Hlavní obsah

Lánský lesmistr opět před soudem. Podle obžaloby kšeftoval s kameny

Foto: Profimedia.cz

Miloš Balák vede lesní správu v Lánech od února 2014.

Reklama

V související kauze, která se týká zpevňování hrází vodní nádrže Klíčava, už byl šéf lánských lesů Miloš Balák nepravomocně odsouzen za machinace s veřejnou zakázkou.

Článek

Před kladenským okresním soudem začalo ve čtvrtek přelíčení s ředitelem Lesní správy Lány Milošem Balákem. Obžaloba ho viní z nelegální těžby a prodeje kamene.

Kauza souvisí s jiným případem, ve kterém kladenský soud v květnu Baláka odsoudil ke tříletému vězení a zaplacení 1,8 milionu korun. Podle verdiktu, který zatím není pravomocný a míří k odvolacímu soudu, šéf lánských lesů před zhruba pěti lety ovlivnil zakázku na zajištění svahů kolem vodní nádrže Klíčava, která spadá pod Lánskou oboru.

V obou případech hrají důležitou roli Balákovy obchodní vztahy s kladenskou společností Energie – stavební a báňská, která patří mezi největší středočeské stavební firmy. Spolumajitelem firmy je Jaromír Jágr starší, otec známého hokejisty.

V první kauze byl kromě Baláka podmínečně odsouzen také manažer Energie Libor Tkadlec. Soud nepravomocně potrestal i samotnou firmu, která má zaplatit přes pět milionů korun a dostala tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Druhý případ souvisí se zpevňováním svahů kolem Klíčavy. Podle Baláka se při rozšiřování lesních cest v okolí nádrže vytěžil kámen, z něhož se 18 tisíc tun prodalo firmě Energie. Obžaloba došla k závěru, že to bylo za nevýhodně stanovenou cenu zhruba 1,4 milionu korun včetně daně z přidané hodnoty. Stanovená jednotková cena nezahrnovala drcení a další zpracování kamene, lesní správa však tyto náklady podle vyšetřovatelů sama uhradila. Správně tak měla lesní správa dostat zaplaceno přes 2,7 milionu korun. Z toho podle obžaloby vyplývá, že stát utrpěl škodu 1,35 milionu.

Balák před soudem odmítl, že by pochybil. „Absolutně nesouhlasím s tímto obviněním, které se vůbec nezakládá na pravdě,“ řekl. Tvrdil, že zvolený postup s těžbou, použitím, respektive prodejem kamení byl pro lesní správu „velmi výhodný“.

Hájil se hlavně poukazováním na to, že se řídil projektovou dokumentací a že při podpisu smluv plně spoléhal na doporučení stavebního dozoru, který vykonávala brněnská firma GEOtest. „Skutečně není možné, abych já znal každý detail každé stavby,“ uvedl Balák před soudem. Popíral také závěr obžaloby, že k vytěžení nejméně 41 tisíc tun kamene chybělo potřebné povolení.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky. Šéf kanceláře Vratislav Mynář se vždy Miloše Baláka zastával a odmítl ho odvolat před tím, než bude potrestán pravomocným rozsudkem.

Předseda soudního senátu nechal v první den přelíčení přehrát video od prezidentské kanceláře, ve kterém Balák obsáhle vysvětluje postup prací kolem nádrže Klíčava, a snaží se tak vyvrátit závěry policie, které se objevily v médiích. Balák následně soudcům navrhl, aby se seznámili se situací na místě. Soud na to ale prozatím nepřistoupil.

Šéf lánské lesní správy byl v tomto případě nejdříve obviněn ze zpronevěry. Nejvyšší státní zastupitelství však dalo zapravdu obhajobě a kvalifikace se změnila na porušení povinnosti při správě cizího majetku ve formě přečinu, tedy méně závažného typu trestného činu s rizikem nejvíce pětiletého vězení.

Projednávání případu s prodejem kamení se zřejmě protáhne, protože obhajoba se odmítla spokojit jen s písemnými výpověďmi svědků a požádala o nové výslechy přímo před soudem.

Reklama

Doporučované