Hlavní obsah

Prestižní závod za Ševčíka upadal, říká jeho bývalý spojenec

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Podnikatel Pavel Šourek, bývalý kamarád a spolupracovník ekonoma Miroslava Ševčíka. S děkanem VŠE se nyní pustil do bitvy o pořádání atletického Memoriálu Josefa Odložila.

Reklama

Podnikatel Pavel Šourek v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč se po 20 letech rozhodl zaregistrovat známky Memoriálu Josefa Odložila a vyrazit tak do ožehavého boje proti děkanovi VŠE Miroslavu Ševčíkovi.

Článek

Dvacet let ten spor doutnal, aby se teď naplno rozhořel. Někdejší spolupracovníci a kamarádi se do sebe pustili ohledně pořádání prestižního atletického závodu Memoriál Josefa Odložila.

V centru dění se ocitl ředitel mítinku a v současnosti sledovaný děkan na Vysoké škole ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík, kterého chce rektor kvůli kontroverzním kauzám odvolat. Proti Ševčíkovi se nyní rozhodl vystoupit jeho někdejší obchodní partner a přítel Pavel Šourek, který na sebe zaregistroval ochranné známky závodu.

Po Odložilově tragické smrti v roce 1993 (zemřel po šarvátce se svým synem z manželství s Věrou Čáslavskou, který dostal milost od prezidenta Václava Havla) spolupracovali Šourek s Ševčíkem na pořádání atletického mítinku Memoriál Josefa Odložila. Jejich cesty se rozešly o deset let později.

Šourek svůj nynější krok obhajuje tím, že jej před 20 lety Ševčík podrazil, když Odložilův memoriál místo na společnou firmu registroval na sebe. Ševčíka vyzval, aby závod pod tímto názvem přestal pořádat.

Ševčík a Šourek se znají od 80. let, bývali kamarády a jejich rodiny se navštěvovaly. Dnes Šourek říká, že když se Ševčíkovi nepodvolil, děkan jeho rodině vyhrožoval. Hovoří i o mafii. To Ševčík považuje za lež a v reakci (přiložené pod rozhovorem) na Šourkova vyjádření označuje svého bývalého kamaráda za nepoctivce a dlužníka.

Pocta pro Odložila

Jak dlouho se znáte s Miroslavem Ševčíkem?

Od 80. let jsme se potkávali na atletických závodech.

Byli jste kamarádi?

Deset let jsme byli přátelé. Stýkali jsme se i s rodinami, jezdili jsme spolu na dovolenou.

Kdy jste začali spolupracovat na pořádání memoriálu?

S kolegou panem Tunkou jsme po smrti Josefa Odložila přišli za Ševčíkem s tím, že bychom chtěli uspořádat atletický mítink na jeho počest. Ševčík byl synovec Josefa Odložila.

Takže za nápadem pořádat závod na počest tragicky zemřelého sportovce stojíte vy, nikoliv Ševčík?

Jak jsem již zmínil, s nápadem uspořádat atletický mítink jsem přišel já s panem Tunkou a Skálou. Miroslav Ševčík nevěděl nic o pořádání mítinku. Neuměl anglicky. Jeden anglický výraz What can I do for me? (Co mohu udělat pro sebe?) si s legrací osvojil dokonale.

Znal jste se osobně s Josefem Odložilem?

Od roku 1985 byl mým trenérem.

Odložilova smrt způsobila rozkol v rodině. Na adresu Miroslava Ševčíka se veřejně kriticky vyjadřovala Věra Čáslavská, která byla první manželkou Odložila. Ke komu jste měl blíž?

To, co se stalo, se mě velmi dotklo. Měl jsem s Josefem Odložilem a jeho druhou ženou Evou přátelský vztah. Informace jsem měl jenom od Ševčíka. Dnes vím, že mnoho věcí, které Ševčík tvrdil, bylo účelově překrouceno.

To nemění nic na tom, že Josef Odložil po kontaktu se svým synem z prvního manželství Martinem upadl na zem a na následky pádu zemřel. Také jsem otevřeně nesouhlasil s udělením milosti Martinu Odložilovi prezidentem Havlem.

Slabost pro kamery

Co se týká pořádání memoriálu, jak jste tehdy měli rozdělené role?

Ševčík byl předsedou organizačního výboru a ředitelem Memoriálu Josefa Odložila. Já jsem byl do roku 2003 manažerem mítinku. Staral jsem se o jeho sportovní úroveň.

Jak a proč se vaše cesty rozešly?

V průběhu roku 2003 jsem se dozvěděl, že si bez vědomí dalších společníků nechal registrovat ochrannou známku memoriálu na svou osobu. Požadoval jsem, ať převede známku na společnost Memorial Josefa Odložila (MJO), což odmítl.

Měli jste rozpory po sportovní stránce?

To byl další problém, protože Ševčík atletice nerozumí a zasahoval do sportovní části neodborným způsobem. Nutil mě na tiskových konferencích prezentovat jména olympijských vítězů a mistrů světa, kteří nebyli ani osloveni, a tím získat větší zájem médií a veřejnosti. Nebyl schopen pracovat koncepčně. Chtěl slávu hned. To jsem odmítl nadále akceptovat, a proto jsem s mítinkem ukončil spolupráci a odešel ze společnosti MJO.

Děkan Ševčík říká, že váš vztah skončil soudním sporem a jeho vítězstvím. O co šlo?

Po mém odchodu bylo v roce 2003 potřeba ještě vypořádat smlouvu mezi společností Memoriál Josefa Odložila a společností Suxess, která zajišťovala účast zahraničních atletů. Účetnictví měl ve společnosti MJO na starost Ševčík ml. (Ševčíkův syn, pozn. red.) Ten uhradil Suxessu zálohu. Konečné vyúčtování s doklady jsem předal Ševčíkovi ml. Ten to u soudu popřel. Soud rozhodl ve prospěch mafie Ševčíků a Suxess musel vrátit i zálohu.

Nyní jste vlastníkem ochranné známky. Co vás k tomu po 20 letech motivovalo?

Pořád sleduji, jak mítink rok od roku upadá. Loňský ročník dopadl opravdu špatně. Když jsem zjistil, že si Ševčík neobnovil ochrannou známku, tak jsem o ni požádal.

Proč jste se mu neozval předem a nezkusil se s ním domluvit?

S Ševčíkem se nedá domluvit. K soudu chodím skoro 20 let, podal na mě několik trestních oznámení. Když jsem se nechoval, jak si představoval, vyhrožoval mé ženě, že mé chování bude mít dopad na naše děti.

Jaké záměry nyní máte s ochrannou známkou? Co po Ševčíkovi požadujete, respektive jak by teď měl s memoriálem naložit?

Rád bych navázal na úspěšný ročník 2003. Po Ševčíkovi nechci nic. Protože nemá právo používat název Memoriál Josefa Odložila, nesmí bez mého souhlasu mítink pořádat. Letos se to nedá stihnout, příští rok ano. Se Ševčíkem se nedá spolupracovat, toho musíte poslouchat, jinak jste jeho nepřítel.

Jak na váš zápis ochranné značky MJO reagoval?

Zatím nijak. Požádal o zápis ochranných známek Memoriál Josefa Odložila 2023, Memoriál Josefa Odložila 2024, Memoriál Josefa Odložila 2025 a obrazové známky Memoriál Josefa Odložila. Spor určitě skončí u soudu, Ševčík to jinak neumí. Zápis za Ševčíka podal jeho podřízený JUDr. Vondráček, který zastupuje Ševčíka v mnoha soukromých sporech u soudu.

Jak na vás působí Ševčíkovo chování ve vedení fakulty VŠE? Měl by odstoupit?

Ševčík udělá vše možné i nemožné, aby se dostal do médií a hlavně před kamery. Je mu jedno jak. V posledních letech o něho jako ekonomického odborníka seriózní media nestála, tak se uchýlil k radikálnímu hnutí. A zase je v hlavních zprávách.

Vyslyší volání rektora, aby odešel z funkce děkana?

Ševčík nikdy sám neodstoupí. Když bude odvolán z funkce děkana, tak to vůbec nic nevyřeší. Celé vedení fakulty se ho bojí. Když zůstane na fakultě jako řadový zaměstnanec, tak ji bude nadále ovládat a počká si, až to přejde. Pak se nechá znovu zvolit. Jako absolvent VŠE bych si přál, aby škola rozpustila Národohospodářskou fakultu a pokusila se tímto krokem napravit pošramocenou pověst.

Děkanův pohled

V pasážích, ve kterých Pavel Šourek hovoří proti děkanovi VŠE, jsme umožnili Miroslavu Ševčíkovi na jeho slova reagovat.

„S nápadem uspořádat atletický mítink jsem přišel já s panem Tunkou a Skálou. Miroslav Ševčík nevěděl nic o pořádání mítinku.“

Ševčík: „O pořádání memoriálu jsme se dohodli se sestrami Josefa Odložila a s vdovou po Josefu Odložilovi už na karu, který se konal na chatě Svornost v Jeseníku po pohřbu. S pořádáním mítinků jsem měl zkušenosti ze svého působení v atletickém oddíle Bohemians Praha (pořádali jsme například Evropský pohár družstev).“

„Neuměl anglicky. Jeden anglický výraz (What can I do for me) si s legrací osvojil dokonale.“

Ševčík: „Není to pravda, s manažery běžně komunikuji.“

„Po mém odchodu bylo v roce 2003 potřeba ještě vypořádat smlouvu mezi společností Memoriál Josefa Odložila a společností Suxess, která zajišťovala účast zahraničních atletů. Účetnictví měl ve společnosti MJO na starost Ševčík ml. Ten uhradil Suxessu zálohu. Konečné vyúčtování s doklady jsem předal Ševčíkovi ml. Ten to u soudu popřel. Soud rozhodl ve prospěch mafie Ševčíků a Suxess musel vrátit i zálohu.“

Ševčík: „Tvrzení Pavla Šourka se nezakládají na pravdě. Objektivním faktem je, že soudní řízení Pavel Šourek pravomocně prohrál. Pavel Šourek nedoložil start žádných závodníků, které fakturoval ve výši 1,2 mil .Kč, ani jejich náklady, letenky atd. Vše je popsáno v rozsudku.“

„S Ševčíkem se nedá domluvit. K soudu chodím skoro 20 let, podal na mě několik trestních oznámení.“

Ševčík: „K soudu chodil zřejmě proto, že převedl akcie jedné společnosti na třetí osoby, aniž by je zaplatil. Spory jeho společnost Suxess prohrála, a proto je na ni nařízena exekuce v desítkách milionů korun. Rozsudky doložím na vaše vyžádání. A dále k soudu chodil asi proto, že dal patrně trestní oznámení na společníka a jednatele své společnosti Suxess pana Pavla Tunku (viz http://kraken.slv.cz/5Tdo759/2018).“

„Když jsem se nechoval, jak si představoval, vyhrožoval mé ženě, že mé chování bude mít dopad na naše děti.“

Ševčík: „Je to lež. Před naším rozchodem jsem jim naopak pomohl se zprostředkováním půjčky na zařízení své domácnosti. Pavel Šourek byl rodinným přítelem, bohužel po výše popsaných událostech je tomu jinak.“

Reklama

Doporučované