Hlavní obsah

Hladík v možném střetu zájmů: hlasoval pro známého, od něhož koupili dům

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hladík, kandidát na ministra životního prostředí.

Reklama

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík lobboval za zájmy podnikatele, jehož rodina mu prodala dům, ve kterém nyní bydlí. Byznysmena, stejně jako Hladíka, policie podezřívá z manipulací v brněnské bytové kauze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté provedli v brněnské kanceláři Petra Hladíka loni v říjnu razii. Zabavili mu počítač, mobil i diář. Podle povolení k prohlídce kanceláře, které mají reportéři k dispozici, ho podezřívají, že z pozice náměstka brněnské primátorky ohýbal zacházení s městským majetkem ve prospěch organizované skupiny.

Zatímco možní členové skupiny putovali do vazby, Hladík stíhaný není. Trvá na tom, že jen jednal v zájmu města, v kauze s policií spolupracuje a s organizovanou skupinou nemá nic společného. Lidovci za ním stojí a v pondělí se má stát náměstkem na Ministerstvu životního prostředí a pak ministrem. Hladík se kvůli tomu vzdal funkce na brněnském magistrátu. Prezident Miloš Zeman ho ale zatím jmenovat odmítl.

Pátrání reportérů Seznam Zpráv nyní odhalilo případ, který z dostupných policejních dokumentů dosud známý není. Hladík se v něm ocitá v podezření ze střetu zájmů, protože jako náměstek hlasoval pro to, aby město poslalo čtyři miliony jeho známému. V minulosti od něj Hladík koupil dům, v němž dodnes žije. Stejného muže zároveň detektivové podezřívají, že byl součástí popisované organizované skupiny.

Jde o podnikatele a advokáta Martina Unzeitiga. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že Unzeitig zajišťoval pro skupinu obsazování městských domů bílými koňmi. Těm pak politici domy levně umožňovali odkoupit a skupina je tak ovládla.

Reportéři zmapovali, že jen přímo Unzeitigovi, jeho příbuzným či společnostem v minulých letech brněnští politici přiklepli minimálně pět městských bytů či nebytových prostor. Takový souběh u jedné rodiny je neobvyklý. Na byty v pořadnících i sociálně znevýhodnění lidé čekají i více než deset let. A Unzeitigovi je získávali i přesto, že sami vlastní několik domů.

Hladík své vazby na podezřelého označuje za shodu okolností a opakuje, že jednal v zájmu města. „Nikdy jsem nedělal nic nezákonného, ze zištných důvodů. A přesto jsem vláčen policií a médii,“ uvádí (celý rozhovor s Hladíkem čtěte ZDE).

Pozemky za miliony

Hladík z pozice náměstka loni vylobboval, aby od jeho známého Martina Unzeitiga město ve čtvrti Soběšice, kde oba žijí, vykoupilo pozemky za čtyři miliony korun. Na těch magistrát za dalších přibližně 12 milionů postaví silnici, která vede ke dvěma domům Unzeitigovy rodiny. Jednání o městském majetku přitom Hladík jako náměstek neměl v gesci.

Odkup pozemků i výstavbu nové cesty Hladík ale odůvodňuje tím, že jsou třeba pro novou školku. Tu za téměř 60 milionů korun ve „své“ čtvrti Soběšice slavnostně otevřel před tři čtvrtě rokem. A argumentuje, že k ní vede příliš úzká jednosměrná cesta, kterou je třeba rozšířit za pomocí pozemku Unzeitiga. „Byl to jediný pozemek v Soběšicích, kde školka šla postavit,“ hájí se Hladík.

Rozhodnutí magistrátu o výkupu předcházelo „interní jednání“, které Hladík uspořádal loni v březnu ve své magistrátní kanceláři. Reportéři mají k dispozici e-mail, kterým Hladíkův podřízený setkání svolával, i svědectví jednoho z účastníků. Na místě krom Hladíka, dalších politiků či úředníků jednal i Unzeitigův otec Vít. Jeho syn Martin nyní žije ve Švýcarsku.

„Hladík vystupoval mezi zastupiteli tak, že oba Unzeitigy zná a dokáže se s ním domluvit na ceně pozemku,“ řekl redakci jeden ze zastupitelů z městské části Brno-sever, který nechtěl být jmenován. Své tvrzení redaktorům doložil písemnou komunikací.

V materiálech, které vedení města předložilo zastupitelům k odhlasování čtyřmilionovou úhradu Unzeitigovi, se radní opírají o znalecký posudek z loňského července, který podnikatelovu půdu ocenil na pět tisíc korun za metr.

Reportéři ovšem zjistili, že ještě před „interní schůzkou“ nechal magistrát vypracovat jiný posudek a ten pozemek ocenil na necelou polovinu. Tuto cenu ale radní zastupitelům v materiálech nesdělili a nijak ji nezohlednili.

