Hlavní obsah

Ministerstvo začalo řešit podezřelou práci velvyslance Tuhého

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Velvyslanec Tomáš Tuhý čelí podezření, že opisoval při psaní své disertační práce.

Reklama

Ministerstvo zahraničních věcí začalo řešit případ velvyslance na Slovensku Tomáše Tuhého. Seznam Zprávy informovaly o tom, že bývalý policejní prezident čelí podezření, že opisoval při psaní disertační práce.

Článek

Generál Tomáš Tuhý získal titul Ph.D. na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě, kde 12. ledna 2018 obhájil svoji disertační práci. Bylo to v době, kdy byl policejním prezidentem. Nyní působí jako velvyslanec na Slovensku.

Expert na plagiátorství Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze při analýze, kterou nechaly vypracovat Seznam Zprávy, ale odhalil v Tuhého práci velkou část buď doslovně shodných, nebo mírně poupravených textů. A to ze dvou diplomek, dvou bakalářských prací a několika článků z internetu. Přičemž student Tuhý se místo na tyto zdroje v práci odkazuje například na zahraniční publikace.

Policejní exprezident Tuhý odmítá, že by při psaní doktorské práce opisoval.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po zjištění Seznam Zpráv kauzu diplomata Tuhého, který se má v příštím roce ze Slovenska přesunout na post velvyslance do Slovinska, nechá prověřit.

„Pověřil jsem státního tajemníka, aby mi vypracoval analýzu, na základě které zvážím možnosti postupu,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr Lipavský.

„Jsme přeci jen lidé“

Expert na plagiátorství Jan Mach pasáže shodné s nezdrojovanými texty odhalil v každé kapitole Tuhého disertační práce, vyjma kapitol šest a devět. „V případě, že by na VŠE byla odevzdána disertační práce s takovým rozsahem podobných textů, jaké jsou dostupné na internetu, došlo by pravděpodobně k předání této práce a řešení celého problému disciplinární komisi,“ hodnotí Tuhého dílo Mach.

Tuhý ale pro Seznam Zprávy uvedl, že „rozhodně nikde neopisoval“ a že „má určitě čisté svědomí“. A brání se: „Jestli je tam nějaký renonc, že tam byl opomenutý nějaký zdroj, to se samozřejmě může stát každému, jsme přeci jenom lidé.“

VŠB – Technická univerzita Ostrava, na které Tuhý titul Ph.D. získal, tvrdí, že jeho práci už před rokem prověřovala. Jak konkrétně, mluvčí univerzity Petra Halíková nenapsala. Uvedla jen, že před obhajobou, tedy v roce 2018, práci škola prověřila v systému theses.cz. Ten našel jen 16% shodu. Text pak prý komplexně posuzovali oponenti. To škole i po upozornění na podezření z plagiátorství stačilo.

„Závěr v prošetřované věci konstatoval, že pan Tuhý porušil citační etiku v teoretické části disertační práce, nicméně praktická část této práce je původní s tím, že porušení citační etiky je považováno za neznalost citační praxe, nikoli za úmysl,“ napsala mluvčí Halíková.

Systém na odhalování plagiátů, který Vysoká škola báňská použila před čtyřmi lety, se loni v prosinci zdokonalil. Podle Jana Macha už teď dokáže, stejně jako systém odevzdej.cz, který při analýze použil on, odhalovat nejen doslovné shody, ale i ty volnější. To vysvětluje, proč Jan Mach nalezl shody mnohem vyšší. U systému odevzdej.cz to bylo 68 % a u systému iThenticate 34 %.

Příklady shodných textů

Seznam Zprávy zveřejnily osm podezřelých pasáží z Tuhého disertace. Jde například o části, které jsou doslovně shodné s diplomovou prací Ondřeje Kully. Ten studoval, stejně jako Tuhý, na Vysoké škole báňské. Několik odstavců, které jsou lehce obměněné, ale jinak struktura textu a význam je stejný jako část diplomové práce dalšího studenta VŠB – Technické univerzity Ostrava Miroslava Fotzika, lze najít ve třetí kapitole disertační práce českého velvyslance.

Některé pasáže jsou identické i s několika články zveřejněnými na internetu. Jedním z příkladů je článek Michala Šímy z roku 2016, který vyšel na webu ostravaci.cz. Text v disertační práci je pouze převedený z minulého času do přítomného.

Volnou nebo též doslovnou shodu nalezl expert na plagiátorství Jan Mach i v případě dvou bakalářských prací.

Student Tuhý se přitom ve svém díle odkazuje často na zahraniční zdroje. Podle Jana Macha není jisté, zda z nich skutečně čerpal.

„Je tedy možné, že odkaz na tyto odborné zdroje byl doplněn až dodatečně a převzato to bylo z elektronických webů,“ domnívá se Mach.

Bývalý policejní prezident ovšem prohlásil, že při psaní disertační práce si dával velký pozor, aby bylo vše v pořádku. „Si nemůžu dovolit vybočovat z nějakých morálních pravidel. Proto jsem se zaměřil, aby ta moje práce byla opravdu zodpovědně připravená a aby tam nebyly nějaké chyby,“ prohlásil Tomáš Tuhý.

Reklama

Doporučované