Hlavní obsah

Místostarosta z ODS vysvětluje, jak s příbuznými získali městské byty

Místostarosta Roman Kotěra z ODS (vlevo) komentuje zjištění Seznam Zpráv, že on a jeho rodina vlastní řadu původně městských nemovitostí.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místostarosta Brna-střed Roman Kotěra, jehož rodina získala více než desítku původně městských nemovitostí, poprvé promluvil. „Úplné nesmysly,“ říká k podezřením, která transakce s byty obestírají.

Článek

Reportéři Seznam Zpráv minulý týden odhalili, že příbuzní šéfa brněnské ODS Roberta Kerndla vlastní více než desítku městských bytů. Město je privatizovalo v době, kdy v jeho vedení seděli právě občanští demokraté. Ke Kerndlovi, jeho dvěma bratrům Romanovi a Kamilovi Kotěrovým či jejich společné matce doputovaly většinou přes prostředníky.

Kerndlova bratra Romana Kotěru, kterého ODS opět vyslala na post místostarosty Brna-střed, se redakce pokoušela celkem třikrát zastihnout na radnici. Ani jednou tam nebyl. S reportéry přitom nekomunikuje dlouhodobě.

Povedlo se to až napočtvrté, to když v pondělí odcházel ze sídla městské části.

„Víte, kolik se v Brně privatizovalo bytů?“ reagoval Kotěra na fakt, že několik kdysi obecních bytů nyní vlastní on či jeho příbuzní. Jinak to ale vidí členové radničního kontrolního výboru – ve čtvrtek chtějí navrhnout vyšetření transakcí.

Dva privatizované byty například pořídila matka Kotěrů a Kerndla. První k ní doputoval přes dva členy brněnské ODS, kterou nyní Kerndl řídí. Milada Kotěrová dvoupokojový byt nakonec koupila za 1,4 milionu od Davida Geryka, muže v minulosti stíhaného za korupci. On sám říká, že je kamarádem bratrů. Jejich matce přitom byt prodal za stejnou částku, za jakou ho koupil.

„Matka měla nějaké finanční prostředky z prodeje vlastního majetku, tak je investovala do nákupu realit,“ řekl k tomu nyní Kotěra, který rozhovor vedl za chůze brněnskými ulicemi (více v úvodním videu). Geryka označil za známého. „Stoprocentně nebyl prostředník, zásadně to odmítám,“ řekl Kotěra.

Kotěra také nechápe, proč novináři upozornili na bytový dům v ulici Hlinky. Ten poslala do privatizace v roce 2013 rada Brna-střed, v níž tehdy seděl nejen Kerndl, ale třeba i nynější primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Skončil v družstvu, v jehož vedení je napsaná žena, která za to dostává peníze. Reálně má ovšem v družstvu podíl švagr Kamila Kotěry. Město se domu s třemi obřími byty zbavilo se slevou – celkem za 6,3 milionu.

„Je na tom něco špatného, že tam má podíl Kamilův švagr?“ ptal se reportérů Roman Kotěra a tvrdil, že v domě příbuzný bratrů bydlí. Ten má ale napsané bydliště na úřední adrese magistrátu a v domě podle pátrání redakce nežije.

Foto: Seznam Zprávy

Portfolio nemovitostí rodiny náměstka brněnské primátorky.

Domovní prohlídka? Vylhané důvody

Při říjnovém policejním zásahu týkajícím se bytové kauzy prováděli detektivové domovní prohlídky právě i u dvojčat Kotěrových. Místostarosta Roman Kotěra se k tomu vyjádřit nechtěl. „Podepsal jsem nějakou mlčenlivost, takže vám k tomu nemůžu nic říct,“ uvedl.

Spolustraníkům podle svých slov razii vysvětlil tak, že vše, co se odehrává, se děje na základě výpovědi „patologického lháře“.

Tím myslí svého někdejšího přítele Pavla Hubálka, jemuž byl například Kotěrův bratr Robert Kerndl v roce 2010 na svatbě za svědka. Právě Hubálkovy výpovědi stály na začátku policejních razií, po nichž ve vazbě skončil například další občanský demokrat Otakar Bradáč.

Tvrzení Hubálka, že politici na radnici manipulují přidělování bytů, detektivové dokázali mimo jiné za pomoci policejního agenta. I jemu dle obvinění Bradáčova skupina přidělila byt na základě žádosti, kterou předtím vylhala.