Hladík reportérům přiznal, že druhý odhad magistrát vypracoval po jedné ze schůzek s Unzeitigem starším. „Pan Unzeitig starší se za mnou objednal a říkal, že nám to prodat nemůže, že ta cena je příliš nízká,“ uvedl. Zvýšení podle něj magistrát dosáhl tak, že nového znalce nechal započítat i provizorní cestu, která na pozemcích je. Hladík tvrdí, že to byl nápad úředníků. V zadání prvního posudku přitom magistrát explicitně vyloučil, aby takto znalec postupoval.

Známe se z kostela

Unzeitig starší pro Seznam Zprávy popřel, že by o původním posudku věděl, nebo si na jeho cenu stěžoval. „Vím jen o jednom posudku, cena kolem čtyř milionů mi přišla fér,“ řekl redakci Unzeitig starší. Jeho syn tvrdí, že se transakci vůbec nevěnoval. Vlastníkem pozemků je přitom on.

Rada i hlasem Hladíka následně výkup pozemků od Unzeitiga za ony čtyři miliony schválila navzdory tomu, že se mezitím podnikatel dostal do exekuce a převod půdy se zablokoval. K transakci tak doteď dojít nemohlo.

Martin Unzeitig přiznává, že Hladíka zná. To, že by mu politik vyšel vstříc kvůli známosti, ale vylučuje. Stejně jako to, že by se podílel na machinacích s majetkem města. „Já, moje žena a Petr jsme věřící, i on chodí do kostela. Že bychom si tykali, to ne. Vzhledem k tomu, že je ‚Soběšák‘ stejně jako já, tak se setkáváme v kostele a řešíme zdraví svých dětí. Máme spolu vazby týkající se naší farnosti,“ tvrdil reportérům Unzeitig mladší.

Hladík se do popisu schůzek s Unzeitigem či jeho otcem zamotal. Nedokázal popsat, kolik jich bylo a na jakých místech. Nejprve tvrdil, že šlo výhradně o oficiální jednání v pracovní době a za přítomnosti úředníků. Když ho redakce konfrontovala s tím, že s Unzeitigem věc řešil i o víkendu, otočil.

„Ale paní redaktorko, vy asi nevíte, jak probíhá život politika. Když chodím celou sobotu po akcích, tak tam mezi tím prostě potkám spoustu lidí, kteří se mnou chtějí něco řešit, mluvit. Takže ano, i v kostele mě lidé potkávají i po kostele lidé se mnou něco chtějí a něco řeší,“ reagoval Hladík.

Dům pro náměstka primátora

Unzeitiga s Hladíkem pojí ještě další věc. Hladík od jeho rodiny koupil dům, z něhož každý den vyráží do práce na brněnský magistrát. Hladíkova žena ho podle smlouvy, kterou mají reportéři k dispozici, koupila v roce 2016. Půl roku potom, co se její manžel stal poprvé náměstkem primátora a získal tak vliv na nakládání s městským majetkem.

Hladík tvrdí, že jde o náhodu, dům našel na inzerát a Unzeitiga předtím neznal. Unzeitig uvádí, že kupujícího našel přes realitního agenta. Toho mu prý dělal jeho přítel, se kterým redakce mluvila a ten scénář potvrdil. V samotném prodejním kontraktu chybí obvyklá informace o zprostředkovateli, stejně jako provize pro něj.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Dům, který náměstek Petr Hladík koupil od rodiny muže, který je dnes podezřívaný z manipulací.

Smlouva hovoří o tom, že za dům se zahradou ve čtvrti Soběšice zaplatila Zuzana Hladíková šest milionů korun a vzala si na to hypotéku. Ve smlouvě je ale u jejího jména uveden Hladíkův e-mail.

„Kupovali jsme to na manželku. V té době už jsem byl aktivně v politice a kdyby se se mnou cokoliv stalo, třeba mě přejelo auto, tak aby nemusela řešit nějaké dědické řízení,“ zdůvodňuje to Hladík.

Ač na straně prodávajících figurují Unzeitigova žena a švagr, kteří dům o několik měsíců dříve zdědili, jako kontakt na ně je v dokumentu opět napsaný e-mail samotného Unzeitiga. Hladík ale tvrdí, že komunikoval jen s realitním agentem a Unzeitig mu pak jen přinesl dokumenty k podpisu a jednal s ním o provozních věcech. Jako obyvatelé Soběšic se prý až později potkávali v kostele.

Podezření kolem Unzeitiga

  • Policisté jméno Martin Unzeitig citují v obvinění Otakara Bradáče, politika ODS, který podle nich byl jednou z hlav organizované skupiny manipulující privatizace bytů. Bradáč sedí už čtvrtým měsícem ve vazbě. Skupina se podle detektivů prolínala napříč politickými stranami.
  • Unzeitig podle klíčového spolupracujícího obviněného Pavla Hubálka pro Bradáče mimo jiné připravoval městský bytový dům v Opletalově ulici. Bradáč ji podle výpovědi obsadil nastrčenými nájemníky, kteří pak měli šanci dům výhodně od města koupit.
Foto: Adéla Jelínková, Seznam Zprávy

Dům v Opletalově ulici „obsazený“ Unzeitigovými a Červinkou.

