Hlavní obsah

Expremiér Nečas s manželkou opět u soudu. Nezdaněné kabelky jsou už promlčené

Foto: Ondřej Deml , ČTK

Bývalý premiér Petr Nečas (vpravo) a jeho manželka Jana přicházejí na jednání k Obvodnímu soud pro Prahu 1, 5. prosince 2022.

Reklama

Bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) opět odmítli vinu v případu takzvaných trafik pro poslance ODS. Kauzu začal dnes podruhé projednávat Obvodní soud pro Prahu 1.

Článek

Soud už manžele a jejich spoluobžalovaného někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka v polovině roku 2020 zprostil obžaloby. Odvolací senát jeho verdikt ale loni v září zrušil. Trojice je stíhána pro podplacení, za což hrozí až šestileté tresty vězení.

Nečasová se původně u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Toto stíhání však soud v říjnu zastavil, protože je již promlčené. Podle předsedkyně trestního senátu Anežky Pudilové je rozhodnutí pravomocné.

„V žádném případě není pravda, že byla vedena nějaká konspirativní jednání,“ uvedl Nečas. Podle bývalého premiéra jsou některá politická jednání veřejná a některá jsou neveřejná. „To je naprosto standardní součástí politiky,“ prohlásil.

Popsal, že hledal po neschválení vládního daňového balíčku v roce 2012 širší shodu mezi poslanci ODS. Boček ani Nečasová se podle něj jednání neúčastnili, pouze mu je pomohli zprostředkovat.

„Chtěla bych opět zdůraznit, že jsem nevinná,“ prohlásila Nečasová. Poté odmítla dále vypovídat. Odkázala na velmi stručnou výpověď u prvního hlavního líčení, kterou soudkyně přečetla. Také Boček plně odkázal na to, co uvedl dříve.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Obvodní soud v srpnu 2020 zprostil viny z podplácení Nečase, jeho ženu i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy. Obvodní soud tehdy zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal a pražský městský soud zrušil rozsudek a případ vrátil k novému projednání. Po výměně soudkyně obžalovaní odmítli, aby se v novém kole procesu pouze četly staré výpovědi svědků.

Reklama

Doporučované