Hlavní obsah

Ministr Blažek zjišťuje osobní informace o žalobkyni kauzy, v níž ho prověřují

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Blažek

Reklama

Pavel Blažek se nadstandardně zajímá o brněnskou bytovou kauzu, v níž figurují jeho známí a v níž se objevuje i jméno jeho samotného. Jako ministr poslal žalobcům na kauzy 9 žádostí o informace, Brna se týkají už 4 z nich.

Článek

Už počtvrté za poslední měsíc využil Pavel Blažek z ODS svého postavení ministra spravedlnosti a dožaduje se informací týkajících se takzvané bytové kauzy v Brně.

A to přesto, že je v ní obviněn vlivný člen brněnské ODS Otakar Bradáč, další Blažkovy známé pak policie prověřuje. A na seznamu osob, o něž se policie v kauze zajímá, je i ministr sám.

Poslední žádost Pavel Blažek na Nejvyšší státní zastupitelství odeslal v úterý. „Ta četnost mi nepřijde vhodná – ale otázku vhodnosti si musí ministr vyhodnotit sám,“ řekl Seznam Zprávám nejvyšší žalobce Igor Stříž.

Jak doplnil, s ministrem Blažkem bude ve středu jeho žádosti osobně řešit.

Jak reportéři zjistili, když si od Nejvyššího státního zastupitelství nechali předložit souhrnné statistiky, zájem ministra Blažka právě o brněnskou kauzu vybočuje z jeho standardu.

Za dobu, co je ve funkci v právě úřadující vládě, využil zákonem danou pravomoc ptát se žalobců na živé kauzy celkem devětkrát. Téměř polovina jeho dotazů se pak tedy týká výhradně případu, v němž policie podezřívá prominenty ODS v Brně. Blažek je přitom předsedou jihomoravské krajské organizace ODS, členem je mimo jiné i premiér Petr Fiala.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Seznam Zprávám řekl, že kvůli Blažkovu zájmu o brněnskou kauzu sám schůzku s ministrem spravedlnosti inicioval.

„Dnes se za panem ministrem chystám. Jedná se o schůzku z mojí iniciativy. Chci se ho mimo jiné zeptat i na tyto žádosti a vysvětlit mu, jakých postupů my využíváme a jaké jsou meze ve vyžadování informací z jeho strany,“ sdělil ve středu ráno redakci Igor Stříž.

„Meze ve vyžadování informací“ bude s Blažkem Stříž projednávat především proto, že poslední, úterní žádost o informace ministrovi z velké části odmítl.

Podezření kolem tří blízkých Blažka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Blažek.

Žalobci z olomouckého vrchního zastupitelství dozorují vyšetřování možných machinací s městskými nemovitostmi, z nichž už NCOZ obvinila Blažkova někdejšího koncipienta a spolustraníka. A účast dalších členů jihomoravské ODS v privatizaci bytového fondu detektivové podle zjištění Seznam Zpráv prověřují. Oč jde konkrétně:

  • V bytové kauze už detektivové do vazby poslali Blažkova někdejšího advokátního koncipienta Otakara Bradáče (ODS), který podle obvinění zmanipuloval přidělení bytu i policejnímu agentovi.
  • Další Blažkovu bývalou koncipientku Markétu Vaňkovou (ODS) policisté prověřují. Reportéři v minulosti doložili, že dva rozsáhlé prostory dostal přidělené její švagr a jeho přítelkyně. Detektivové prověřují verzi, že reálně v nich měla bydlet Vaňková.
  • U rodiny třetího ministrova exkoncipienta Roberta Kerndla (ODS) dle pátrání Seznam Zpráv skončila více než desítka původně městských nemovitostí.

Stříž: Dotazy byly osobní povahy

Z komentáře Igora Stříže k Blažkovým dotazům vyplývá, že nejvyšší státní zástupce má pochybnosti, že vybočují z toho, na co se dle zákona může ministr žalobců ptát.

„Ministr žádal o vyjádření v souvislosti s interpelací poslance. Zákon o státním zastupitelství umožňuje vyžadovat informace o stavu řízení. Tyto otázky se netýkají stavu řízení. Týkají se osoby státní zástupkyně a toho, proč by mohla být podjatá. Dotazy byly osobní povahy. Odpovědi na ně my zaprvé nevíme, zadruhé to vůbec nebudeme komentovat,“ uvedl Stříž.

Ačkoli detaily dotazů Igor Stříž komentovat nechtěl, z jeho slov plyne, že mu ministr Blažek poslal dotazy na osobní poměry státní zástupkyně Petry Lastovecké, která zmíněný brněnský případ dozoruje. Petra Lastovecká v kauze poslala do vazby už zmíněného někdejšího Blažkova koncipienta a spolupracovníka Otakara Bradáče a dozoruje prověřování i samotného ministra a jeho blízkých spolupracovníků.

„Osobní život státních zástupců nás nezajímá, pokud nepáchají kárná provinění,“ vysvětlil Stříž. Podle něj však žádná z informací uvedených v žádosti tato podezření nezakládala.

S pomocí poslanců ODS

Podle informací Seznam Zpráv se ministr pídí po možné politické angažovanosti Lastovecké či jejich kontaktech na politiku. Už v jedné z předchozích žádostí si Blažek podle zjištění redakce vyžádal údaje o tom, jaké případné výtky byly Lastovecké v její kariéře uděleny.

Blažek podobně jako v jednom z předchozích případů odůvodnil úterní žádost o informace na poměry Lastovecké tím, že ho ve Sněmovně s dotazy interpeloval poslanec a on tedy informace zjišťuje pro něj. Jde o Blažkova spolustraníka, jihočeského poslance Václava Krále.

Ten do vydání textu na otázku, proč Blažka v této věci interpeloval, redakci neodpověděl. Zaslané dotazy si ale přečetl.

Nejvyšší státní zástupce Stříž řekl, že menší část Králových dotazů se týká i stavu řízení bytové kauzy. „Tuto část jsme postoupili Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které kauzu dozoruje,“ konstatoval Stříž.

Interpelace Blažkových spolustraníků

  • 20. února Blažek poslal na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) žádost o informace, kterou zdůvodnil poslaneckou interpelací. Tu vznesl místopředseda poslaneckého klubu ODS Ivan Adamec. Vadilo mu, že žalobkyně Petra Lastovecká poté, co NSZ zrušilo stíhání dvou žen z bytové kauzy, uvedla, že pracuje na tom, aby je obvinila znovu.
  • Poslanec z Trutnova se ptal například na to, zdali výrok Lastovecké nezakládá pochybnosti o její podjatosti. Nebo zdali nejvyšší státní zástupce Stříž činí nějaké kroky v dohledu vůči Lastovecké.
  • Přestože Adamec psal žádost v souvislosti s konkrétními dvěma ženami a popisoval v ní detaily případu, v následujícím telefonickém rozhovoru nedokázal reportérům říct, čeho přesně se měla dvojice, za kterou se staví, dopustit.
  • „Vím jen to, že byly stíhané, že byly zadržené. Prosím vás, jsem snad na výslechu? Byly tam nějaké machinace s byty. Píšete k tomu jenom spekulace. Ptát se pana ministra je moje právo,“ reagoval poslanec.

Blažek: Neptám se já

Ministr Blažek redaktorům napsal, že pouze přeposlal dotazy poslance.

„Od vzniku Česka, je-li podaná interpelace, vždy se žádá součinnost orgánů, kterých se žádost o informace týká. Neptám se já, ale příslušný poslanec. Já jen dotaz přeposílám, abych splnil svou ústavní povinnost poslancům odpovědět,“ řekl pro Seznam Zprávy Blažek.

Poslanec Král – stejně jako na sociálních sítích sám Blažek – v interpelaci napadá postup policie, která jde po bydlení, jež v Brně získali z městského bytového fondu příbuzní primátorky ODS, Blažkovi někdejší advokátní koncipienti.

V listopadu v souvislosti s městskými prostorami obvinila dvě ženy, které podezřívá, že byly členkami organizované skupiny manipulující s přidělováním českých bytů. Nejvyšší státní zastupitelství ale vyhovělo stížnosti žen a jejich stíhání zrušilo.

Blažek následně zveřejnil své tvrzení o „nespravedlivém zadržení a veřejném lynči“ dvojice žen a mluvil o „systémové nezákonnosti v práci některých represivních orgánů“, kterou se budou zabývat vrcholné orgány veřejné moci.

Tento výklad ale rozporoval i nejvyšší státní zástupce Stříž, jehož podřízený zmíněné stíhání zrušil. Dle něj jde o běžný procesní postup. Dozorující žalobkyně Lastovecká už řekla, že pracuje na přepracování usnesení o zahájení trestního stíhání a opětovném obvinění obou žen.

Jedna z nich se přitom podle několika zdrojů Seznam Zpráv už přiznala.

Žalobkyně Lastovecká ministrovy nové dotazy komentovat nechtěla. „Součástí profese státního zástupce je postupovat bez ohledu na jakékoli neoprávněné tlaky a pevně si věřím, že tomu dostojím i do budoucna,“ řekla už dříve reportérům Lastovecká.

Komentář Seznam Zpráv:

Blažek ve střetu zájmů, říká TI

Protikorupční organizace Transparency International už po předchozích zjištěních Seznam Zpráv vyzvala premiéra Petra Fialu, aby Blažka odvolal.

Ministr spravedlnosti je podle jejích expertů ve střetu zájmů. Transparency situaci přirovnává k Marii Benešové, jejíž jmenování do funkce ministryně spravedlnosti Andrejem Babišem vyvolalo statisícové demonstrace za nezávislost justice.

„Nynější situace týkající se ministra spravedlnosti ve vaší vládě není odlišná. Naopak ministr Blažek aktivně využívá svou veřejnou funkci k tomu, aby zasahoval do kauzy týkající se jeho osoby a členů ODS, tedy politické strany, které jste vy předsedou. Obdobné chování předchozí ministryně Benešové ve vztahu ke kauzám hnutí ANO jste přitom dlouhodobě veřejně ostře kritizoval,“ napsala Transparency International premiéru Fialovi.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky ale Blažek vše vysvětlil. „Opakovaně vysvětlil, že vaše teze o jeho podezření se nikdy nepotvrdila, a vzhledem k tomu, že je ze své pozice zodpovědný za fungování státního zastupitelství, je jeho právem a povinností jejich směrem vznášet dotazy, což je ale něco jiného než zasahovat do živých kauz,“ napsal redakci Smolka.

„Vláda ani její předseda tak nemají důvod se celou věcí zabývat,“ dodal mluvčí.

Koaliční partneři ale mluví jinak.

Například pirátský poslanecký klub v čele s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem vyzve ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby svůj možný střet zájmů v souvislosti s brněnskou kauzou vysvětlil.

„Členové vlády by rozhodně neměli zasahovat do živých kauz a ohrožovat důvěru v nezávislost justice,“ napsal Bartoš v úterý serveru Novinky.

ODS v bytové kauze

O tom, že vlivní občanští demokraté přidělování městských nemovitostí v Brně manipulují, detektivům vypověděl starosta jihomoravské vesnice Rojetín Pavel Hubálek, stíhaný za podvody s městskými byty. Ten se policistům přiznal, že s byty skutečně manipuloval, podle něj byl ale součástí masivního systému, který udržovali v chodu především politici ODS. Těm dle jeho slov nosil za zmanipulované privatizace od „klientů“ milionové úplatky. A to od roku 2010.

Reklama

Doporučované