Hlavní obsah

Konfiskace není ve hře. Vládní právníci řeší, co s majetky oligarchů

Foto: Profimedia.cz

Česká vláda má plán jak osekat majetek ruských podnikatelů napojených na ruského vládce Vladimira Putina.

Reklama

Právníci z Legislativní rady vlády se shodli, že nástrojem na osekání bohatství ruských oligarchů má být zmrazení jejich majetku. Nikoliv konfiskace. Upozorňují, že o zadržený majetek se stát bude muset také starat.

Článek

Minulý čtvrtek se uskutečnilo netradiční setkání vládních legislativců. Členové Legislativní rady vlády (LRV) se podle zjištění Seznam Zpráv radili, jaké jsou právní možnosti a mantinely zásahu České republiky proti ruským oligarchům majícím zájmy na našem území.

„Byla to koncepční rozprava, řešili jsme různé úvahy. Bylo to takové nestandardní jednání. Až přijde konkrétní návrh, který předloží nejspíš Ministerstvo financí, projednáme ho se závěry. Teď naše rada neměla nic takového na stole,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda LRV a právník Aleš Gerloch.

Ne konfiskaci

Z jednání vyplynulo, že klíčovým aspektem zásahu české vlády proti ruským podnikatelům napojených na Putinův režim, který rozpoutal krvavou válku na Ukrajině, by mělo být zmrazení financí a majetku.

Seznam Zprávy na začátku týdne informovaly o tom, že ve vládních kruzích se vedle zmrazení majetku hovoří i o zabavování majetku. Tento postup však vládní legislativci považují za velmi těžko proveditelný v českých právních mezích. Ostatně i to by mělo dnes zaznít na jednání vlády, kde by měl o výsledcích rozpravy legislativní rady informovat ostatní členy kabinetu ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

„Vyvlastnění nebo omezení vlastnického práva je možné jen z určitých důvodů a za náhradu. Vyvlastnění bez náhrady by narazilo. V rozpravě na jednání rady jsme však byli ubezpečení, že varianta konfiskování majetku nebude ve hře. Že půjde o omezení nakládání s majetkem, využívání výnosů z něho. Diskutovali jsme i správu zmrazeného majetku,“ řekl Seznam Zprávám ústavní právník Gerloch.

S takovým postupem souhlasí i další účastník jednání LRV a ústavní expert Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Z našeho jednání nevznikla jednoznačná stoprocentní analýza, byla to konzultace o možnostech. Že bychom hluboce rozebírali konfiskace, to říci nemohu. Určitě má smysl řídit se rozhodnutím Rady EU a zmrazit majetek osobám na seznamu. Nejen že Česká republika se chce podílet na sankcích, ale nařízení EU to po nás i vyžaduje. Je to funkční a vyzkoušený model,“ řekl Seznam Zprávám Wintr.

Požadavek do Bruselu

Legislativci souhlasili s vládním plánem na postup proti ruským oligarchům, o kterém v pondělí Seznam Zprávy informovaly. A sice, že nejprve Ministerstvo financí na základě zjištění tajných služeb a finanční rozvědky předloží vlastní návrh ruských firem a podnikatelů zasluhujících si zařazení na evropský sankční seznam. O jejich zapsání v Bruselu následně požádá Ministerstvo zahraničních věcí.

„Česká republika by měla navrhnout osoby na evropský seznam, nikoliv vytvářet vlastní. Lze tak učinit na základě nařízení Rady Evropské unie z roku 2014, na jehož základě můžeme navrhnout doplnění seznamu již sankcionovaných osob. Přijde mi tento postup jako vhodný,“ schvaluje postup kabinetu místopředseda LRV Aleš Gerloch.

Jakmile toto proběhne, ministři dostanou úkol vypracovat zákon, na jehož základě bude možné firmy napojené na oligarchy odstavit od veřejných peněz – plynoucích ať už z veřejných zakázek, pobídek či dotací. V této činnosti by se měla do akce zapojit Ministerstva spravedlnosti a místního rozvoje.

Bude se i rozmrazovat?

Zmrazování majetku bude právně a zřejmě i ekonomicky složitým procesem. Zmrazí-li stát podle ústavního experta Jana Wintra nějaký majetek, musí se o něj v určité míře postarat. Jak? To není zatím jasné, vše se v tuto chvíli nachází spíše ve fázi úvah.

„Když v jiných zemích odtáhnou jachtu, původnímu majiteli není umožněno s ní nakládat, nemůže ji převést na někoho jiného. Stát se o zmrazený majetek v základní míře stará. Říká se tomu holé vlastnictví,“ uvedl Gerloch.

Jasné zatím není ani to, jak právně vyřešit zmrazení majetku, který není psaný přímo na daného oligarchu, ale například na jeho příbuzné. Nebo je schovaný ve spleti neprůhledných firem v daňových rájích.

„To je věc, která se teprve bude diskutovat, zejména s ministerstvem, které bude návrhy předkládat. Problém je, že často se nejedná o majetek konkrétní fyzické osoby, ale je napsaný například na právnickou osobu s řadou subjektů. Jde o složitý proces,“ dodal místopředseda Legislativní rady vlády.

Jisté není ani to, co a jak by zmrazený majetek zase vrátilo do rukou původních vlastníků. Byl by to konec války a příměří? Nebo přeběhnutí oligarchů na stranu Ukrajiny proti ruskému agresorovi? Ani vládní legislativci na to zatím neumějí přesně odpovědět. „Protože co bude znamenat konec války? Co budou důvody pro ukončení zmrazení majetku?“ ptá se Gerloch řečnicky.

Reklama

Doporučované