Hlavní obsah

Církev metodistů odhalila faráře – sexuálního predátora. Případ má policie

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Promluvili. Farář Milan Mrázek byl první, kdo se o chování faráře dozvěděl, vzápětí informoval superintendentku církve Ivanu Procházkovou.

Reklama

Evangelická církev metodistická v České republice musela v poslední době řešit naléhavý problém: Jeden z jejích duchovních sexuálně obtěžoval a zneužíval věřící ženy.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Obávám se, že dodnes si není vědom toho, jaká spoušť za ním zůstala,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy nejvyšší představitelka církve metodistické v České republice Ivana Procházková.

Jméno faráře, který byl z církve na hodinu propuštěn, se rozhodla nezveřejnit mimo jiné s ohledem na jeho manželku a děti, nicméně případ už řešila i na valném shromáždění Ekumenické rady církví a informovala o něm i policii.

Pozval ženu, že se s ní bude modlit…

„Ozvala se nám žena s tím, že se jí stalo s tímto farářem něco špatného a zlého. Šlo o fyzický kontakt. Nejdříve se s ní seznámil, pak ji pozval, že se s ní bude modlit. A když přišla, tak ji sexuálně zneužil,“ říká farář Milan Mrázek, který případ svého kolegy řešil od samého počátku.

Byl to on, na koho se na začátku obrátila jedna z členek církve, která byla z chování nového duchovního konsternovaná: Posílal jí textové zprávy s jasným sexuálním obsahem a s fotografiemi intimních míst.

Farář Mrázek hned informoval nejvyšší představitelku metodistů.

„Hned druhý den, kdy jsem se o tom dozvěděla, jsem přijela na farnost, kde ke zneužití došlo. Zmiňovaná žena byla velmi statečná. Byla ochotná mluvit se mnou o událostech minulých dní a dokonce mi předala screenshoty proběhlé komunikace s farářem,“ říká Ivana Procházková, superintendentka Evangelické církve metodistické v České republice.

S farářem se ještě týž den potkala a z hodiny na hodinu s ním ukončila duchovní službu i zaměstnanecký poměr v celé církvi.

Pozoruhodnou roli při řešení tohoto případu u metodistů měla červnová podcastová série Seznam Zpráv Ve stínu celibátu, v níž Jiřina Kočí vylíčila vznik, průběh a dlouholeté následky několikaletého zneužívání katolickým knězem. V podcastu vystupovala i psychoterapeutka Rita Kramerová, která má velké zkušenosti s doprovázením lidí „přeživších“ zneužívání.

Díky podcastu se letos v srpnu na Ritu Kramerovou obrátil právě farář Mrázek. „Nejdřív jsem sám nevěděl, jak reagovat a jak o tomhle problému otevřeně mluvit. Začal jsem to řešit s vedením církve,“ říká Milan Mrázek a pokračuje: „Do toho jsem narazil na váš podcast a to mi v něčem otevřelo oči. Například v tom, že se nemusí vždy jednat o nějakou očividnou agresi, a přesto jde o sexuální zneužití. Zneužití pozice a moci.“

…další případ už dostala policie

Psychoterapeutka Rita Kramerová, na kterou se vedení církve obrátilo, následně metodistům poradila, aby uspořádali v dané farnosti setkání věřících a mluvili s nimi otevřeně o tom, co se tam stalo. A díky tomu se ukázalo, že problém je mnohem širší. „Ozvala se další žena,“ vysvětluje Milan Mrázek.

Vedení Evangelické církve metodistické zjistilo, že jejich duchovní se v krátké době – ve farnosti působil tři týdny – dopustil přímo sexuálního zneužití. „Na základě tohoto případu jsme se souhlasem oběti předali celou věc k prošetření Policii České republiky,“ říká superintendentka Ivana Procházková.

Během dne zveřejníme rozhovor s Ivanou Procházkovou a Milanem Mrázkem, v němž velmi otevřeně popisují, jak oni sami reagovali, když se dozvěděli o činech svého kolegy, co tento případ znamenal ve společenství věřících a proč se rozhodli celou záležitost odkrýt před veřejností.

Série Ve stínu celibátu (režie: Braňo Pažitka)

Foto: Seznam Zprávy, Yan Renelt

Jiřina Kočí při natáčení dokumentu.

Videosérie:

1. díl: Tři roky hrubého sexu. Češka na jméno popisuje trauma ze zneužívání knězem

2. díl: Podívej, co jsi způsobila. Pachatel napsal oběti sexuálního zneužívání

Podcastová série:

1. díl: „Dvacet let jsem na to chtěla zapomenout.“ Zneužívání knězem očima ženy

2. díl: „Tatínci s dcerami nespí.“ Kněz překročil zakázanou hranici

3. díl: „Její psychika řvala o pomoc.“ Rozpad osobnosti jako důsledek zneužívání

4. díl: Kněz sex s dívkou nepopřel. Duchovní musel uklidňovat farníky

5. díl: Setkání biskupa s obětí zneužívání: „To by mohla přijít i paní z prodejny“

Reklama

Související témata:

Doporučované