  • Redakce to ověřila. Unzeitigovi i jeho sestře politici v domě přiklepli dva byty a jeden nebytový prostor. Podobně úspěšný byl i podnikatel Zdeněk Červinka, kterého policisté na rozdíl od Unzeitig za kooperaci s Bradáčem stíhají. Jedno bydlení získal on, další jeho přítelkyně.
  • Unzeitig se brání. „Pana Červinku znám historicky, dělal jsem pro něj jako advokát nějaké smlouvy v rámci jeho realitní činnosti, ale pana Bradáče jsem snad nikdy neviděl. Já o té kauze nic nevím.“ Zůstává „pouze“ podezřelý. Na rozdíl od stíhaného Červinky a Bradáče svůj byznys v Česku už před časem ukončil a přesunul se do Švýcarska.

Střet zájmů

Když Hladík v radě města zvedl ruku pro to, aby město zaplatilo miliony jeho známému, neohlásil střet zájmů. Protikorupční experti to považují za možné porušení paragrafů.

„Náměstek primátora má zákonnou povinnost při jednání rady oznámit svůj střet zájmů. Pan Hladík jako veřejný funkcionář rozhodoval o významné majetkové transakci týkající se osob, které viditelně dobře znal mimo jiné v souvislosti s nákupem vlastního obydlí,“ konstatoval právník Transparency International Jan Dupák s tím, že v rozhodování Hladíka mohl hrát roli jeho osobní zájem.

„Rozumím tomu. Ale já s tím nesouhlasím. Protože to bych ten střet musel nahlašovat skoro… Víte, jak to myslím. Já se v Brně znám s hodně lidmi,“ reagoval nynější kandidát na ministra Hladík.

Co policisté mají na Hladíka?

  • Reportéři mají k dispozici povolení k prohlídce Hladíkovy kanceláře. Plyne z něj, že Hladík v brněnské bytové kauze není v pozici svědka, ale podezřelého. Podle policistů spolupracoval se skupinou, jejíž hlavou byl majitel taxislužby Michal Horký. Ten je nyní obžalovaný z toho, že ovlivňoval privatizace tak, aby se dostal k bytovým domům za zlomek jejich ceny.
  • Petr Hladík v rámci výkonu funkce náměstka primátorky ovlivňuje privatizační procesy majetku města Brna, na kterém má zájem skupina Michala Horkého,“shrnuli policisté Hladíkovu roli s tím, že podle zjištěných indicií tak Hladík činí záměrně a zřejmě se zištných důvodů.
  • A citují celkem trojici konkrétních případů. Hladík dle policistů prosazoval privatizaci bloku domů v Nováčkově ulici. Pomáhal s tím podle nich tehdejšímu místostarostovi Brno-sever Davidu Alešovi (ex ANO), kterému za to skupina slíbila úplatek 4 miliony korun.
  • Reportéři mají k dispozici rozhodnutí rady města, z něhož plyne, že politici včetně Hladíka pro privatizaci hlasovali i přes varování, že dům chce místo dosavadních nájemníků levně získat organizovaná skupina.
  • Ve druhém případě Hladík podle policie opakovaně tlačil na starostu městské části Židenice, aby neblokoval privatizaci bytového domu v ulici Čelakovského. Nemovitost by tak připadla bytovému družstvu, které vede Horkého žena, kterou policie rovněž podezřívala.
  • Jednání Hladíka o Čelakovského se starostou se účastnil vlivný lidovec a Hladíkův blízký stranický kolega Filip Leder. Toho lidovci vyslali do magistrátní majetkové komise, která privatizace schvaluje. Leder ovšem zároveň pro Horkého pracoval jako advokát. Už v roce 2016 mu Horký zprostředkoval výhodný nákup Škody Superb, kterou Leder pořídil dle detektivů o téměř 200 tisíc levněji. Nejprve si ho politik od Horkého firmy rok pronajímal, poté nechal převést na sebe. Podle detektivů z důvodu zastření skutečného kupujícího. Hladík tvrdí, že se muži před jeho kanceláří potkali náhodou.
  • Policisté uvádějí, že Hladík má na Horkého osobní vazbu. Zmonitorovali schůzku Horkého s Hladíkem přímo v náměstkové kanceláři. Podle detektivů společně jednali o privatizaci domu v Čelakovského ulici, ale také městské firmy Pískovna Černovice.

Aktualizace: po vydání jsme titulek zpřesnili. Slovo nový jsme nahradili slovem možný.

Aktualizace 24. 8. 2023: Horkého žena je v kauze nikoliv stíhaná, jak jsme chybně uvedli, ale podezřelá. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Doporučované