Hlavní obsah

Kauza Brno: dva obvinění jsou ve vazbě, další se vzdal mandátu a opustil ANO

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

V kauze nakládání s městskými byty v části Brno-střed byli dva z obviněných posláni do vazby. Celkem je obviněno 8 osob.

Článek

Soudce Městského soudu v Brně poslal do vazby oba dva obviněné, u nichž vyšetřovatelé požadovali vazební stíhání.

Jde o jednatele brněnské realitní kanceláře PJ Reality Zdeňka Červinku a politika ODS Otakara Bradáče, který je v městské části Brno-střed předsedou bytové komise a také zastupitelem.

Červinkův advokát řekl, že jeho klientovi je „kladena za vinu v sedmi případech manipulace s byty“.

Poté, co soud poslal jeho klienta do vazby, oznámil, že Zdeněk Červinka se doznal. „Nehodlá nic v podstatě skrývat. Domnívám se, že to bude mít důsledek na celé další trestní řízení, které se bude odvíjet ještě od dalšího postupu. Tzn. zejména dohledání některých důkazů. Zejména tedy k objasnění činnosti pana spoluobviněného na Brno-středu,“ řekl advokát Hála, z jehož slov plyne, že podnikatel Červinka bude usilovat o status spolupracujícího obviněného.

Co přesně Červinka v rámci vyšetřované organizované skupiny dělal, nechtěl jeho advokát říci. Na otázku reportérky Seznam Zpráv, zda například pomáhal shánět nájemníky a pomáhal jim s vyřizováním žádostí, odpověděl: „Ano, vyplývá to z toho.“

Právní zástupce Bradáče po skončení vazebního jednání řekl, ze nemá zmocnění od klienta, a proto nebude nic komentovat.

Kvůli vyšetřování případu zadržela policie v úterý několik lidí a udělala domovní prohlídky a prohlídky dalších prostor. Vyslechla 30 lidí, provedla 28 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, osm osob začala trestně stíhat.

Kromě Otakara Bradáče a Zdeňka Červinky jsou mezi nimi například zastupitel ANO v části Brno-Černovice Radim Suchánek, Červinkova společnice Eva Vágnerová a dále, jak uvedla Česká televize, lidé spajatí s realitním trhem - Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath.

„Dohazovači, nosiči vody,“ charakterizoval pro Seznam Zprávy jejich postavení v případu zdroj obeznámený s vyšetřováním. Podle něj je hlavním organizátorem mezi obviněními politik ODS Otakar Bradáč.

Zastupitel ANO v Černovicích se už kvůli obvinění vzdal mandátu a také ukončil členství v hnutí ANO. „Obě informace mohu potvrdit,“ řekla pro Seznam Zprávy krajská manažerka ANO Jana Lancůchová. S časovým odstupem pak doplnila informaci, že „oblastní organizace k tomu pana Suchánka vyzvala a on tak okamžitě učinil“.

Na podezření z netransparentního přidělování bytů upozorňovala už delší dobu opozice v bytové komisi. Její členka Kristýna Fuchsová uvedla, že si zpětně překontrolovala všechna rozhodnutí z posledních dvou let. „Nalezla jsem 30-40 podle mě netransparentně přidělených bytů,“ řekla pro Seznam Zprávy Fuchsová, která byla členkou Bradáčovy bytové komise.

Na otázku, zda se s tím obrátila na policii, řekla, že to nebude komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované