Hlavní obsah

Děti se kvůli sporu o opravu školy učí v buňkách. Naše chyba, uznala firma

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vyučovací prostory pro děti ze školy ve Žlebech na Kutnohorsku. Oprava tradiční školní budovy se protahuje.

Reklama

Ve Žlebech na Kutnohorsku volá obec policii kvůli opravě školy, za niž chce firma sedm milionů navíc.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Děti ve Žlebech na Kutnohorsku chodí denně kolem téměř opravené základní školy. Každé ráno ji minou a zabočí do stavebních buněk naskládaných na sebe – už mnoho měsíců je to jejich škola. Provizorní a stísněná. Ale učit se v ní dá a teď v únoru je v ní aspoň teplo.

Jak na devadesát žlebských školáků doléhá spor mezi obcí a dvěma firmami, už Seznam Zprávy popsaly.

Po dvou dnech od zveřejnění článku firma Artendr, kterou si obec najala na získání dotace a ohlídání kvality stavby, uznala, že na kritické situaci nese svůj podíl viny.

„Velice nás mrzí, do jaké situace se náš klient dostal, a budeme se všemožně snažit mu být v této situaci nápomocni,“ řekl Marek Semerád, majitel Artendru.

Kromě toho, že vlastní firmu na zprostředkovávání dotací vesnicím a městům, působí Marek Semerád sám jako starosta v Cerhenicích na Kolínsku. Je bývalým blízkým spolupracovníkem odsouzeného hejtmana Davida Ratha z ČSSD, roky šéfoval okresní sociální demokracii a byl i náměstkem na Středočeském kraji.

Žleby si Semerádovu společnost Artendr najaly, aby za obec udělala na klíč vše potřebné k rekonstrukci zdejší základní školy. Tedy aby na ministerstvu financí vyřídila žádost o dotaci, nakreslila projekt, vybrala v soutěži stavební firmu a prováděla na stavbě takzvaný technický dozor investora. Tak aby stavební firma rekonstrukci nešidila nebo nepřekračovala rozpočet.

Původně hladká spolupráce se teď mění v policejní vyšetřování: Žleby podávají na dotační i stavební firmu trestní oznámení.

Vedení obce tvrdí, že jej firmy společně zahnaly do kouta, když opravu vědomě nafoukly o částečně fiktivní náklady. A že zmanipulovaly proces stavby tak, že se Žleby ocitly v těžké situaci: když nezaplatí navíc sporných sedm milionů, jež si nárokuje stavební firma, nebude dokončena rekonstrukce školy v termínu a obec přijde o státní dotaci 17 milionů.

Navíc devadesát dětí zůstane dál v provizorních stavebních buňkách, kde tráví už několik měsíců.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Škola ve Žlebech je už skoro opravená. Žáci ani učitelé do ní ale kvůli sporu o peníze nemohli. Obec dokonce ještě nedávno neměla od školy ani klíče.

„Byl to od začátku plán, jak nás dostat do téhle situace, přitlačit ke zdi a vymáčknout z nás co nejvíc peněz. Já jsem jim ale jasně řekl, že se vydírat nenecháme,“ prohlásil místostarosta Pavel Suchánek.

Majitel společnosti Artendr Semerád nejprve opakoval, že v případě Žlebů jeho firma neudělala nic špatně. Celý problém podle něho vězí v tom, že se vedení obce rozhádalo před letošními komunálními volbami. Případně že si obec nasmlouvala u zhotovitele – stavební společnosti Polabská stavební CZ – více prací, než kolik je teď ochotna zaplatit.

Seznam Zprávy se pak začaly zajímat o to, jakým způsobem Semerádova společnost při rekonstrukci působila jako zmíněný technický dozor investora, a jak tudíž pro obec hlídala, zda dělníci pracují kvalitně a zda stavební firma nefakturuje víc, než kolik udělala.

Žleby si totiž po vypuknutí sporu pořídily znalecký posudek, který říká, že se některé účtované opravy neudělaly vůbec, jiné že nemohly být tak drahé, jak naúčtovala obci stavební firma.

Za firmu Artendr jsou pod dokumenty o stavebním dozoru podepsáni dva lidé. Inženýr Petr Růžička a bakalářka Šárka Nováková.

Ani jeden z nich nemá takzvanou autorizaci, což je podle zákona oficiální oprávnění k vykonávání technického dozoru investora na stavbách. Konkrétně na těch, které jsou placeny z veřejných peněz, což je případ školy ve Žlebech.

