1998. Babiš se v této věci prý nijak neangažoval.

  • Před soud předstoupila klíčová svědkyně

    K soudu přišla finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Obhajoba ji označila za klíčovou svědkyni.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Petra Procházková u soudu.

  • Babiš: Vůbec si na ni nepamatuji

    Babiš uvedl že si na Terezu Svěrákovou z té doby nepamatuje. „Ani moje paní,“ uvedl. Prohlásil, že Svěráková má bujnou fantazii, když si detailně vzpomíná, co před lety řekl.

    Co absolutně odmítá, že by ji pozval na oběd. Vila v areálu nikdy nebyla mé soukromé sídlo, prohlásil také.

    Obžalovaná Nagyová uvedla, že po roce 2010 běžela udržitelnost projektu, nezáleží prý už na tom, zda jde o velkou, či malou firmu. Je to podle ní irelevantní.

  • Pracuji v týmu Danuše Nerudové

    Babišův advokát se dotázal, zda Svěráková dnes pracuje ve prospěch nějakého prezidentského kandidáta. „Ano, pracuji v týmu Danuše Nerudové,“ uvedla svědkyně.

  • Řekl jí, že je to „jeho dítě“

    Předvolaná svědkyně, reklamní specialistka Tereza Svěráková, si vybavila, jak v říjnu 2012 měla dva zmeškané telefonáty z neznámého čísla a dostala i SMS. Byl to pan Babiš, kterého do té doby neznala. Nabídl jí možnost spolupráce.

    Potkali se prý v Centru pohybové medicíny profesora Pavla Koláře. Babiš tam podle svědkyně mluvil o projektu farmy Čapí hnízdo jako o svém „mimořádném projektu“. Někdy v listopadu téhož roku farmu navštívila. Babiš jí farmu ukázal, provedl ji celým areálem včetně zookoutku a školicího centra. Podle svědkyně řekl, že je to „jeho dítě“, do kterého dal veškerou invenci.

    Mluví i o kontaktech s Monikou Babišovou a jejím bratrem Martinem Herodesem. Ten jí ukázal i objekt „chaloupka“, který měl sloužit Babišovým pro soukromé účely. O všem, co se týká projektu, podle ní rozhodoval Andrej Babiš.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Tereza Svěráková u soudu.

  • Právnička si okolnosti převodu nevybavuje

    Právnička Eva Havlová potvrdila, že působila ve firmě ZZN Pelhřimov. Byla u toho, když se na konci roku 2007 dceřiná firma ZZN Agro Pelhřimov přeměnila ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost. A při převodu akcií na Babišovy rodinné příslušníky. Na okolnosti tohoto převodu akcií si ale nepamatuje. Ani na to, kdo konkrétně jí dal za úkol přeměnu společnosti. Kromě Moniky Babišové jiné příbuzné expremiéra nezná.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Právnička Eva Havlová.

  • Původně pochybnosti neměla

    Babišovi obhájci se Filipové dotazují, jakou roli vlastně u projektu hrála. Filipová vysvětlila, že pracovala jako projektový manažer. Uvedla, že u tohoto projektu původně neshledala žádné nedostatky, ty se objevily až později. Babiš o Filipové řekl, že je „ze stáje pana Wagenknechta“.

    Míní tím svého bývalého náměstka na ministerstvu financí Lukáše Wagenknechta, který je nyní senátorem a stal se také jedním z největších Babišových kritiků.

  • Farma byla zavřená

    Před soud už podruhé předstoupila svědkyně Eva Filipová, která měla jako úřednice dotaci na starosti. Uvedla, že u ní vznikly pochybnosti 8. srpna 2011, kdy se soukromě byla podívat na farmu Čapí hnízdo a ta byla zavřená, nepřístupná veřejnosti, což ji překvapilo.

  • Obžalovaní přišli k soudu

    Obžalovaný Andrej Babiš dorazil do soudní budovy. Stejně tak dorazila k pokračujícímu jednání i jeho spoluobžalovaná Jana Nagyová (Mayerová).

    Babiš při příchodu zopakoval novinářům, že případ je politický. „Nikdy to přece nemělo jít k soudu,“ uvedl.

    Andrej Babiš dorazil 17. října k soudu.

Reklama

Hlavní zprávy