Hlavní obsah

Miliardář, poslanci i ministr. Koho letos přilákaly obrazy „mazala“ Faltýnka?

Na oslavě šedesátin spojené s vernisáží obrazů Jaroslava Faltýnka se sešly špičky politiky i byznysu.Video: Kristina Ciroková

 

Reklama

Poslanec Jaroslav Faltýnek, jenž po několika skandálech ustoupil do pozadí, si stále udržuje síť vlivných kontaktů. Na oslavu jeho 60. narozenin dorazili nejen zástupci parlamentních stran, ale i špičky byznysu.

Článek

Bývalý druhý nejvlivnější muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek slavil ve středu večer v centru Prahy šedesáté narozeniny. Seznam Zprávy přijely zjistit, kdo místopředsedovi poslaneckého klubu ANO přišel popřát a zda i nadále platí, že je vlivným politikem s bohatými kontakty. Ve speciálním díle publicistického pořadu Terén se můžete podívat na rozhovory s politiky nebo podnikateli, kteří na oslavu spojenou s vernisáží Faltýnkových obrazů dorazili.

Do galerie Topičův salon na Národní třídě přišly Jaroslavu Faltýnkovi pogratulovat desítky lidí z řad politiků, lidí z byznysu nebo ze státní sféry. Vedle jeho stranických kolegů, včetně předsedy Andreje Babiše, to byli například poslanci z SPD. Mezi nimi i šéf hnutí Tomio Okamura.

Nechyběli ale ani političtí konkurenti z vládních stran. Především někteří poslanci ODS. „Jdeme popřát kolegovi ze Sněmovny. Samozřejmě že se těšíme i na vernisáž i na oslavu,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Na večírku byl podle informací Seznam Zpráv i člen vlády, konkrétně ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Na zaslanou otázku, proč pozvání na party Jaroslava Faltýnka přijal, Blažek neodpověděl.

Na oslavu šedesátin Jaroslava Faltýnka přišla řada jeho kolegů z hnutí ANO včetně předsedy Andreje Babiše.Video: Kristina Ciroková

Z vládního tábora do Topičova salonu zavítala také 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny z hnutí STAN Věra Kovářová. „Přišla jsem popřát panu Faltýnkovi jako kolegovi ze Sněmovny, jako soupeři, nikoliv nepříteli,“ uvedla Kovářová.

Vedle zástupců opozice z řad SPD nechyběli na narozeninové party Jaroslava Faltýnka ani politici z vládních stran.Video: Kristina Ciroková

Objevili se i bývalí poslanci z ČSSD Jan Birke nebo Jan Chvojka. Ani jeden z nich nechtěl svoji návštěvu komentovat. „Já nejsem důležitý,“ odbyl žádost o rozhovor starosta Náchoda a exposlanec Jan Birke.

Popřát přišel taky exšéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. „Když má kamarád narozeniny, tak se sluší přijít a popřát,“ řekl při příchodu Kováčik.

Mezi gratulanty se objevili ale i lidé z byznysové nebo ze státní sféry. Mezi nejznámější tváře patří miliardář, spolumajitel investiční skupiny Penta Marek Dospiva nebo ředitel VZP - největší tuzemské pojišťovny zřizované státem, Zdeněk Kabátek. Ani jeden z nich nechtěl s reportérkou Seznam Zpráv na místě mluvit.

Kabátek zareagoval až druhý den, a sice na dotaz, zda by vzhledem k jeho funkci nebylo vhodnější nabídku pozvání na party odmítnout. „Nezlobte se, to je divná otázka. Já jsem byl pozván na narozeniny kolegy, kterého si nesmírně vážím, a nevidím důvod, proč bych mu nepřišel popřát,“ uvedl ředitel VZP Kabátek.

A popřát přišli bývalému manažerovi Agrofertu Faltýnkovi i lidé z holdingu. Například předsedkyně představenstva společnosti Olma Simona Sokolová. „Je to můj letitý přítel,“ komentovala svou účast Sokolová. Na oslavu a vernisáž se těšil i generální ředitel Penamu Jaroslav Kurčík. Ten prý má doma od Faltýnka několik obrazů, které dostal darem.

Dorazil i generální ředitel ZZN Pelhřimov Zdeněk Kubiska, který byl původně - stejně jako Jaroslav Faltýnek - obviněn v kauze Čapí hnízdo. Policie později stíhání zastavila. „Protože ho znám delší dobu, vím, že je znalec vína, tak mu vezu speciální, aby mu chutnalo,“ řekl při příchodu na večírek Kubiska.

Party byla spojená s vernisáží obrazů, které sám místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnek namaloval. „Šedesát je jednou v životě, tak jsem se rozhodl spojit tu oslavu šedesátin a výstavu svých obrázků za poslední dva roky. Je tam šedesát obrázků,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jaroslav Faltýnek.

„Intimní propojenost toho světa“

Jaroslav Faltýnek byl do října 2020 druhým mužem hnutí ANO a pravou rukou předsedy a bývalého premiéra Andreje Babiše. Na post prvního místopředsedy ANO rezignoval poté, co byl novináři z deníku Blesk nafocen na takzvané vyšehradské schůzce. V době lockdownu byl přistižen, jak vychází z restaurace, v té době oficiálně zavřené, bez nasazené roušky.

Faltýnek byl rovněž od roku 2013 až do loňských sněmovních voleb šéfem poslaneckého klubu ANO. V době, kdy v hlavním městě mělo hnutí svoji primátorku Adrianu Krnáčovou, měl velký vliv i na pražskou politiku.

Často byl kritizován kvůli úzkým vazbám na lidi z byznysu. To ostatně před rokem popsaly Seznam Zprávy i na základě zápisků z jeho diáře, které se reportérům podařilo získat. Poznámky ukázaly, jak Faltýnek jako vrcholný politik řešil různé veřejné zakázky nebo lobboval za dotace pro své známé.

Děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, politolog Stanislav Balík k tomu tehdy, po zveřejnění deníkových zápisků Faltýnka, Seznam Zprávám řekl: „Je to jakési potvrzení něčeho tušeného a toho, že Jaroslav Faltýnek ztělesňuje nejhorší tradice politického kmotrovství.“

Bývalý ředitel Transparency International David Ondráčka se domnívá, že Jaroslav Faltýnek byl roky „nejvlivnější lobbista v zemi“ a politik „s vlastním vlivovým prostředím v byznysu“. Přestože teď už není Faltýnek ve vrcholné politice tolik vidět, vliv podle Ondráčky má i nadále. Důkazem má být právě i skladba hostů na oslavě jeho šedesátin. „Tyto večírky ukazují, že tu roli hraje dál a svůj vliv neztrácí,“ domnívá se David Ondráčka a dodává: „Účast ministra nebo šéfa VZP jen ukazuje intimní propojenost tohoto světa.“

„Mazal z Hané“ letos neprodával

Na vernisáži v Topičově salonu představil Jaroslav Faltýnek svým hostům nejnovější tvorbu. Právě jeho obrazy a hlavně jejich kupci ale vyvolali v minulosti řadu otázek.

Přestože se Faltýnek sám nazývá „mazalem z Hané“ a jeho obrazy podle odborníků nemají vysokou hodnotu, podařilo se mu vydražit několik děl za statisíce korun. Bylo to na dvou dobročinných aukcích, které v letech 2018 a 2019 pořádal v Praze.

Výtěžek obou dražeb Faltýnkových obrazů šel tehdy na pomoc prostějovské škole Jistota, kam chodí děti s handicapem. Na první výstavě v roce 2018 v pražské Hauch Gallery se tři jeho obrazy vydražily za zhruba 1,5 milionu korun. Nejvyšší částku, rovný milion, dal majitel brněnské společnosti Trade Fides Libor Hledík. Firma vyrábí bezpečnostní systémy, hlídá vojenské muniční sklady, Národní galerii či hrady a zámky. Když reportéři Seznam Zpráv po roce zjišťovali, kde obrazy z aukce skončily, ukázalo se, že za milion vydražené dílo leželo celou dobu v depozitáři, aniž by si jej majitel rozbalil. Sběratel umění Libor Hledík si abstraktní akryl amatérského malíře Faltýnka koupil za tak vysokou částku prý proto, že chtěl pomoci prostějovské škole Jistota. Dobře přitom ví, že takovou hodnotu nemá. „Je to nesmysl, to vědí všichni, včetně pana Faltýnka. Kdybych šel někde kolem galerie a on tam visel, koupím ho třeba za 25 tisíc,“ řekl tehdy Libor Hledík Seznam Zprávám.

Na druhé aukci Faltýnkových obrazů, která se konala v roce 2019 v pražské Občanské plovárně, koupil jedno z děl severočeský podnikatel Karel Rypl, který je majitelem stavební firmy Silnice Group. Do obrazu podle informací Seznam Zpráv tehdy investoval kolem 700 až 800 tisíc korun. S Jaroslavem Faltýnkem má evidentně i nadále blízké vztahy. Nechyběl totiž ani na středeční narozeninové party.

Charita se značkou Penta

Obrazy politika Faltýnka z obou charitativních aukcí vlastní ale i miliardář a v současnosti desátý nejbohatší Čech Marek Dospiva. Vládce investiční skupiny Penta dal v roce 2018 za jeden z Faltýnkových výtvarných počinů 180 tisíc korun a pověsil si jej prý v jedné ze zasedacích místností v sídle své společnosti. Ve Faltýnkově tvorbě našel zřejmě zalíbení, protože o rok později vydražil další jeho dílo dokonce za půl milionu korun. Kritici namítali, zda pozornost Marka Dospivy o výtvarná díla Jaroslava Faltýnka nesouvisí spíš s developerskými zájmy, které má Penta v hlavní městě.

Marek Dospiva dorazil i na oslavu Faltýnkových šedesátin. Po zhruba tři čtvrtě hodině zase odjel.

Jaroslav Faltýnek odmítá, že by si skrze obrazy u něj podnikatelé kupovali jeho přízeň a politický vliv. „To je nesmysl. Já jsem byl rád, že vlastně na těch dvou výstavách, na těch dvou aukcích se vybraly tři miliony korun, které šly na tu školu pro postižené děti v Prostějově,“ odpověděl Faltýnek.

Na letošní vernisáži se žádná dobročinná aukce nekonala a výstava neměla být ani prodejní. „Určitě nebudeme dělat žádnou dražbu, jak to bylo v minulosti, primárně je to oslava mých narozenin a já jsem si při té příležitosti chtěl dát dárek, že jsem si udělal tu výstavu,“ uzavřel Faltýnek.

Majitel Topičova domu se distancoval

Martin Jan Stránský, majitel Topičova domu, ve kterém se narozeninová party konala, z toho neměl radost a sám od sebe nabídl Seznam Zprávám komentář.

„Velice mě mrzí, že takováto akce se děje pod mou střechou. Pan Faltýnek a aktivity a další události spojené s jeho jménem bohužel nejsou slučitelné s tradicí naší rodiny ani s tímto barákem, který je kulturně chráněný objekt, jenž reprezentuje určité hodnoty první republiky. Bohužel je to akce, kterou organizuje jeden soukromý nájemce a nemůžu to tak ovlivnit. O akci jsem se dozvěděl teprve dneska po obědě. Ale koneckonců je mi to velice líto,“ uvedl Stránský.

Reklama

Doporučované