Hlavní obsah

„Dáš mu pět milionů hotově?“ Jak Balák proměnil Lány v černý kamenolom

Foto: Profimedia.cz

Miloš Balák dostal za manipulace s kamenem ze sídla prezidenta pokutu 870 tisíc korun. Škoda byla dle soudu minimálně 1,35 milionu korun.

Reklama

Seznam Zprávy získaly písemný rozsudek nad šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem. Od přísného trestu Baláka i tentokrát uchránila předchozí milost, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.

Článek

Šéf Lesní správy Lány v přísně chráněné přírodě prezidentské obory načerno otevřel kamenolom. Desítky tisíc tun horniny nechal trhavinou odstřelovat v těsné blízkosti nádrže s pitnou vodou pro Kladno. A kamenivo následně prodal spřízněné stavební firmě Energie ani ne za polovinu tržní ceny. Hradu tak způsobil škodu minimálně 1,35 milionu korun.

Zhruba tak shrnuje počínání Miloše Baláka v sídle prezidenta nepravomocný rozsudek Okresního soudu v Kladně. Seznam Zprávy získaly jeho písemné vyhotovení.

Plyne z něj i to, že Baláka už podruhé od přísného potrestání uchránila březnová milost, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman. Soudce na něj totiž při zvažování trestu musel pohlížet jako na bezúhonného. I když Baláka ten samý soud už dříve pravomocně prohlásil za muže, který zmanipuloval ve prospěch Energie stamilionovou jinou zakázku Hradu. Tento tříletý trest vězení ale Zeman zahladil.

„S ohledem na udělení milosti soud nepřihlížel k odsuzujícímu rozsudku zdejšího soudu, což mělo zásadní význam pro rozhodování o uložení trestní sankce,“ napsal soudce Ivo Poštolka s tím, že Baláka „nelze považovat za osobu se sklony k páchání protiprávního jednání“.

Manažerovi Hradu tak dal místo vězení jen peněžitý trest 870 tisíc korun. Na žádost státní zástupkyně, aby Balák musel státu zaplatit aspoň škodu, kterou mu způsobil, nepřistoupil.

A své peníze nevymáhá ani Lesní správa Lány, kterou Balák stále vede. Rozsudek konstatuje, že se o náhradu u soudu nepřihlásila. Trvá na tom, že jí její vlastní šéf žádnou škodu nezpůsobil. Shoduje se v tom s Balákem, jenž dodnes cokoliv nelegálního odmítá.

Soudce to ale vidí jinak. „Obžalovaný svým jednáním umožnil společnosti Energie, aby kvalitní kámen z Lánské obory získala za nepřiměřeně nízkou cenu a takto se obohatila,“ shrnul Poštolka.

Dáš mu pět milionů hotově?

U soudu se přehrávaly odposlechy Baláka a jeho spolupracovníků, které měly podle rozsudku často až spiklenecký nádech. Na práce nedohlíželi zaměstnanci Hradu, ale soukromníci a dobří známí Baláka. A muži nevymýšleli, jak ušetřit peníze podřízené organizaci Hradu, ale jak co nejvíce pomoci kladenské stavební firmě Energie.

Soudce Poštolka z nahrávek vyhodnotil, že levně kámen Balák prodával Energii s jasným cílem – zvýhodnit firmu v onom stamilionovém tendru na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, za jehož zmanipulování už je šéf Lán pravomocně odsouzený.

Balák totiž uchazečům o obří zakázku nadiktoval, že svahy musí vyztužit přírodním kamenem a ten měla Energie od něj nejlevnější. Mohla tak nabídnout v tendru nižší cenu než ostatní zájemci.

U soudu se Balák hájil, že prodejní cenu kameniva nestanovil on, ale lesní správou najatý znalec Martin Teyschl. Stejného muže dle dřívějšího mapování reportérů dobře zná kancléř Vratislav Mynář – Teyschl zároveň sedí v Mynářově nadaci, prostřednictvím které podporují školu nedaleko Osvětiman.

Policie ale Teyschlův posudek použila proti Balákovi. Mynářův známý v něm totiž stanovil cenu 50 korun za tunu za předpokladu, že Energie si sama tisíce tun kamene nadrtí, naloží a převeze. Reportéři ale už v roce 2018 upozornili, že Balák s Energií uzavřel dodatek smlouvy na práce na březích Klíčavy. A v něm stejné činnosti firmě zaplatil. A to v ten samý den, kdy zároveň uzavřel s Energií smlouvu na prodej levného kameniva.

I soud tak konstatoval, že Hrad fakticky práce Energii zaplatil dvakrát.

Foto: Seznam Zprávy

Dodatek smlouvy s Energií podepsaný Balákem.

Že by se Balák přímo na transakci s kamenem sám obohatil, žalobci nedokázali. Energie ovšem statisíci sponzorovala strakonický ženský basketbalový klub, který ředitel obory vedl. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřovali i to, jestli to ve skutečnosti nebyla cesta, jak vyprat úplatky.

Další náznaky mohou poskytovat odposlechy. Policisté totiž „napíchli“ stavební buňku v Lánech, ve které vedl hovory se svými spolupracovníky manažer Energie Libor Tkadlec. Energie podle soudu stamilionový tendr vyhrála zejména proto, že ho Balák nechal pořádat právě jejího manažera Tkadlece.

