Hlavní obsah

Detektivové zasahují v dopravním podniku a na magistrátu, obvinili 11 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Policie ráno zasahovala v budově magistrátu. Zadní kancelář na snímku, před níž stojí policista, patří náměstkovi primátora Petru Hlubučkovi.

Reklama

aktualizováno •

Policie zahájila trestní stíhání 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. Obvinění souvisí s policejní razií, která od rána probíhá ve společnosti či na pražském magistrátu.

Článek

Průběžně aktualizujeme.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hlavního města Prahy. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Jak zjistil reportér Seznam Zpráv na pražském magistrátu, detektivové zasahují například v kanceláři náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). „Policie odmítla případ blíže komentovat a vykázala mě z chodby, kde jsou kanceláře radních,“ hlásí z místa reportér.

V dlouhé chodbě mají kanceláře jednotliví radní, detektivové ale byli pouze v té, v niž má svůj úřad Hlubuček. Zdroj blízký vyšetřování Seznam Zprávám potvrdil, že náměstek je mezi obviněnými.

Informaci o zásahu potvrdil na Twitteru i pražský primátor Zdeněk Hřib. „V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ napsal.

Náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě) k policejní razii uvedl, že sice podstatu kauzy nezná a policie se na něj neobrátila, ale že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. Scheinherr je zároveň předsedou dozorčí rady pražského dopravního podniku.

Dopravní podnik i VZP

Kriminalisté zamířili i do Všeobecné zdravotní pojišťovny. Její mluvčí Viktorie Plívová ale žádné podrobnosti nesdělila s tím, že právo na podávání informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Před budovou dopravního podniku ve Vysočanech čekají novináři s kamerami, policisté na místě vidět nejsou. „Potvrzujeme, že policie dnes v DPP provedla standardní procesní postupy. DPP nejen v tomto případě, ale vždy poskytuje policii plnou součinnost. Kroky policie nebudeme dále komentovat,“ sdělil ČTK vedoucí odboru komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

Podle informací redakce se policejní akce týká i lobbisty Michala Redla, který na počátku milénia spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem, jenž ho tituloval dle policií zabavených dopisů jako „Míšu“.

I Redl má být podle Radiožurnálu mezi obviněnými.

Zlínský byznysmen, kterého soudy v Krejčířových kauzách minuly jen díky lékařskému potvrzení o vážné duševní poruše, má dlouholeté vazby na několik politiků STAN. Před několika lety kvůli tomu například skončil ve vedení hnutí Stanislav Polčák.

S Redlem se zná ale i náměstek pražského primátora a předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček, který bydlí v pražských Lysolajích. Právě i tam podle zdrojů redakce probíhají domovní prohlídky.

Před Hlubučkovým domem je podle reportéra Seznam Zpráv klid, uvnitř se svítí a chvílemi je tam vidět pohyb.

Foto: Jakub Jirásek, Seznam Zprávy

Dům Petra Hlubučka v pražských Lysolajích.

Mimořádné předsednictvo STAN

Předseda STAN Vít Rakušan na dotaz, zda bude řešit pozici pražského předsedy strany a trojky na kandidátní listině Petra Hlubučka, pro Seznam Zprávy uvedl: „O zásahu už z médii vím, neznám ale podrobnosti. Proto se k tomu v tuto chvíli nebudu dál vyjadřovat. Děkuju za pochopení.“

„Zatím víme jen to, co ví média. Nepochybuji o tom, že to bude předsednictvo strany v nejbližších hodinách řešit,“ řekl Seznam Zprávám pražský poslanec STAN Jan Lacina. „Někteří kolegové se ho snažili kontaktovat, ale nepodařilo se to,“ dodal.

„Informace mám jako každý jiný pouze z médií, proto nechci případ blíže komentovat. Věřím v nestranné vyšetřování. Samozřejmě, že to může hnutí poškodit. Ale na jakékoliv hodnocení máme příliš málo informací, což je v případě policejního vyšetřování běžné,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv ministr školství Petr Gazdík.

„Hnutí má standardní nástroje, dnes se mimořádně sejde předsednictvo STAN online formou. Ale zatím je na jakékoliv hodnocení brzo, máme příliš málo informací, což je v případě policejního vyšetřování pochopitelné,“ doplnil.

Kauza hospodaření pražského dopravního podniku

O koho se policie zajímá:

  • Petr Hlubuček – pražský zastupitel a náměstek primátora za STAN pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti, podle informací redakce patří mezi obviněné,
  • Michal Redl – zlínský podnikatel a lobbista, na počátku milénia spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem, má dlouholeté vazby na několik politiků STAN, podle médií patří mezi obviněné,
  • Pavel Dovhomilja – podnikatel v oblasti vývoje softwaru pro veřejný sektor, v minulosti přistižen při tajných schůzkách s někdejším právníkem podnikatele Ivo Rittiga, jak řešili zakázky dopravního podniku hlavního města,
  • Zakaria Nemrah – šedá eminence a zprostředkovatel mezi politiky a manažery státních firem. V minulosti působil jako funkcionář na Praze 9 v SPOZ,
  • Tomáš Knížek – náměstek ředitele pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně,
  • Matej Augustín – člen představenstva dopravního podniku, kterého do vedení podniku před třemi lety prosazoval právě Hlubuček.

Kde policie zasahovala:

  • Magistrát hlavního města Praha, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje.

Reklama

Doporučované