Hlavní obsah

Kauza území po sovětské armádě: Policisté mají podezření na korupci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Policie v pondělí provedla kvůli vyšetřování případu prohlídky v kancelářích středočeského úřadu a v několika firmách. Snímek je ilustrační.

Reklama

Území po sovětské armádě v Milovicích je kontaminováno rakovinotvornými látkami. Na firmy, které tam likvidovaly stovky starých vojenských budov, mají podle policie vazby někteří úředníci a politici ze středočeského úřadu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté prověřují, jestli v aktuální azbestové kauze, kvůli níž tento týden prohledali několik kanceláří v budově středočeského krajského úřadu, nehrály roli úplatky.

Případ se týká vážného podezření, že bývalý vojenský prostor po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku je kontaminovaný rakovinotvorným azbestem. A to proto, že firmy, které zde ve veřejné zakázce odstraňovaly stovky starých armádních budov, nebezpečný stavební odpad nezlikvidovaly podle předpisů a jenom ho rozhrnuly po okolí.

Seznam Zprávy měly možnost pročíst soudní příkaz, na jehož základě detektivové v pondělí provedli sérii prohlídek v sídle krajského úřadu a také v několika firmách, které se na zakázce podílely.

Soudce Okresního soudu v Nymburce v dokumentu zmiňuje, že mezi podezřelými jsou středočeští úředníci i politici, kteří měli vyčištění vojenského prostoru na starosti. Někteří z nich přitom podle dokumentu měli blízké vztahy s firmami, které se prací v Milovicích zúčastnily.

„Prováděné prověřování je tak zaměřeno i na případný korupční rozměr celého případu,“ napsal soud do příkazu k prohlídce.

Ze soudního usnesení je přitom zřejmé, že jedním z prověřovaných je Robert Bezděk, advokát a bývalý radní za ANO v éře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), který dojednával podmínky smlouvy o odstranění staveb.

Právě Robert Bezděk má podle policie, z jejíchž informací soud čerpal, vazby na některé firmy, které zakázku dostaly. Stejně tak bývalý šéf tiskového odboru kraje Marek Rejman, blízký spolupracovník hejtmanky Pokorné Jermanové. A také Roman Šubert, někdejší zástupce ředitele krajského úřadu, mimochodem potrestaný v kauze najímání externích zaměstnanců.

„Nemám s nimi žádné vztahy ani vazby,“ reagoval na policejní dokument bývalý mluvčí Rejman pro Seznam Zprávy.

Šubert ani současný opoziční zastupitel Bezděk na dotaz redakce nereagovali. Už v pondělí, když policie prohledávala jeho kancelář, Robert Bezděk řekl, že nemůže kauzu komentovat, protože policistům podepsal mlčenlivost.

Motiv: ušetřit za skládku

Kromě Bezděkovy kanceláře se vyšetřovatelé z policejního prezidia na krajském úřadu v pondělí pohybovali také v úřadovnách vedoucího majetkového odboru Jaroslava Řikovského a šéfa evidence majetku Jiřího Pokludy.

V příkazu k prohlídkám nymburský soud potvrzuje, co Seznam Zprávy o pozadí kauzy už napsaly: Firmy měly správně podle detektivů ze stavebního odpadu vytřídit eternit, stavební materiál, který se dříve používal například jako střešní krytina.

Právě eternit je považovaný za vysoce rizikový pro zdraví, při drcení nebo lámání se z něj uvolňují vlákna s obsahem azbestu. Mohou vážně poškodit plíce a vyvolat rakovinu.

„Vyplývá důvodné podezření, že do celé trestné činnosti jsou zapojeny nejen subjekty, které realizovaly vlastní demolici objektů v prostoru bývalého výcvikového vojenského prostoru a v rozporu se zákonem o odpadech nakládaly s vysoce nebezpečným azbestem v podobě eternitu, ale také konkrétní pracovníci a činitelé Krajského úřadu Středočeského kraje, kteří tuto činnost, na kterou měli dohlížet, ať z nedbalosti či úmyslně umožnili, což vedlo ke vzniku velké ekologické zátěže,“ popsal soudce v dokumentu.

Motiv? Podle soudního příkazu k prohlídce ušetřit, protože likvidace podle předpisů je drahá. „Neprováděli řádné třídění odpadu při demolici objektů a dál s cílem maximálního zvýšení zisku a snížení nákladů,“ ocitoval soudce policejní tezi.

Na likvidaci staveb měl Středočeský kraj uzavřenu smlouvu se společností RP Mladá, která si vojenský prostor dlouhodobě pronajímala. Po vleklých sporech jí kraj předloni zaplatil 111 milionů korun, z toho přes 90 milonů bylo podle policie právě za bezpečné odstranění budov.

Jednatel RP Mladá je nyní na dovolené. Slíbil, že se k případu vyjádří po návratu.

O dalších firmách, které se jako subdodavatelé na odstraňování budov v Milovicích podílely, napsaly Seznam Zprávy v úterý.

Foto: František Stýblo, Seznam Zprávy

S pomocí znalce policisté zjistili, že nebezpečný eternit se dostal do půdy v bývalém vojenském prostoru někdy mezi lety 2013 až 2021.

Znalci: Eternit je od vojáků

Soudní příkaz také dává nahlédnout do začátků policejního vyšetřování. Kriminalisté získali informace o azbestu od dvou lidí „s velmi dobrou znalostí předmětné situace“.

Loni v dubnu se pak společně s experty Kriminalistického ústavu vypravili přímo na vojenské cvičiště. Experti odebrali vzorky, z nichž dva skutečně obsahovaly azbestová vlákna shodná s materiálem, který se používal v šedesátých letech 20. letech. Tedy v době, kdy si v Milovicích vybudovala okupační sovětská armáda jedno z hlavních center v tehdejším Československu.

S pomocí České inspekce životního prostředí pak policisté odebrali další vzorky, pořídili fotografie a zaměřili místa s azbestem pomocí souřadnic GPS. Opět při těchto odběrech objevili eternit – a navíc stejného druhu, jaký obsahovala i nadrcená, uskladněná stavební směs pocházející z bouraných budov. Neboli: Tím si ověřili, že eternit v půdě pochází opravdu z demolovaných hangárů a dalších vojenských objektů.

Místa s eternitem už byla zarostlá mladými stromky, díky nim si detektivové ověřili, že se nejedná o nějaký prastarý odpad. Znalec z oboru dřevin totiž určil, že jsou staré od jednoho do osmi let. Z toho vyšetřování vyvodilo, že se odpad dostal do půdy ve stejné době, kdy probíhalo bourání staveb a kdy nebezpečné látky měly podle předpisů skončit na certifikované skládce.

Seznam Zprávy v úterý napsaly, že drť s obsahem eternitu posloužila také jako podklad cyklostezky vedoucí z Milovic směrem do sousední vesnice Zbožíčko. Soudní příkaz k prohlídce to potvrzuje.

Zároveň zmiňuje, že není jasné, jak velká část několikasethektarového vojenského prostoru je azbestem zasažena. Pouze uvádí, že se jedná o „rozlehlé“ území a že vyčištění od azbestu bude vyžadovat náklady „přinejmenším v řádu milionů“.

Policisté podle soudního příkazu k prohlídce hledali na krajském úřadu i ve firmách mimo jiné oficiální doklady o osudu odpadu. Například takzvané vážní lístky - potvrzení o uložení odpadu na skládce. S jejich pomocí chtějí vyšetřovatelé dokázat, že část odpadů zůstala rozhrnuta po vojenském prostoru a na skládku nikdy nedoputovala.

Reklama

Doporučované