O tom, že další z bratrů, Kamil Kotěra, na manipulacích spolupracoval, ale policistům vypověděl i další spolupracující obviněný – Petr Kosmák, který byl podřízeným Kamila Kotěry a následně se po něm stal vedoucím správy nemovitostí.

„Z jeho podání vysvětlení vyplynulo, že zpočátku dle instrukcí svého tehdejšího nadřízeného Kamila Kotěry některým zástupcům realitních kanceláří zajišťoval individuální prohlídky nemovitostí, půjčoval mu klíče od nemovitostí Brna-střed,“ poznamenali policisté v jednom z protokolů.

„Bratr to kategoricky odmítá,“ zprostředkoval vyjádření sourozence Roman Kotěra.

Kontrolní výbor: Chceme to vyšetřit

Členové kontrolního výboru nyní slibují vyšetření toho, jak se k vlivným členům ODS městské byty dostaly.

„Jak pan Kerndl, tak jeho bratrové tvrdí, že oni nikdy nic nezprivatizovali. Většinou se ty podivné prodeje nedějí těm, kteří byty nabývají, ale probíhají prostřednictvím takzvaných bílých koňů,“ řekl člen výboru za opoziční Žít Brno Gabriel Kurtis. „Už to, že člověk schvaluje prodej domu, ve kterém by chtěl být vlastníkem bytu, je nejen nemorální, ale člověk se ocitá i ve střetu zájmů,“ dodal Kurtis.

Ten chce ve čtvrtek na prvním povolebním zasedání kontrolního výboru navrhnout, aby transakce orgán prověřil. A to včetně toho, kdo z politiků původně pro privatizace hlasoval.

Monika Lukášová Spilková, která byla v minulém volebním období předsedkyní kontrolního výboru, poukázala na některé jiné machinace s byty v tomto volebním období.

Nyní vládnoucí koalice ODS s TOP 09, ANO, KDU-ČSL a STAN ji ale znovu nezvolila. Místo toho do čela výboru dosadila člena SPD Leoše Prokeše. Ten bude jako jediný opoziční zastupitel dostávat výplatu za to, že bude vedení radnice kontrolovat.

Prokeš reportérům rovněž řekl, že kontrolní výbor přidělení bytů rodině náměstka primátorky prošetří. „Určitě ano, pokud je ta možnost to udělat, tak ano,“ řekl Prokeš. „Nečetl jsem to ale celé, musím se s tím seznámit,“ dodal k textu Seznam Zpráv.

Členové kontrolního výboru Brna-střed se budou zabývat majetky bratrů z ODS.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

„Já to vnímám jako pokračování kauzy s Otakarem Bradáčem, protože z mého pohledu je to jedna dlouholetá parta. A mám pocit, že tyhle informace se přibližují už ke špičkám brněnské ODS,“ dodal další opoziční zastupitel David Oplatek (Strana Zelených).

Podle jeho spolustraničky Kristýny Fuchsové, jež na čachry s byty v minulém volebním období rovněž upozorňovala, je pravděpodobné, že systém kupčení s městským majetkem na radnici Brna-střed funguje historicky. Tak, jak tvrdí Hubálek. „A takový ten systém na základě přátelských vazeb tam zřejmě fungoval,“ řekla Fuchsová – již v druhém volebním období členka bytové komise Brna-střed.

„Je to jedna parta,“ říkají Zelení k rodině brněnského náměstka a stíhaným v bytové kauze. Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Šéf brněnské ODS: Je to kampaň

Nejvýše postavený z trojice – náměstek brněnské primátorky Kerndl – na dotazy reportérů neodpověděl. Nejprve byl čtyři hodiny zavřený v kanceláři a pak z magistrátu před nimi prchl.

Robert Kerndl „uniká“ před dotazy reportérky.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V úterý pak rozeslal „otevřený dopis“ starostům brněnských městských částí a primátorce a spolustraničce Markétě Vaňkové, v němž řekl jen to, co chtěl. Texty Seznam Zpráv označil za kampaň proti sobě.

„Oba tito autoři se snaží dehonestovat moji osobu a celou moji rodinu. Chtějí vyvolat dojem, že jsem já a moji blízcí nějak poškodili statutární město Brno a městskou část Brno-střed,“ napsal Kerndl.

Zároveň požádal primátorku, aby prověřila, zda poškodil město. Sama Vaňková je přitom v dlouhodobém podezření policie, že se na manipulacích podílela. NCOZ jde po bydlení, které od města získali příbuzní primátorky, a obvinila dvě ženy.

„Otevřený dopis“ Roberta Kerndla brněnským politikům

Vážená paní primátorko,

vážený pane starosto,

dovoluji si Vás touto cestou oslovit s následující prosbou.

Minulý týden v pátek 25. listopadu 2022 vyšla na Seznam Zprávy série článků od novinářů Adély Jelínkové a Lukáše Valáška, v nichž se oba tito autoři snaží dehonestovat moji osobu a celou moji rodinu. Chtějí vyvolat dojem, že jsem já a moji blízcí nějak poškodili statutární město Brno a městskou část Brno-střed. Podotýkám, že jde o zhruba tříletou snahu těchto dvou lidí vzbudit dojem, že jsem se něčeho špatného dopustil.

Oba jmenovaní využívají nepravdivá tvrzení opakovaně obviněného, vazebně stíhaného delikventa a lháře Pavla Hubálka, a to i přesto, že jsem se k těmto osočováním opakovaně vyjadřoval. Novináři ví, že může obviněná osoba v rámci své obhajoby bezostyšně lhát, aby si zajistila lepší postavení v probíhajících vyšetřováních.

(Pozn. red.: Pokud Pavel Hubálek chce získat status spolupracujícího obviněného, informace, které poskytne policii, se musejí ukázat jako pravdivé a musejí vést k odhalení další trestné činnosti. Prozatím na základě nich policie provedla tři razie, po nichž policisté stíhají téměř dvě desítky lidí. Některým z nich hrozí až 16 let vězení.)

I přesto lži pana Hubálka opakovaně používají ve svých článcích. Výslechy Pavla Hubálka prováděl trestně stíhaný policista Vladimír Machala, dnes již nepravomocně odsouzený za manipulace s trestním řízením.

(Pozn. red.: Vladimír Machala je nyní nepravomocně odsouzený za to, že případ prověřování manipulací s byty v Brně torpédoval. Kauzu ale následně převzala Národní centrála proti organizovanému zločinu a dozoruje ji Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Hubálek tak výpovědi, na kterých nyní případ stojí, poskytl jiným lidem než odsouzenému Machalovi.)

Protokoly z těchto výslechů pořízené již před zhruba čtyřmi lety se staly v řádu týdnů nezákonně, cíleně a opakovaně součástí veřejného prostoru a byly tak zjevně pořízeny za účelem diskreditace nejen mojí osoby. Pro trestní řízení se staly od počátku nepoužitelné a slouží roky jen jako prostředek pro skandalizaci.

(Pozn. red.: Výpovědi Pavla Hubálka figurují mezi důkazy hned ve třech samostatných trestních řízeních. Policisté pravdivost některých Hubálkových tvrzení potvrdili dalšími důkazy. Hubálek například za jednu z hlav systému označil politika ODS Otakara Bradáče. Skupina kolem Bradáče přidělení jednoho z městských bytů zmanipulovala i pro policejního agenta, což NCOZ sledovala v přímém přenosu.)

Rád bych Vás proto požádal, zda můžete prověřit tvrzení obou novinářů ve vztahu k majetku statutárního města Brna a městské části Brno-střed. Žádám, aby bylo zjištěno, zda jsem svým jednáním způsobil škodu nebo nějak poškodil město a městskou část.

(Pozn. red.: Šéf brněnské ODS Kerndl tímto „zadal“ prověření privatizací svým spolustraníkům, které navíc policie podezřívá společně s ním. Místostarostou Brna-střed je jeho nevlastní bratr Roman Kotěra, kterému policie dělala domovní prohlídku. A dle zjištění Seznam Zpráv i on přes prostředníky získal městské nemovitosti. V případě primátorky Vaňkové jde policie po bydlení, které získali příbuzní političky ODS. Stíhá dvě ženy.)

Nemusím říkat, že se těmito články cítíme být já i moje rodina velmi poškozeni. V neposlední řadě jejich kontext vrhá špatné světlo nejen na mne a moje blízké, ale i na politiky a Občanskou demokratickou stranu obecně. O to koneckonců dvojici novinářů dlouhodobě jde.

(Pozn. red.: Reportéři více než tři roky rozkrývají okolnosti kolem zacházení se stamilionovým majetkem Brna ve veřejném zájmu, nikoliv aby poškodili konkrétní osoby nebo politickou stranu.)

Předem děkuji za vyhovění mé žádosti a o výsledcích prověření mne prosím informujte.

S přátelským pozdravem

Robert Kerndl

Reklama

Doporučované