Hlavní obsah

Finanční rozvědka nově zkoumá majetky tří oligarchů napojených na Putina

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je nyní i klíčovou osobou v přípravě sankcí proti ruským subjektům, které působí v Česku.

Reklama

Česko zatím nezablokovalo žádnou nemovitost, ve zmrazeném ruském majetku jsou nejspíše jen peníze ležící na bankovních kontech. Vláda zvažuje i možnosti vyvlastňování některého majetku. Bude ale nutný speciální zákon.

Článek

Česká republika připravuje sérii opatření proti velkopodnikatelům napojeným na režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Seznam Zprávy z důvěryhodných zdrojů zjistily, že Finanční analytický úřad (FAÚ) aktuálně mimo jiné prověřuje majetek a finanční transakce na účtech firem spojených se třemi ruskými byznysmeny blízkými Putinovu režimu. Jde o oligarchy, na jejichž příběh redakce upozornila v uplynulých týdnech.

Podle zdroje blízkého vedení FAÚ si pozornost cifršpionů získal oligarcha Mavlit Bažajev a jeho rodina, kteří stojí za tuzemskými společnostmi AZA Trade a Airport Park. Seznam Zprávy nedávno popsaly, jak Bažajevovi chystali velký administrativní komplex i s vlastním letištním terminálem v těsném blízkosti starého letiště v pražské Ruzyni. Na Sokolovsku rodina zase vlastní zámek Favorit.

Pod lupou finančních analytiků Ministerstva financí se dle zdrojů Seznam Zpráv nyní ocitl i Andrej Trifonov s rodinou, kteří ovládají skupinu ČKD Blansko Holding. Muž, který je od loňska členem ruské Státní dumy, je už na evropském sankčním seznamu.

Třetím šetřeným případem, kterému se redakce Seznam Zpráv věnovala v minulém týdnu, je podnikání rodiny bývalého gubernátora z Vladivostoku Sergeje Darkina. Ten se svými blízkými vydělává na rybolovu a prodeji ryb. V Česku stojí za „rybím“ konglomerátem Nakhodka Seafood a Fjord Bohemia. Rodině patří i dva pražské hotely.

Série: Jsou blízcí Putinovi, podnikají v Česku

13. 4.: Ruský vězeň svědomí narazil v Česku na agenta FSB, který ho dostal za mříže

1. 4.: Tabákový car a král severu Řecka. To je oligarcha s fabrikou ve Slaném

24. 3.: Uprostřed Prahy má hotely rodina Putinova gubernátora

17. 3.: Kunovice, Karlovy Vary i Holýšov. Zakryté stopy ruského oligarchy

15. 3.: Rus číslo 356 na sankčním seznamu. V ČKD Blansko hostil Zemana

9. 3.: Strabag může přijít kvůli oligarchovi o zakázky

8. 3.: Luxusní vesnička u Prahy tají majitele. Stopy vedou k ruským oligarchům

4. 3.: U letiště v Ruzyni investují čečenští miliardáři z Putinova okruhu

1. 3.: Putinův muž přes ropovody má českou stopu. Jeho blízcí tu léta podnikají

26. 2.: Oligarcha s vazbami na Kreml má majetek na Moravě. Vyrábí letadla

Oficiálně nyní Ministerstvo financí a jeho FAÚ nemohou jednotlivé případy komentovat, vše podléhá přísnému utajení.

„Bohužel kvůli mlčenlivosti vyplývající ze zákona, nemůžeme komentovat konkrétní jména ani firmy, kterými se FAÚ v souvislosti se sankčními seznamy EU nyní aktivně zabývá,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka komunikace Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Právě FAÚ dohlíží nad dodržováním mezinárodních sankcí. Pokud například banka narazí na podezřelou transakci, oznámí ji úřadu a ten může transakci (finanční prostředky) zmrazit. K něčemu takovému došlo v minulém týdnu, kdy byly takto zadrženy prostředky dvou ruských firem snažících se vyvést peníze do zahraničí. Případ již řeší policie.

Čeští kandidáti na evropský seznam

Seznam Zprávy od zdrojů blízkých vedení Ministerstva financí rovněž zjistily, jaký je aktuální plán vlády v přípravě zásahu vůči ruským oligarchům a jejich majetku v Česku.

Podle informací redakce se skládá z celkem čtyř dílčích kroků.

Prvním krokem bude finální podoba seznamu „problematických“ osob a firem, na kterém spolupracuje Finanční analytický úřad a tajné služby. Sumář jmen, o nichž se stále spekuluje, se tvoří za pochodu, s nastalou situací v takovém rozměru nikdo dopředu nepočítal.

„Není to hotový proces, stále odkrýváme další jména a firmy. Není to tak, že by nám teď ležel na stole již připravený soupis, je to stále v běhu,“ řekl redakci pod příslibem anonymity zdroj z FAÚ.

Následně se Ministerstvo financí spojí s Ministerstvem zahraničních věcí a požádá jej, aby rizikoví podnikatelé a firmy, kteří zatím nejsou zapsaní na sankčním seznamu Evropské unie (ale z českého pohledu by tam měli být), byli na tuto evropskou „nástěnku“ připsáni.

Nebylo by totiž příliš efektivní vytvářet ryze český sankční seznam, jak se také uvažovalo (sankcionovaným osobám by stačilo přemístit se do sousední země a tam pokračovat v podnikání).

Mimochodem: příkladem oligarchy, který by mohl být na seznam připsán, je prominentní ruský miliardář a Putinovi blízký podnikatel Iskander Machmudov. Ten společně se svým kolegou z holdingu UGMK Andrejem Kozicynem zprostředkovaně ovládá tradičního českého výrobce letadel Let Kunovice (firma Aircraft Industries). Zdroje Seznam Zpráv na Ministerstvu financí nyní hovoří o tom, že by sankční seznam mohl být na přání českých úřadů dodatečně rozšířen právě o Machmudova.

Odříznutí od veřejných peněz

Jakmile budou tuzemské seznamy ruských oligarchů připraveny, přijde na řadu další fáze – ministři dostanou úkol vypracovat zákon, na jehož základě bude možné firmy napojené na oligarchy odstavit od veřejných peněz – plynoucích ať už z veřejných zakázek, pobídek či dotací. V této činnosti by se měla do akce zapojit ministerstva spravedlnosti a místního rozvoje. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) už nedávno v podobném duchu lobboval u Evropské komise.

Vedle toho se ve vládních kruzích hovoří i o možnosti přijetí speciálního zákona k možnému vyvlastňování majetku ruských oligarchů v České republice. Tyto úvahy jsou však teprve v zárodku, ačkoliv některé zdroje hovoří také o tom, že o potřebě podobného zákona se vedou debaty poslední dva roky, tedy ještě před ruskou válkou na Ukrajině.

Klíčovým gestorem celé operace ohledně sankcí bude Ministerstvo financí, které potvrzuje, že postih ruských oligarchů představuje širokou meziresortní operaci. „V tuto chvíli mohu říct, že v příštích týdnech se očekává soubor opatření, která představí vláda,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka komunikace Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Jen peníze, žádná nemovitost zmrazena nebyla

Když ministr financí Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala (ODS) v minulých dnech hovořili o majetku v řádu stovek milionů korun, který byl v Česku zmrazen, vyvolalo to okamžitě dohady, o jaký majetek se přesně jedná. Dosavadní informace nasvědčují tomu, že jde pouze o finanční prostředky zadržené na bankovních kontech. Určitě se nejedná o žádné nemovitosti.

Vyplývá to i z vyjádření místopředsedy Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK) Karla Štencla. „Co se týče nemovitého majetku, množina zablokovaných vlastníků je zatím prázdná,“ uvedl Štencl na dotaz Seznam Zpráv.

ČÚZK prověřoval (ve spolupráci z FAÚ) lidi z nynějšího evropského sankčního seznamu, avšak ani jedna z těchto osob nemá v českém katastru žádnou nemovitost zapsanou přímo na sebe.

Podle místopředsedy Štencla může k blokaci nemovitostí dojít v případě rozšíření sankčního seznamu (i to je zjevně důvod, proč chce Česko evropský sankční seznam doplnit). „Pokud k tomu (rozšíření) dojde a u některé osoby nemovitý majetek skutečně najdeme, tak k tomu v Listu vlastnictví zapíšeme poznámku,“ vysvětlil Štencel chystaný úřední postup.

Po dobu platnosti sankcí by tak u takto označené budovy, bytu či pozemku nebylo možno provést změnu vlastnického práva.

Reklama

Doporučované