Že je tato autorizace nutná, Seznam Zprávám potvrdila Markéta Kohoutová, mluvčí České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Petr Růžička je absolventem Vysoké školy ekonomické a pracuje u majitele firmy Semeráda na obecním úřadu jako referent přes vodovod (Semerád, jak zaznělo, je zároveň i starostou v Cerhenicích u Kolína). Šárka Nováková je projektantkou v Semerádově firmě Artendr.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Škola se dětem otevře zřejmě na jaře, Žleby si musely kvůli kolaudaci opatřit nové dokumenty – ty stávající jim zadržuje stavební firma Polabská stavební CZ.

Ve středu Marek Semerád sice souhlasil s tím, že jeho pracovníci potřebnou autorizaci nemají, avšak zároveň upozornil, že to není problém. Společnost Artendr jako taková má podle něho na všechny činnosti spojené s výstavbou a projektováním živnostenské oprávnění, které dostala proto, že spolupracuje s dalšími odborníky – a ti už prý potřebnou autorizaci mají.

Takže podle Marka Semeráda na opravu žlebské školy dohlíželi autorizovaní, to znamená plně kvalifikovaní experti.

Jenže vedení obce nemluvilo o tom, co stojí na papíře, ale kdo konkrétně chodil na stavbu sledovat, jak práce pokračují. Kdo kontroloval, co se udělalo a jestli vše sedí s vystavenými fakturami. Neboli kdo – zjednodušeně řečeno – poznal špatně izolovanou zeď nebo nekvalitní oplechování střechy.

„Na to jsme si je najali – spoléhali jsme, že nám stavbu ohlídají,“ řekl žlebský místostarosta Pavel Suchánek.

Obec má podezření, že dozor těchto lidí byl jen formální. Že na stavbu chodili a podepisovali příslušné protokoly o kontrole, avšak jen proto, aby si firma Artendr mohla udělat čárku, že splnila povinnost ze smlouvy. Podle obce to umožnilo zhotovitelské společnosti Polabská stavební CZ, aby v průběhu prací navýšila cenu o zmíněných sedm milionů.

Foto: Václav Dolejší

Marek Semerád, bývalý politik za ČSSD, dnes majitel firmy Artendr a starosta středočeských Cerhenic.

Ve čtvrtek už pak Marek Semerád připustil, že jeho firma pochybila. „Po přešetření tohoto obchodního případu sděluji, že společnost Artendr vrátí obci Žleby odměnu za činnost technického dozoru investora v plné výši a poskytne jí plnou součinnost při hájení jejích zájmů vůči zhotoviteli stavebních prací,“ prohlásil Semerád.

Jeho firma dostávala od Žlebů za dozor na stavbě 14 tisíc měsíčně. Dalšího půl milionu jí obec zaplatila za zpracování projektu a 234 tisíc za úspěšné získání dotace od ministerstva financí.

Vlastník společnosti Polabská stavební CZ, která rekonstrukci školy prováděla, nechtěl o tomto případu mluvit. „Já nemám zájem něco medializovat. Jestli někdo ano, ať to klidně dělá,“ řekl majitel Milan Točík a odmítl odpovídat na další otázky.

Foto: Seznam Zprávy

Chceme sedm milionů navíc, napsal na podzim Žlebům majitel stavební firmy Polabská stavební CZ.

Ještě kvůli jedné okolnosti Žleby chtějí, aby případ prošetřila kriminálka: loni v červenci starostka Ludmila Záklasníková podepsala dokument, že je rekonstrukce školy dokončena a že je kvalitní. Stvrdil ho také majitel stavební firmy Točík, stejně jako zmíněný dozor na stavbě Růžička z firmy Artendr.

Podle obce to ale nebyla pravda, stavba fakticky i podle stavebních deníků a dalších dokumentů dál pokračovala ještě několik měsíců.

Starostka Záklasníková tvrdí, že jí firmy protokol o dokončení a převzetí opravené školy podstrčily. Proč? V červenci vypršel termín, kdy podle pravidel státní dotace měla být škola dokončená. Jenže nebyla. Obě firmy se to podle obce snažily tímhle dokumentem zastřít.

Podle Marka Semeráda v té době oprava dokončena byla. Obec argumentuje záznamy ve stavebním deníku a e-mailovou komunikací s oběma firmami. Podle Žlebů dokazují, že na stavbě se dál pracovalo – tudíž nemohla být hotova v červenci.

Reklama

Doporučované