Hlavní obsah

Vlivný politik i muž s vážnou diagnózou. Kdo je kdo v pražské aféře

Foto: Praha.eu

Petr Hlubuček, bývalý náměstek pražského primátora, si vyslechl obvinění z přijetí úplatku a účasti na organizované zločinecké skupině.

Reklama

Ne jedenáct, ale třináct. Policie připravila v kauze kolem dnes už bývalého náměstka Petra Hlubučka víc obvinění. Dva klíčové aktéry ale detektivové nezastihli. Před razií odcestovali do zahraničí.

Článek

Velký policejní zátah v Praze na magistrátu a dopravním podniku míří na více lidí, než se dosud vědělo.

Z dokumentů, do kterých Seznam Zprávy nahlédly, vyplývá, že vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) chtějí stíhat celkem 13 lidí. Při středečním zásahu však dostihli jen 11 z nich. Dva podezřelí byli totiž v tu dobu v zahraničí. Konkrétně: na Slovensku a v Chorvatsku.

Policie na 88 stránkách usnesení o zahájení stíhání detailně popisuje fungování skupiny složené z manažerů městské firmy, politiků, podnikatelů a lobbistů.

Jedna z hlavních rolí případu přitom patří vysoce postavenému politikovi vládního STAN Petru Hlubučkovi, kterému hnutí již ve středu přerušilo členství a jenž rezignoval na funkci náměstka pražského primátora. Organizovaná skupina, jak ji označuje policie, se pokusila ovládnout penězovody v městské firmě s miliardových rozpočtem – v dopravním podniku hlavního města.

Co se dočtete

  • Vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu chtějí stíhat celkem 13 lidí.
  • Podle policie je hlavou podezřelého neformálního spolku zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl, který se v minulosti vyhnul soudům v jiných kauzách díky lékařskému potvrzení o vážné duševní poruše.
  • Skupině se podle vyšetřovatelů podařilo obsadit klíčové pozice v pražském dopravním podniku.
  • "Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást." Takto na policejních odposleších zní z úst dvou obviněných upravený hit skupiny Kabát.

Hlubučkův právní zástupce Lukáš Trojan ve čtvrtek na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že roli svého klienta v případu vidí jinak, než popisují média. A odkázal na středeční tiskovou zprávu, ve které sdělil: „Jsem klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usneseni o zahájení trestního stíhání se skutečně diametrálně liší od toho, jak je klient a jeho role v kauze dopravního podniku, na základě informací uniklých od médií, veřejně prezentována.“

Hlava jménem Redl

Doposud však unikly jen střípky. Až nyní se Seznam Zprávy dostaly k detailnějšímu popisu. Vyplývá z něj, že hlavou podezřelého neformálního spolku byl podle policie zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl.

Na počátku milénia přitom Redl spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem, který ho tituloval v zabavených motácích jako „Míšu“. A právě zlínský byznysmen, kterého soudy v Krejčířových kauzách minuly jen díky lékařskému potvrzení o vážné duševní poruše, se dobře zná s několika vysoce postavenými politiky hnutí STAN, především pak se zmiňovaným Hlubučkem.

Podle policejní verze případu se vše dalo do pohybu v letech 2018 a 2019, kdy se lysolajský starosta Hlubuček stal náměstkem primátora a začala se formovat – opět podle policie – organizovaná zločinecká skupina.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Vedle Hlubučka a Redla u jejích počátků dle kriminalistů stál i Redlův důvěrník a blízký přítel Pavel Kos. Do jejich sféry zájmu se dostal pražský dopravní podnik, ve kterém podle policie postupně a systematicky obsadili klíčové pozice tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od „vítězných“ firem úplatky.

„Založili organizovanou zločineckou skupinu zaměřenou na trestnou činnost spočívající v dlouholetém neoprávněném získávání peněžních prostředků od subjektů dodávajících dopravnímu podniku služby a stavební práce,“ píše policie ve sdělení obvinění.

Dalšími členy skupiny se podle kriminalistů stali lobbisté a podnikatelé Pavel Dovhomilija, kterého přivedl náměstek Hlubuček „jakožto osobu disponující detailní znalostí provozu dopravního podniku“, a Zakaría Nemrah, kterého do spolku přivedl Redl „jakožto osobu pohybující se dlouhodobě v rámci ČR nejméně v oblasti dopravních a jiných staveb“.

„Pavel Dovhomilija a a Zakaría Nemrah se ztotožnili s cílem organizované zločinecké skupiny… Nadále postupovali výhradně podle pokynů Michala Redla,“ konstatovala policie.

Výše uvedené osoby – Hlubučka, Redla, Kose, Nemraha a Dovhomiliju – policie stíhá. S tím, že Dovhomiliju policie včera nezastihla, aby mu obvinění předala. Od víkendu podle informací Seznam Zpráv pobývá v Chorvatsku. Dovhomilija na opakované telefonáty nicméně nereagoval.

Výsadek v podniku

Jejich prvním cílem se podle policejního obvinění stalo obsazení pozice ekonomického ředitele dopravního podniku, do níž Redl prosazoval svého dlouholetého kamaráda Mateje Augustína. Hlubuček se coby člen dozorčí rady dopravního podniku podle kriminalistů osobně zasadil o to, aby byl Augustín do managementu dopravce zvolen. Nebylo to však snadné, na prvním jednání jej koaliční partneři odmítli.

Hlubuček si Augustínovu volbu prosadil až napodruhé při jednání vládnoucí koalice, kterou tvořily Hlubučkovy Spojené síly pro Prahu, Praha Sobě a Piráti. Hlubuček nakonec přesvědčil šéfa dozorčí rady a náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě), aby Augustínovu volbu podpořil – z 15 hlasů získal slovenský manažer na návrh Hlubučka celkem osm hlasů (včetně náměstka Scheinherra).

Ostatně už tehdy média informovala o komplikované cestě Augustína do vedení podniku. Například specializovaný web Zdopravy.cz tehdy přinesl článek s názvem „Spojené síly pro Prahu protlačily do vedení DPP slovenského manažera“.

Augustín si sdělení obvinění osobně nevyslechl. Je totiž na Slovensku a má covid. „Já to zatím nijak nehodnotím, jsem doma, mám covid. Půjdu vypovídat na policii až v pondělí, spolu s mými právními zástupci. Do té doby se k tomu vyjadřovat nebudu, protože neznám ani obsah a rozsah obvinění. Zatím je to pro mě velmi nepřehledná situace, nerozumím jí,“ řekl Augustín Seznam Zprávám.

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy získaly fotografii dnes již bývalého ekonomického ředitele dopravního podniku Mateje Augustína (vlevo) a lobbisty Michala Redla.

Nezůstalo jen u pozice ekonomického ředitele. Organizovaná skupina podle policistů ukázala i na místo ředitele úseku IT. Tím se stal Luděk Šteffel, jehož podle policie prosadil Augustín na pokyn Redla, kterému ho doporučil Kos.

Jako další obsadili „redlovci“ dle kriminalistů pozici vedoucího odboru technické správy objektů Martinem Vejsadou. I on je v kauze obviněn. Podle policie měli Redl a Dovhomilija situaci komplikovanou tím, že na tuto pozici proběhlo výběrové řízení, které vyhrál jiný kandidát. Zasáhnout musel náměstek Hlubuček, který požádal technického ředitele podniku Jana Šurovského, aby vypsal nové výběrové řízení.

„Dne 7. 12. 2020 Petr Hlubuček po předchozí dohodě s Michalem Redlem telefonicky požádal Jana Šurovského, aby se osobně sešel s Martinem Vejsadou, zhodnotil jej a vysvětlil mu, co tato práce obnáší, s tím, že do výběrového řízení se může přihlásit každý, ale nesmí se to ponechat náhodě, což Jan Šurovský přislíbil,“ popsali policisté, jejichž práci v případu dozoruje Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Dalším členem organizované zločinecké skupiny se stal i stávající šéf právního oddělení dopravního podniku Dalibor Kučera, který skončil rovněž mezi obviněnými. Ke čtveřici vysoce postavených manažerů dopravního podniku pak kriminalisté konstatovali: „Augustín, Šteffel, Vejsada a Kučera vykonávali své funkce nikoliv podle svého nejlepšího vědomí a svědomí v souladu s povinnostmi, jež jsou jim uloženy zákonem.“

Dopravní podnik, na který se redakce obrátila s dotazy, se ke stíhání vysoce postavených manažerů do vydání článku nevyjádřil.

Řidič a čistič

Další obviněnou postavou je Redlův osobní řidič a asistent Ivo Pitrman, který podle kriminalistů Redlovi zajišťoval převozy na schůzky se členy skupiny.

„Osobně se pravidelně účastnil jednání členů organizované zločinecké skupiny v Redlem užívaných bytech. Pomáhal při rozdělování a distribuci vybraných peněžních prostředků a jejich směně z českých korun na eura, a to nejméně při vypláceni Mateje Augustína, a dále zajišťoval ochranu členů skupiny před jejích odhalením ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ konstatovali policisté.

Policie skupinu bedlivě sledovala a dospěla k závěru, že Redl vše dirigoval primárně ze dvou konspiračních bytů v centru Prahy. „V nich se za dodržování přísné konspirace setkával s dalšími členy organizované zločinecké skupiny,“ uvedli policisté. Byty podle všeho sledovali policisté s pomocí odposlechů či kamer. „Filozofie organizované zločinecké skupiny je velmi dobře shrnutá ve výroku Pavla Dovhomilji: ‚My nekecáme do toho, co se bude dělat, ale hlídáme si, kdo to bude dělat.‘ Méně sofistikovaněji pak v uvolněné atmosféře na večírku (…) v Redlem užívaném bytě při přezpívávání písně Colorado od hudební skupiny Kabát: ‚Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást.‘“ Vedle manažerů dopravního podniku či lobbistů do bytů docházel i náměstek Hlubuček.

Co se v bytech odehrávalo, jsme popsali zde:

Předseda pražské organizace STAN Hlubuček se přitom v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy sám zmínil, že má široké společenské kontakty. Přiznal, že se zná jak s Redlem, tak i Dovhomilijou, jehož IT firma se dle Hlubučka podílela v Lysolajích na elektronizaci úřadu.

„Potkávám se společensky se spoustou lidí. Pan Redl si vzal za manželku dceru mého kamaráda Viktora Furmana z GHC Genetics, se kterým jsme během covidové pandemie zachraňovali půl Prahy. Viktor měl 50. narozeniny, shodou okolností jsme se tam s Redlem potkali,“ popsal před několika týdny Hlubuček.

IT služby, exekuce, kamery…

Policie má za to, že při svém pátrání odhalila a doložila několik zmanipulovaných či uplacených zakázek. Jedna z nich podle policistů souvisí s IT službami, které dopravnímu podniku poskytovala společnost Uniprog Solutions.

Její šéf Maroš Jančovič platil, jak říkají detektivové, Redlově a Hlubučkově skupině miliony ročně, aby mohl pracovat pro dopravní podnik. Firma z toho navíc vytěžila další zakázky. Právě Jančovič je dalším obviněným.

Asistentka na centrále firmy uvedla, že momentálně ve firmě není žádná „kompetentní osoba“, která by se k celé záležitosti mohla vyjádřit. Poté spěšně zavěsila telefon.

Dále se Redl a spol. podle obvinění zaměřili na oblast byznysu ve vymáhání neuhrazených pohledávek z přepravy formou exekucí. Šéf právního oddělení Kučera měl rozhodovat o tom, kterým soudním exekutorům mají být jednotlivé pohledávky přidělovány.

Dalšími dvěma obviněnými podnikateli jsou Jindřich Špringl a Petr Adam, jejichž firmy dopravnímu podniku dodávají podle policie IP kamery a zajišťují rozšíření systému radiostanic.

Detektivové podle policejního protokolu rovněž zmonitorovali žádost o úplatek od developera Serge Leona Borensteina, který pracoval na projektu revitalizace lokality Nádraží Holešovice. „Michal Redl společně s Petrem Hlubučkem zosnovali nejpozději dne 6. 4. 2020 plán s úmyslem získat pro sebe a další členy zločinecké organizované skupiny majetkový prospěch, který spočíval v tom, že ekonomický ředitel Matej Augustín bude kontaktovat předem vybranou osobu blízkou Serge Leonu Borensteinovi, jejímž prostřednictvím bude požadovat jednak za účelem dalšího vyjednávání a jednak finanční částku 5 000 000 korun za to, že že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společného podniku,“ popisují policisté v usnesení o zahájení stíhání.

Sám Borenstein k tomu Seznam Zprávám řekl: „Byl jsem osloven panem Dvořákem (někdejší šéf dopravního podniku Martin Dvořák – pozn. red.) ze strany nějaké skupiny lidí s tím, že by mohli pohnout s jednáním o společném podniku. Řekl jsem jim, že nemám zájem.“

Celý rozhovor s Borensteinem čtěte zde:

Článek vznikl s přispěním Jiřího Pšeničky a Radka Nohla.

Reklama

Doporučované