Hlavní obsah

Korupční aféra na zemědělství: Úředník měl statisíce v tašce, druhý v trezoru

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Posledního března rozjeli policisté akci proti skupině manažerů, která údajně manipulovala zakázkami na Ministerstvu zemědělství. Zleva Jan Sixta, Oleg Blaško a Miroslav Toman.

Reklama

U Miroslava Tomana z ČSSD, bývalého ministra zemědělství, našli policisté podle zjištění Seznam Zpráv kolem 20 milionů. U jeho úředníků stovky tisíc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři aktéry dubnového policejního zásahu na Ministerstvu zemědělství čeká vysvětlování, odkud pocházejí peníze, které u nich zabavili protikorupční detektivové.

Bývalému ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD) sebrali vyšetřovatelé podle zjištění Seznam Zpráv přibližně 20 milionů. Objevili je při domovní prohlídce.

Státní tajemník Jan Sixta měl v trezoru v kanceláři na ministerstvu 250 tisíc, u šéfa ministerského IT Olega Blaška detektivové našli obdobnou částku. 

Policisté jsou přesvědčeni, že šlo o úplatky za zmanipulované IT zakázky v hodnotě stamilionů. Zatím nikoho neobvinili.

Seznam Zprávy sesbíraly nezveřejněné detaily k této policejní akci, jež odstartovala ve čtvrtek 31. března zadržením a vyslechnutím víc než deseti lidí.

Jedním z nich je Oleg Blaško, šéf IT na Ministerstvu zemědělství, který byl ten den naposledy v práci – jeho místo nové vedení ministerstva od prvního dubna zrušilo.

Seznam Zprávy ověřily z více důvěryhodných zdrojů, že detektivové Blaška zadrželi odpoledne před ministerstvem, kde předtím kvůli výpovědi odevzdal dokumenty a služební auto. Odvezli ho k výslechu do Dlážděné ulice, kde má Národní centrála proti organizovanému zločinu jedno z pracovišť.

Tam u Blaška našli při osobní prohlídce pouzdro na notebook a v něm 250 tisíc v pětitisícových bankovkách. Pouzdro měl ministerský IT úředník v tašce mezi dalšími reklamními předměty, nesly logo amerického softwarového gigantu, firmy Oracle.

Čímž se detektivům propojilo podezření na korupci s dalšími důkazy, které sesbírali během několikaměsíčního utajeného vyšetřování: Kauzu totiž podle MF Dnes vystavěli na zjištění, že ministr Toman a jeho úředníci vzali úplatek mimo jiné za ovlivnění tendru v hodnotě 40 milionů na pořízení licencí od Oraclu.

„Peníze mi někdo podstrčil“

Blaško do protokolu řekl, že neví, kde se u něj peníze vzaly. Pouzdro na notebook a další reklamní drobnosti prý dostal v tašce dopoledne na konferenci Oraclu, která se konala v hotelu Ibis na pražském Smíchově. Policisty přesvědčoval, že se do tašky nedíval.

„Nezlobte se, nemůžu k tomu nic říct,“ reagoval Blaško na žádost o rozhovor.

Foto: Seznam Zprávy

Oleg Blaško, dnes už bývalý šéf IT na Ministerstvu zemědělství, je jedním z úředníků, které policie podezírá z korupce.

Před policisty musel kvůli údajnému úplatku pro úředníky vypovídat mimo jiné i Richard Novotný, manažer Oraclu pro klíčové zákazníky.

Seznam Zprávy se snažily zjistit stanovisko firmy Oracle, její mluvčí pro evropský region Katarzyna Pilarska na mail s žádostí o vyjádření od pátku nereagovala.

Dalším na soupisce podezřelých je státní tajemník Sixta, jenž byl zodpovědný za IT zakázky. I on byl zadržen na ministerstvu poslední březnový den – měl u sebe asi 250 tisíc, z nich pár desítek tisíc stačil ještě před příchodem policie předat své asistentce. Sixtovu kancelář dlouhou dobu předtím sledovaly skrytě umístěné policejní kamery.

Detektivové kancelář zapečetili a druhý den podle zdrojů z Ministerstva zemědělství znovu důkladně prohledali.

Sixta, právník se zkušenostmi z Ministerstva financí a odborník na zákon o veřejných zakázkách, je nyní na nucené dovolené. „Klient se nechce vyjadřovat. Tudíž já nemůžu nic komentovat,“ sdělil jeho advokát Tomáš Gřivna.

A do třetice: 20 milionů si odnesli policisté z Tomanovy vily ve Vyžlovce nedaleko Prahy. Seznam Zprávy se pokoušely získat reakci i od exministra, který je současně velkopodnikatelem v zemědělství a majitelem stamilionových pozemků. Ten ovšem telefon nezvedal a neodpověděl ani na zaslané textové zprávy. Jak už popsal Deník N, kriminalističtí technici teď z peněz snímají otisky a snaží se zjistit, kterým aktérům kauzy prošly bankovky rukama.

Foto: Seznam Zprávy

Dům exministra Tomana, v němž policisté našli miliony.

„Uzavřené společenství“

Podle MF Dnes se detektivové zaměřují na čtyři IT zakázky Ministerstva zemědělství. Jak napsali do protokolů, podezírají například exministra Tomana, že chtěl 10 milionů po manažerech společnosti O2 za to, že ji v soutěžích bude upřednostňovat.

„Případ se dotýká dceřiné společnosti O2 ITS. Dva její zaměstnanci byli policií požádaní o součinnost, kterou samozřejmě vyšetřovatelům v plném rozsahu poskytli,“ potvrdila mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Celkem měla mít skupina ovlivňující zakázky jedenáct členů, většinou úředníků a zástupců IT firem. Detektivové o ni v dokumentech z vyšetřování mluví jako o „uzavřeném společenství“ a jak uvedla MF Dnes, do sféry jejího vlivu započítávají třeba i zakázky ve státních Lesích České republiky.

„Do současné doby nebylo zahájeno trestní stíhání žádné z osob. S ohledem na rané stadium přípravného řízení, které je v zásadě neveřejné, není možné se k jeho průběhu či konkrétním úkonům blíže vyjadřovat,“ uvedla státní zástupkyně Denisa Sotáková.

Reklama

Doporučované