A Tkadlec se v únoru 2016 do policejních mikrofonů rozhovořil i o prodeji kameniva Energii. Soud takto zaznamenal promluvu Tkadlece s kolegou: „Nediví se, že za to chce (není uvedeno kdo) nějaké palmáre, a také uvedl, že podle něj jde něco z toho na Hrad“.

Kolega Tkadlecovi odvětil, že na Hrad asi ne, ale že to půjde zpátky do obory. Muž se Tkadlece následně ptal, zda někomu (policisté opět neztotožnili komu) chce dát pět milionů v hotovosti.

„Tkadlec sděluje, že mu nic dávat nebude. Že už to nechce udělat, protože ten půlmilion minule mu stačil, jak moc se bál. Proto také s Milošem (soud podotkl, že je jistě myšlen Balák, nikoli snad prezident republiky) řeší všechno dole, kde není signál.“

Lom v CHKO načerno

Při zakázce na zpevnění svahů Klíčavy zároveň přes Energii „odteklo“ z Lán minimálně 12 milionů korun firmě Piratex Trading, která vystupovala jako subdodavatel. Stojí za ní Balákův dobrý známý Michal Krejčík.

Stejný muž zařizoval pro Baláka i těžbu samotného kamene, aby ho pak ředitel lesní správy mohl pod cenou prodat Energii.

Detektivové zmonitorovali schůzku, na níž Miloš Balák ve své kanceláři se spolupracovníky vymýšlí, jak obejít povinnost nechat si od báňské správy kamenolom povolit. Těžbu na chráněném území nakonec prohlásil za rozšiřování cesty, a vytěžil tak minimálně 40 tisíc tun kamene.

Svědci ale u soudu přiznali, že reálně se desítky tisíc tun těžily i ve vysloužilém lomu, k jehož opětovnému otevření neměla lesní správa žádné povolení. A nejspíše by ho ani nezískala, protože lom zasahuje do hodnotného lesa, v němž žijí chránění živočichové, a celé území je součástí CHKO Křivoklátsko.

„Soud musí uvést, že k těžbě materiálu v uvedeném lomu bez příslušného povolení sice nepochybně došlo, avšak nejedná se o jednání, které by bylo trestné,“ shrnul Poštolka.

Krejčík byl v kauze Kámen původně stíhaný s Balákem. Nakonec ale vyvázl bez trestu. Policie totiž trestnou činnost překvalifikovala tak, že se jí mohl dopustit jen ředitel lesní správy jako státní úředník.

Krejčík u soudu vypovídat odmítl. Jak už Seznam Zprávy informovaly, Balák mu nedávno pronajal rozsáhlou usedlost, kterou stát svěřil lesní správě do péče. Jeho firmě zároveň dal další milionové veřejné zakázky.

Rozsudek nad Balákem dosud nemusí být konečný. Odvolal se on i žalobkyně. Na pravomocný výsledek soudu čeká báňská správa, která nepovolenou těžbu může pokutovat až pěti miliony korun.

Balák už u toho nebude. Oznámil, že s koncem roku post opustí. Pokud vyšší instance rozsudek potvrdí, i bez rezignace by post musel opustit. Součástí trestu pro Baláka bude dvouletý zákaz spravovat veřejné peníze. Kancléř Vratislav Mynář se ho i přes rozsudky zastával a odmítal ho odvolat.

Pod dozorem známých Vratislava Mynáře

  • Znalec Martin Teyschl, člen dozorčí rady Mynářem zřízeného nadačního fondu, je spolumajitelem brněnské firmy GEOtest. Stejná společnost dohlížela na samotné stamilionové práce při zpevňování břehů klíčavské nádrže. Zakázku dostala bez zákonného tendru, protože je Balák nacenil pod limit, nad který by musel vyhlásit řádnou soutěž.
  • Odposlechy zachytily, jak se s Balákem odsouzený manažer Energie Libor Tkadlec opakovaně chlubil, že velkou část prací sice Hrad zaplatí, ale nikdy se neprostaví.
  • To, že je Teyschl Mynářův známý, na získání zakázky na dohled ale prý vliv nemělo. „To je historická věc. To s tím vůbec nesouvisí. Těmto věcem se věnujeme, tak jsme se o zakázku přihlásili,“ uvedl už dříve Teyschl.
  • Na právní dozor zpevňování břehů Klíčavy si Miloš Balák najal brněnskou advokátní kancelář Richarda Tománka a Jiřího Jestřába. Za roky 2015 a 2016 se Lesní správa Lány zavázala advokátům dvakrát vyplatit až 1 999 999 korun. Limit pro to, aby se musely právní služby soutěžit, je stanoven jen o korunu vyšší.
  • I Jestřába s Tománkem kancléř Mynář velmi dobře zná. V roce 2014 mu zprostředkovali neobvykle levný nákup vily v pražských Strašnicích od advokáta Víta Širokého, který proslul třeba zastupováním odsouzeného lobbisty Romana Janouška. Oba právníci také poslali celkem 1,7 milionu korun na poslední prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Statisíce darovali i straně SPOZ, v níž Mynář působil.
  • Policisté z podílu na manipulacích v Lánech podezřívali i samotného Mynáře, nic mu ale nedokázali. A možnost, že proti němu pod hrozbou vězení bude vypovídat Balák, zmizela s udělením prezidentské milosti.

Reklama

Doporučované