Hlavní obsah

„Chci, aby se oběti nebály ozvat.“ Žena viní Trávníčka ze sexuálního násilí

Foto: ČTK

Herec Pavel Trávníček byl veřejně obviněn ze sexuálního násilí.

Reklama

Dlouhé roky se o tom bála mluvit, příběh Jany Fabiánové jí ale dodal odvahu, popisuje žena, která obvinila prince z pohádky o Popelce ze sexuálního násilí.

Článek

Když mi bylo patnáct, herec Pavel Trávníček mě v televizní šatně přinutil, abych ho sexuálně uspokojila.

S tímto obviněním vystoupila v rozhovoru pro server Extra.cz dnes dospělá žena, která si nepřeje zveřejnit své celé jméno. Redakce ale její identitu zná a její příběh ověřovala u čtyř lidí, kteří se navzájem neznají. Samotné sexuální násilí ze strany slavného herce i svědectví lidí, jimž se Věra během let svěřila, jsou popsané níže v tomto článku.

Trávníček prostřednictvím svého právníka obvinění popřel a uvedl, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. „Přijímám všechno, co s tím přichází,“ říká k tomu Věra.

Pro redakci Seznam Zpráv popsala, proč po letech prolomila mlčení a co si od toho slibuje. „Nemám z rozhovoru s Extra.cz peníze. O co mi jde, je otevřít konstruktivní diskusi k tomuto tématu, podporující a laskavou. Aby se případné oběti nebály ozvat,“ vysvětluje.

„Mám děti a přeju si, aby se s takovým chováním nesetkaly. Vím, že je velmi těžké s tímto tématem vystoupit. Člověk má dojem, že je v tom sám, že je na to trápení sám, že o tom nemůže mluvit. Stále je to citlivé téma,“ vysvětluje žena, která se dodnes potýká s nedůvěrou k mužům, přestože je šťastně vdaná a má rodinu.

Redakce se pokusila Trávníčka oslovit a konfrontovat ho s obviněním. „Právní zástupce, advokát Radek Suchý, zveřejnil naše vyjádření. Žádné další komentáře k tomu nebudeme poskytovat,“ řekla na dotaz redakce hercova manažerka Monika Trávníčková – Fialková.

Vyjádření právního zástupce Pavla Trávníčka

Dne 5. ledna 2022 byl na webových stránkách int. deníku Extra.cz zveřejněn článek pod názvem: „Zdrcující obvinění Pavla Trávníčka: Rozepnul si poklopec a zneužil mě, bylo mi 15, tvrdí Věra pro EXtra.cz“, ve kterém byl Pavel Trávníček nařčen ze sexuálního obtěžování.

K uvedenému článku jako právní zástupce Pavla Trávníčka uvádím, že obsah a veškerá tvrzení v článku považujeme za zcela nepravdivé, informace v něm uvedené považujeme za odporné lži, které zásadně zasahují do osobnostních práv mého klienta.

Můj klient se bude proti těmto nehorázným a bezprecedentním útokům na jeho osobu tvrdě bránit. Sdělujeme tisku i veřejnosti, že nejpozději zítra zašlu vydavatelství předžalobní výzvu, kdy budeme žádat omluvu a výraznou finanční satisfakci, zároveň podáváme trestní oznámení na neznámého pachatele.

Článek je veden snahou mého klienta společensky, profesně a především lidsky zničit. Klient se nehodlá smířit s tím, že by se měl stát další obětí kampaně „Me Too“. Zdůrazňujeme znovu, že nic z toho, co je v článku uvedeno, není pravdou, vše jsou odporné, dehonestující lži.  Stejně budeme postupovat proti každému, kdo se na šíření těchto lží bude podílet.   Klient se více k uvedenému nebude veřejně v tuto chvíli jakkoli vyjadřovat.

Přestože Trávníčkův advokát hrozí právním postihem, Věra vyzývá případné další ženy, aby kontaktovaly vyšetřovatele a aby i samy měly nějakou psychologickou pomoc. „Je to opravdu otřesný zážitek a je strašně náročné to zpracovávat sám,“ popisuje.

„V tuto chvíli nechci vystupovat veřejně. Chci mít zaručené bezpečí. Co se týče komentářů pod články a podobně, tak je já osobně nečtu. Už u paní Jany Fabiánové jsem zjistila, že ty komentáře jsou velmi necitlivé. Nedokážu si představit, že jako oběť trestného činu nebo nějakého sexuálního nátlaku si přečtu komentář, kde lidé oběti nevěří a znevažují výpověď poškozeného. Nebo někdy se říká přeživšího (termín standardně používaný u obětí sexuálního násilí, pozn. red.).“

A na běžný argument, proč se neozvala už tehdy, odpovídá, že v patnácti letech pro ni bylo nepředstavitelné vystoupit proti slavnému herci. Ostatně jednoduché to není ani dnes.

„Je to velmi těžké vystoupit s takovým přiznáním proti známé osobnosti. Stojím si za tím,“ říká.

Kontakt pro oběti sexuálního násilí

Oběti sexuálního násilí se mohou ozvat na policejní linku 158 nebo přímo na nejbližší policejní stanici.

Obrátit se lze i na organizace, které pomáhají obětem sexuálního násilí, jako je Bílý kruh bezpečí (116 006), proFem (777 012 555) nebo Persefona (737 834 345).

Vešli jsme do šatny a zamkl

Jak už bylo řečeno, Věra popisuje asi dvacet let staré události, tehdy jí bylo patnáct let.

„Byly jsme s kamarádkami v komparzu Tele Tele. Po první půlce pořadu jsme měly pauzu, zůstaly jsme na chodbě a čekaly na druhou část. Přišel pan Trávníček a my jsme ho poprosily, jestli se nám podepíše. Procházel kolem, pravděpodobně mu skončil nějaký pořad,“ říká.

Herec se Věře podepsal a nabídl jim s kamarádkou podpisové kartičky, které měl údajně v šatně. Odložila si ke kamarádce věci a šla s ním do šatny.

„Vešli jsme do šatny a on zavřel a zamkl. Vyzval mě, abych šla za ním k tomu stolu. Počítala jsem s tím, že se podíváme, jestli má kartičky,“ pokračuje Věra.

„Velmi hbitě, rychle mě chytil, otočil mě k zrcadlu a svojí pravou rukou mě směřoval k poklopci. V ten moment jsem se ohradila, že to nejde. Opravdu to bylo velmi rychlé, neměla jsem šanci nějak reagovat. Zkoprněla jsem a řekla jsem, že to nejde. On pokračoval dál a mojí rukou se uspokojil.

Ověření příběhu

Čtyři ženy nezávisle na sobě redakci potvrdily, že se jim Věra se svým zážitkem svěřila. Spolužačce už před více než dvaceti lety krátce poté, co k němu došlo. Kolegyni v práci s odstupem dalších několika let. Dvěma známým terapeutkám zaměřujícím se na sexuální násilí popsala přesně stejný příběh v roce 2018 a v létě minulého roku. Nikdo z nich příběh nezpochybňuje a většina je ochotná i u případného soudu potvrdit, že už roky znají přesně tento příběh.

Když to dokončil, tak ještě utíral sperma ze zrcadla a ptal se mě, jestli mi rostou chloupky, jestli si půjdu lehnout na lůžko,“ vybavuje si dodnes.

Herce odmítla, umyla si ruce, odemkla a odešla. On zůstal v šatně.

„Chtěla jsem v ten moment zakřičet, že je to prase, ale strašně jsem se styděla. Dva dělníci na chodbě opravovali podlahu, já jsem odešla ke komparzu. Plakala jsem a kamarádce jsem říkala, co se stalo.“

V televizním archivu je možné dohledat záběr, na kterém je Věra v publiku vidět. Její kamarádka jí tehdy neuměla nijak pomoci. Potom se Věra vrátila do šatny, kde měla osobní věci.

V patnácti nevíte, co dělat

„Přemýšlela jsem, jestli někomu zavolám. Hrozně jsem se styděla. Jste na místě, kde nechcete být. Musíte ohlásit něco, co je obrovský zásah do intimity. Zároveň musíte zavolat mamince domů, že se opozdíte, protože budete něco řešit… V tu chvíli jsem to vyhodnotila jako nemožné. V tu chvíli bych se zhroutila. Cestu domů si vůbec nepamatuju,“ popisuje Věra.

S tím, co se jí stalo, se následně svěřila své spolužačce. Redakce s touto spolužačkou mluvila a ta potvrdila, že od Věry slyšela celý příběh tak, jak ho popisuje dnes.

„Problém je, že v patnácti nevíte, co bude následovat. V tu chvíli jsem chtěla zapomenout. Nechtěla jsem o tom mluvit, bála jsem se, že mi nikdo neporozumí. Myslela jsem, že jsem na to sama,“ vysvětluje dnes více než sedmatřicetiletá žena.

„Když jsem začala chodit se svým stávajícím manželem, podpořil mě. Ale protože už to bylo zase o něco později a člověk neví, kdy je to promlčené, kdy s tím ještě může něco dělat. Čekala jsem, že na to zapomenu a nechám to být,“ říká Věra.

Stále se ale potýká s nedůvěrou k mužům, má problém s nimi jet například ve výtahu. Před dvěma lety měla panickou ataku.

„Pana Trávníčka jsem viděla v televizi a zhroutila jsem se. Snažila jsem se přepnout televizní kanál na nějakou pohádku. Od té doby mám záblesky vzpomínek. Strach, kdykoliv ho slyším. Je to takové uleknutí, najednou se musím uklidnit, zjistit, kde jsem, co se děje, že jsem doma, že se nic neděje.“

Před dvěma lety vyhledala pomoc terapeutky, loni v létě se obrátila i na organizaci proFem. Jedna z vedoucích psychoterapeutických služeb v této organizaci s výslovným souhlasem klientky potvrdila, že Věra centrum navštívila a vyprávěla svůj příběh přesně tak, jak ho nyní popisuje v médiích. Zprvu mluvila pouze o známém herci, časem uvedla, že se jednalo právě o Pavla Trávníčka.

Můžete si dávat za vinu, že se to neohlásilo

Dodnes se s traumatem vnitřně nesrovnala. Terapeutka Jana Koutníková, opět s výslovným svolením klientky, redakci potvrdila, že identický příběh a s ním spojené psychické obtíže zná, a potvrdila, že ji klientka navštívila. Kauza Jana Cimického a především odvážný krok herečky Jany Fabiánové, která se jako první odhodlala o jeho činech promluvit, dodaly i Věře odvahu vystoupit proti slavnému herci.

„Poškozených může být mnohem víc, nesmí jim to procházet. Bohužel mě tehdy nenapadlo, že nahlášením ochráním ostatní,“ říká Věra.

Otevřeně mluví o tom, že se stále učí se starým zážitkem pracovat. Také její terapeutka je přesvědčená, že se Věra dodnes potýká s posttraumatickým stresovým syndromem. S redakcí o těchto věcech mluvila s výslovným souhlasem klientky.

Trávníček má shodou okolností letos převzít vyznamenání od Miloše Zemana, stejně jako to plánoval Cimický předtím, než se provalilo jeho chování vůči ženám po celou dobu jeho kariéry. Věra říká, že Trávníčkovi ocenění za jeho celoživotní kariéru nijak neupírá a svůj příběh rozhodně nezveřejnila proto, aby herec přišel o medaili. Právě kvůli tomu, že jde o slavného herce, se jí ale nepříjemná vzpomínka pravidelně vybavuje.

„Je to nepříjemné ho vnímat třeba v dabingu, on dabuje spoustu seriálů, filmů, pohádek. Když ho slyším a nejsem na to připravená, tak se zaleknu. Když ho slyším v nějakém rozhovoru, který si sama vědomě pustím, tak už s tím dokážu pracovat,“ dodává.

Reklama

Doporučované