Hlavní obsah

Další podezření z ústavu u Znojma. Zmizeli odsud skoro všichni uprchlíci

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Nechtějí tu být,“ konstatuje ředitel výchovného ústavu Višňové Vladislav Popelka.

Reklama

Kromě podezření ze šikany organizované pedagogy, které ve čtvrtek popsaly Seznam Zprávy, má vedení Výchovného ústavu Višňové u Znojma ještě další problém.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie prověřuje trestní oznámení, že vedení Výchovného ústavu Višňové u Znojma napomáhalo k útěku nezletilým uprchlíkům, kteří byli v Česku zadrženi bez rodičů a stát je pak do péče višňovského ústavu poslal, než se vyřeší jejich další osudy.

Od začátku roku tak bylo na základě předběžného opatření soudu umístěno do Višňové 16 nezletilých cizinců bez doprovodu. Jednalo se o děti a adolescenty z Ukrajiny, Afghánistánu, Egypta, Turecka, Sýrie a Libye. Nyní tam podle sdělení Ministerstva školství, které je zřizovatelem zařízení, zůstali dva chlapci.

„V současné době se tam nacházejí dva Ukrajinci, dvěma cizincům pozbylo předběžné opatření platnost a dvanáct cizinců je hlášeno na útěku,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí resortu Aneta Lednová.

Případ pro vyšetřování

Za strohou statistikou je podezření, že dětští běženci zmizeli z ústavu s místní dopomocí.

Na počátku října podal kvůli tomu na okresní státní zastupitelství ve Znojmě jeden z pedagogů višňovského ústavu trestní oznámení. V dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, se hovoří o trestném činu maření soudního rozhodnutí a je v něm uvedeno jméno ředitele ústavu Vladislava Popelky.

„Ano. Útečnost máme sto procent,“ přiznává ředitel, ale útěky mají podle něho jiný průběh, než podavatel oznámení píše.

„Jsme tranzitní země, oni tu nechtějí být, nechtějí se tu vzdělávat. My je tu takzvaně pod zámkem držíme po adaptační dobu 14 dnů, pak jim ale nemůžeme zakázat volnost pohybu. Jsme pedagogický ústav, ne vězení,“ říká Vladislav Popelka na otázku, proč mu krom dvou Ukrajinců všichni soudem umístění nezletilí cizinci utekli.

Že by někdo z ústavu nezletilým ale pomáhal, odmítá. „To je nesmysl, tvrdě to popírám,“ ohradil se ředitel Popelka.

Svědectví o údajné šikaně v ústavu ve Višňové:

Oznámení: Čekal na ně vůz

V textu trestního oznámení jsou ale popsány konkrétní případy.

„Poslední akce proběhla 30. 9., kdy vedoucí vychovatel dal pokyn asistentovi pedagoga, aby NBD (nezletilý bez doprovodu) vyvedl před bránu výchovného ústavu, kde již čekala neznámá osoba s osobním vozidlem. Všechno probíhá na příkaz ředitele VÚ, přičemž na organizaci se podílí vedoucí vychovatel a vychovatel mluvící anglicky,“ píše se v textu.

Seznam Zprávy žádaly ředitele Vladislava Popelku, aby reportérovi zprostředkoval rozhovor s dotyčnými pedagogy, ale navzdory příslibu, že vzkaz s telefonním číslem předá, se nikdo z Ústavu už neozval.

Autor trestního oznámení sepsal svá podezření na jméno, které redakce zná. „Všem, kromě asi čtyř nezletilých cizinců, kteří opravdu utekli při vycházce s ostatními dětmi ve Višňové, bylo takto umožněno nelegální opuštění ústavu s předpokladem k nelegálnímu přechodu státní hranice. Mimo vyvedení nezletilého 30. 9. před bránu ústavu, byli cizinci vždy odvedeni vedoucím vychovatelem a vychovatelem mluvícím anglicky na „nákup“, při kterém „náhodně“ utečou. Na tyto „nákupy“ byli NBD odvezeni na Hatě, popř. do Brna, tedy do míst, ze kterých je jejich cesta jednodušší pro nelegální přechod,“ píše se v dokumentu.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Budova výchovného ústavu ve Višňové.

Utečou, to se stává

Že děti uprchly na nákupech, to ředitel ústavu ve Višňové Vladislav Popelka přiznává, ale nenapomáhají tomu.

„Jdou na výuku, přecházejí na praxi, jdou si zahrát fotbal ven na hřiště, jede se s nimi na nákup. Ta děcka sednou s vychovatelem do aut a jedou si nakoupit oblečení nebo boty a tam ony utečou. To se stává. Nikdo ze zaměstnanců je nepouští schválně,“ říká s tím, že veškeré případy útěků hlásí na policii.

„Do deseti patnácti minut. Maximálně do půl hodiny. Posílá se na policii žádost o vyhlášení pátrání s fotkami, se vším,“ popisuje ředitel Vladislav Popelka.

Autor trestního oznámení popisuje pro policii věci jinak.

„Cíleně docházelo k hlášení později. V některém případě došlo k tomu, že nezletilí byli po cca hodině nahlášeného útěku zastiženi o několik set kilometrů vzdáleněji. O těchto fingovaných útěcích vědí téměř všichni zaměstnanci – vychovatelé, učitelé, protože tyto akce se plánovaly s cílem výletu pouze těchto migrantů za účelem ponechání jich na místě výletu. Zpět se tedy vždy vracel jen vedoucí vychovatel s vychovatelem mluvícím anglicky bez dětí,“ uvádí v trestním oznámení.

Seznam Zprávy mají v rukou další svědectví pedagoga zevnitř ústavu, který potvrzuje informace uvedené v trestním oznámení. Kvůli ochranně zdroje však jména učitelů nezveřejníme. Policie s ohledem na pokračující prověřování nechtěla o případu více informovat.

Krom toho znojemská kriminálka prověřuje také podezření z násilí proti dětem z moravskokrumlovského Střediska výchovné péče. Seznam Zprávy přinesly řadu svědectví, že pedagogové využívali starší svěřence k tomu, aby „vychovávali“ fackami mladší děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované