Hlavní obsah

Divoké devadesátky jsou zpět. Jihlavský gang ale vraždil jinak než dřív

Státní zástupkyně Eva Žďárská má dojem, jako by se vrátily divoké „devadesátky“. Jak připomíná, členové gangu v minulosti vraždili.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nenápadně, bez většího zájmu celostátních médií probíhá vyšetřování gangu, který si rozsahem trestné činnosti nezadá se skupinou kolem Davida Berdycha. Dostal jméno Jihlavský, protože jádro pachatelů sídlilo na Vysočině.

Článek

„V této trestní věci je stíháno šest fyzických osob, jedna právnická osoba pro zločiny vydírání, podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti, celá skupina páchala trestnou činnost od roku 2015 do jara roku 2021,“ říká Eva Žďárská z Krajského státního zastupitelství v Brně.

Podle vyšetřovatelů si vybírali zámožné lidi, o kterých věděli, že mají k dispozici peníze v hotovosti. Zatáhli je do různých podezřelých obchodů, například s cigaretami, ale pak na ně nastražili lest v podobě inscenované vraždy. Odvedli dotyčného třeba k bytu, kde měl obchod proběhnout, ale vyvolali paniku, že tam došlo k vraždě, a dokonce vyvezli údajnou mrtvolu ve skříni na rudlu. Neváhali použít ke zvýšení věrohodnosti i krev. Prasečí.

Když oběť podvodu chtěla zavolat policii, zabránili jí v tom s tím, že se vlastně sama stala spolupachatelem. Vzhledem k tomu, že někteří podvedení měli za sebou sami pobyt ve vězení, většinou se podvolili. Radim D. byl odsouzený v roce 2004 za fingovanou loupež 37 milionů korun. „Lupiči“ měli přepadnout vůz bezpečnostní služby a Radim D. byl jejím členem. Za fingovanou loupež šel do vězení, ale peníze se nikdy nenašly. Členové jihlavského gangu z něj dostali 10 milionů na údajné úplatky policistů, kteří ho měli podezírat pro změnu z účasti na fingované vraždě.

Usekl mu ruce a hlavu

Jihlavský právník, který je dnes ve vazbě, dokonce vyráběl fiktivní policejní spisy, které věrohodnost hrozby zesilovaly. Je také považovaný za skutečnou hlavu celé organizace, protože s dalším obviněným založili firmu se sídlem v Jihlavě, která vymožené peníze legalizovala. Často převodem nemovitostí.

Členy gangu ale byli i lidé, kteří měli zkušenost se skutečnými vraždami. Jedním z obviněných je Libor Hladký, který zavraždil svého kumpána, usekl mu ruce a hlavu a ostatky pohodil na zmrzlou hladinu Želivské přehrady. Také si za svůj čin odseděl 14 let. Jeho jméno je spojeno s myčkou aut v Jihlavě. Tady pracoval, než skončil ve vazbě.

„Oni dneska na Libora plivou, ale kdo ho znal, vzpomíná na něj v dobrém,“ říká v myčce aut jeho družka, která tam také pracuje. „Když bylo tornádo na Moravě, zorganizoval sbírku a vezl tam postiženým spoustu věcí.“

Ubodaný strážný

Další ze stíhaných seděl za podílnictví na vraždách tzv. kolínského gangu. Ten začal svou zločineckou činnost v roce 1993 v obchodním domě Krone v Praze na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice. Zločinci tu ubodali strážného, aby mohli vybrat tržby z trezoru. Věděli, kolik tam je, protože dva z nich pracovali pro bezpečnostní službu, která měla naopak na starosti ochranu objektu.

„Byl to hrozný pohled,“ vzpomíná bývalý kriminalista, který byl na místě činu. „Zasadili mu tolik bodných a řezných ran, že v první chvíli jsme si mysleli, jestli na něj nevystřelili brokovnicí.“

Na vraždách se podílel i jistý Milan Chládek. Odseděl si 18 let a před třemi lety se ocitl v hledáčku policie právě v souvislosti s jihlavským gangem. Jeho stíhání ale bylo zastaveno, protože mezitím zemřel. Přirozenou smrtí.

Státní zástupkyně Eva Žďárská má dojem, jako by se vrátily divoké „devadesátky“. „Vraždy, kterými členové této skupiny vydírali vyhlédnuté oběti, byly sice fiktivní, ale podíleli se na nich lidé, kteří v minulosti opravdu vraždili. Hrozí jim dnes 5 až 12 let odnětí svobody.“

Který známý vrah dělal reklamu vrahovi Hladkému na jihlavskou myčku aut? Více v úvodní reportáži, která je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované