Hlavní obsah

Rakušan dosadil do čela špionů muže, který je v kontaktu s Redlem

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek, šéf rozvědky (vlevo), a Michal Redl, dle policie šéf organizované skupiny.

Reklama

Nový šéf civilní rozvědky ÚZSI Petr Mlejnek má vážný bezpečnostní problém: ocitl se v blízkosti aktérů největší korupční aféry posledních týdnů. Své kontakty už musel vysvětlovat policii.

Článek

Ve své kanceláři neúřadoval ještě ani měsíc a už musel vysvětlovat vazby na člověka, jehož policie považuje za hlavu organizované zločinecké skupiny. Petr Mlejnek je přitom čerstvým šéfem jednoho z nejutajovanějších bezpečnostních útvarů v zemi – civilní rozvědky, jejíž špioni v zahraničí sbírají citlivé informace.

Seznam Zprávy zjistily a ověřily, že Mlejnek minimálně od roku 2012 udržoval pravidelné kontakty s Michalem Redlem, který je nyní ve vazbě kvůli kauze Dozimetr (jeho profil čtěte ZDE).

„Ano, známe se od roku 2012,“ přiznal po přímém dotazu Mlejnek. „Jak a kdy jsme se seznámili, si nepamatuji. Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně,“ tvrdí Mlejnek. V té době pracoval v soukromé firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky.

Mlejnka do funkce jmenoval 8. července ministr vnitra Vít Rakušan, šéf hnutí STAN. Seznam Zprávám potvrdil, že o vazbě Mlejnka s Redlem věděl, ale nevadí mu. Jednalo se podle něj o pracovní vztah.

Rozhovor s Vítem Rakušanem o vztahu Mlejnek–Redl

„Nejmenoval jsem ho s vědomím, že je kamarád Redla, ale že s ním byl v pracovním kontaktu,“ uvedl ministr vnitra k tomu, co o novém šéfovi špionů věděl před jeho jmenováním.

Říkali mu „Plukovník“

Na Mlejnka narazily Seznam Zprávy, když mapovaly síť kontaktů, kterou kolem sebe upletl Michal Redl, nesvéprávný muž, jehož policie považuje za hlavu organizované zločinecké skupiny, která měla parazitovat na pražském dopravním podniku.

Mlejnek měl být pro skupinu důležitým kontaktem s dosahem do bezpečnostní komunity. Podle několika zdrojů Seznam Zpráv měl i on svou přezdívku. Říkali mu „Plukovník“. Mlejnek totiž svou kariéru odstartoval v armádě, z Ministerstva obrany odešel před dvanácti lety.

Co přesně Mlejnek s Redlem dělali a proč se potkávali? „Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou zakázku jsem jeho prostřednictvím nezískal,“ tvrdí dnešní šéf tajné služby. Jeho vysvětlení má ale jeden háček. Michal Redl žádné zakázky nemohl legálně zařídit ani zadávat.

Byl totiž už v roce 2008 úředně prohlášený za nesvéprávného a nejen že nemohl vlastnit firmu, dokonce sám o sobě nesměl rozhodovat. Tím, že se nechal prohlásit na nesvéprávného, se totiž vyhnul trestnímu stíhání v jedné z kauz kolem uprchlého gangstera Radovana Krejčíře (detaily jsme popsali ZDE).

Na doplňující dotaz, jaké konkrétní zakázky řešil s nesvéprávným Krejčířovým společníkem, Mlejnek neodpověděl.

Pozvánka od policie

O Mlejnkovu roli se přitom zajímá i policie. Jeden z obviněných totiž vypověděl, že právě přes Mlejnka získával Redl citlivé informace. I proto byl  přibližně před třemi týdny Mlejnek na policii „podat vysvětlení“.

„Není pravda, že bych předával informace. Policii jsem vysvětlil, že potkávat se s lidmi v obchodě byla moje práce,“ tvrdí Mlejnek, jenž měl podle zdroje Seznam Zpráv vyšetřovatelům přiznat, že si s Redlem tyká.

Mlejnka do funkce jmenoval ministr Vít Rakušan, šéf hnutí STAN, jehož se aféra dotýká. Ve skupině stíhaných totiž figuruje politik STAN a někdejší náměstek primátora Petr Hlubuček.

Oficiálně byl Mlejnek jmenován 8. července, tedy tři týdny poté, co policie spustila operaci Dozimetr a Redla s Hlubučkem zatkla. V té době už ministr vnitra o Mlejnkově kontaktu věděl. „Panu ministrovi jsem řekl, že se s Redlem znám. Bylo to poté, co vypukla ta kauza, ještě před mým ustanovením,“ říká Mlejnek.

Kdo je Petr Mlejnek

Petr Mlejnek je absolventem vysoké vojenské školy a bývalým armádním výsadkářem. Pracoval i na Ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek včetně těch zapojených do operací NATO na Balkáně.

  • od 8. 7. 2022 – ředitel ÚZSI
  • 2011–2022 – Techniserv, ředitel pro strategický rozvoj a ekonomiku
  • 2010–2011 – Škoda Transportation, obchodní manažer
  • 1993–2010 – Ministerstvo obrany

Vít Rakušan: Má prověrku

A ministr vnitra Rakušan to přiznává. O vazbě Mlejnek–Redl věděl. „Nevadí mi to. Pokud vím, jednalo se o pracovní vztah,“ reagoval v SMS zprávě. Osobní rozhovor s reportérem Seznam Zpráv odmítl a odpověděl na několik otázek prostřednictvím SMS korespondence.

„Pokud tyto kontakty nevadí Národnímu bezpečnostnímu úřadu v udělení prověrky na stupeň Tajné, nevidím v nich problém. Posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné,“ napsal ministr vnitra.

Jenže o konfliktech Redla s trestním zákoníkem se v médiích opakovaně psalo. Nejen o kauze uprchlého zločince Radovana Krejčíře, ale i o jeho vlivu na hnutí STAN.

Co je ÚZSI

Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědka, je tajná služba, která shromažďuje ekonomické a bezpečnostní informace hlavně v zahraničí. Disponuje ale obrovskými technickými možnostmi. Oficiálně spadá pod Ministerstvo vnitra, ředitel služby se zároveň seznamuje s nejcitlivějšími informacemi ostatních tajných služeb a policie. Účastní se kupříkladu také jednání Bezpečnostní rady státu, kde se řeší citlivé kauzy.

Navíc není jasné, zda Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o kontaktech Mlejnka s Redlem věděl. Mlejnek totiž připustil, že o nich sám od sebe neinformoval. „Prověrka neprobíhá tak, že by prověřovaná osoba ‚hlásila své kontakty‘. NBÚ si tyto kontakty prověřuje sám. Mě dvakrát prověřoval na stupeň Tajné. Splnil jsem všechny náležitosti zákona a nepochybuji, že je splním i při prověrce na stupeň Přísně tajné,“ hájí se Mlejnek.

Nezodpovězenou otázkou zůstává, jakou roli Michal Redl sehrál při výběru šéfa rozvědky.  Rakušan tvrdí, že mu Mlejnka představil lidovecký poslanec Jan Bartošek.

„Samozřejmě jsem se informoval i v prostředí, kde se Petr Mlejnek pohyboval. Kladné reference mi dali například pánové Opata, Jílek, Bartovský a několik dalších,“ uvedl Rakušan, pod nějž civilní rozvědka spadá. Současně vyloučil, že by jméno konzultoval s exministrem Petrem Gazdíkem či europoslancem Stanislavem Polčákem. Oba se s Redlem velmi dobře znají a museli kvůli tomu opustit některé své funkce.

Že se stane Mlejnek ředitelem rozvědky, se rozhodlo už 6. června, to znamená v době, kdy byl ještě Redl na svobodě a požíval velkého vlivu uvnitř hnutí STAN.

Kritika se snesla na Mlejnkovu hlavu ještě před příchodem do čela rozvědky. Média upozornila, že byl viceprezidentem firmy Techniserv, která získala nezákonně zakázku na prověrku technologického zázemí České obchodní inspekce. Tři Mlejnkovi kolegové – mimo jiné i Michael Hrbata, který v minulosti působil jako poslanec za ODS a také jako náměstek někdejšího ministra obrany Alexandra Vondry – kvůli tomu byli pravomocně odsouzeni.

Sám Mlejnek nebyl nikdy obviněn a tvrdí, že jako šéf odlišné divize firmy o nezákonné aktivitě svých kolegů vůbec nevěděl. Kromě vojenské vysoké školy Mlejnek vystudoval třísemestrální kurz na soukromé vysoké škole Cevro Institut, která je úzce spjatá s ODS.

Reklama

Doporučované