Hlavní obsah

Metrostav u soudu s Rathem: Zakažte nám zakázky a přijdeme o 33 miliard

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Odvolací soud od středy rozhoduje o takzvané druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha. Mezi osmi obžalovanými firmami je i stavební gigant Metrostav.

Reklama

Začal odvolací soud ve druhé větvi kauzy Rath. Mezi obžalovanými je i největší stavební firma v Česku. Tvrdí, že by v případě tvrdého rozsudku hned zastavil údržbu tunelů metra nebo práce v jaderných elektrárnách.

Článek

Stavební firma Metrostav začala hrát ve středu u soudu o budoucnost.

Český stavební gigant je jako právnická osoba obžalovaný v další části úplatkářského skandálu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD. A snaží se proto přesvědčit odvolací senát, ať mu za korupci nedává tvrdý trest několikaletého zákazu veřejných zakázek.

„Takový trest by měl zásadní dopad na schopnost Metrostavu dál fungovat,“ prohlásil ve středu před soudem advokát firmy Ondřej Blaha.

Právě zákazem účastnit se veřejných zakázek prvoinstanční Krajský soud už před dvěma lety Metrostav potrestal. Pokud by odvolací senát trest potvrdil, tři roky by se firma nesměla účastnit žádných veřejných soutěží, jež přitom tvoří 60 procent jejích příjmů.

„Znamenalo by to sankci snížení tržeb o 33 miliard korun. Už jen tato informace znamená, že je uložený trest nepřiměřený,“ řekl advokát Metrostavu Ondřej Blaha o prvoinstančním rozsudku, který chce Metrostav zvrátit.

Obhájce Blaha také před soudem dodal, že zákaz zakázek by znamenal také okamžité zastavení prací na údržbě tunelů metra nebo v jaderných elektrárnách, kde má také Metrostav zakázky, které však nemůže jednoduše převzít jiná firma.

Seznam Zprávy už před dvěma týdny napsaly, že Metrostav by v krajním případě souhlasil s vysokou pokutou, možná až v řádu několik set milionů. Přestože by to jeho rozpočet zabolelo, dopady by byly menší než při odejmutí zakázek.

Kromě Metrostavu jako celé právnické osoby jsou mezi obžalovanými také bývalý šéf představenstva a akcionář Pavel Pilát a manažer Jiří Anděl.

Podle obžaloby slíbili hejtmanu Rathovi a jeho spolupracovníkům Kateřině a Petru Kottovým 10 milionů za údajně zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci očního pavilonu nemocnice v Kolíně a 22,3 milionu za zakázku na opravy v nemocnici v Kladně.

Celkem spočítali policisté úplatky pro Ratha a spol. na 60 milionů za různé krajské tendry za 60 milionů. Většinu peněz si však nestihl převzít, protože ho v květnu roku 2012 zatkla policejní zásahovka.

Rath k odvolacímu soudu nedorazil, stejně jako dalších šest obžalovaných, včetně manželů Kottových.

Ratha v lednu pustil soud podmíněně na svobodu, nemusel si tak odsedět celých sedm let, které dostal v první části kauzy – to je ta, v níž šlo například o rekonstrukci zámku v Buštěhradu a známých sedm milionů v tašce na víno.

Vrchní soud si na projednání druhé větve kauzy vyčlenil tři dny, rozsudek tak padne nejspíš v pátek.

Reklama

Související témata:
Jiří Pilát

Doporučované