Hlavní obsah

Náměstkovi říkali Slepičák. Dejte mu 104, nahrála policie dělení peněz

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Zatčený Petr Hlubuček (vlevo) zvaný spoluobviněnými Slepičák. Bývalý primátorův náměstek je stíhán s dalšími deseti lidmi za ovlivňování zakázek dopravního podniku.

Reklama

Seznam Zprávy popisují konkrétní zakázky, kvůli nimž policie trestně stíhá skupinu kolem Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka.

Článek

Při důvěrných jednáních jim říkali „příběhy“. Přeloženo: šlo o zakázky pražského dopravního podniku, z nichž je možné získat miliony na úplatcích.

Seznam Zprávy měly možnost pročíst kompletní usnesení, jímž detektivové ve středu spustili největší akci tohoto roku, když obvinili z korupce náměstka pražského primátora Petra Hlubučka ze Starostů a nezávislých a podnikatele Michala Redla, který se pohyboval v politickém zákulisí této vládní politické strany.

Redl s Hlubučkem podle policie stáli v čele skupiny lidí, o níž dokument čítající 88 stran uvádí, že zasáhla do osmi zakázek – buď machinacemi, aby vyhrála konkrétní firma, nebo tím, že vydírala stávající dodavatele dopravního podniku: zaplatíte, nebo vás vyměníme.

„My nekecáme do toho, co se bude dělat, ale hlídáme si, kdo to bude dělat,“ cituje usnesení o zahájení trestního stíhání tajně nahraná slova člena skupiny Pavla Dovhomilji.

Tohoto muže, jak například popisují detektivové, podnikatel Redl pověřil, aby dohodl úplatek od inženýrské společnosti Inest, která pracuje na nové trase metra D. Obvinění si podle policie vypočítali, že ze zakázky bude mít firma zisk pět milionů, takže 2,5 až 2,8 milionu by měla odevzdat.

Opět to zachytily mikrofony a kamery, které vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tajně nainstalovali Michalu Redlovi do bytu v Dlážděné ulici v Praze.

„Z hovoru vyplývá, že ze strany osob jednajících za společnost INSET, s. r. o., byla organizované zločinecké skupině, zastoupené na jednání Pavlem Dovhomiljou, nabídnuta částka 2.500.000,- Kč až 2.800.000,- Kč z předpokládané provize 5.000.000,- Kč. Tato provize pak měla představovat 25 % z předpokládané hodnoty dosud nezjištěné veřejné zakázky,“ shrnují policisté v textu usnesení.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V Dlážděné v Praze má podnikatel Michal Redl byt, z nějž podle policie řídil korupční chobotnici.

Podle detektivů se Pavel Dovhomilja na úplatku dohodl loni v červenci s šéfem Insetu Ludvíkem Hegrlíkem. Aby vše běželo hladce, pracoval na tomto „příběhu“ i finanční ředitel dopravního podniku Matej Augustín. Ten pobývá na Slovensku, policie ho zatím neobvinila.

Ludvík Hegrlík pro Seznam Zprávy popřel, že se jeho firma chtěla o svůj zisk s Redlovou skupinou podělit.

„O ničem takovém nevím. My samozřejmě s dopravním podnikem dlouhodobě spolupracujeme, takže spíš čekáme, jak bude ta situace pokračovat. Vůbec netušíme, kde se tam v policejním spise ty věci vzaly,“ řekl Hegrlík pro Seznam Zprávy.

Připouští ale, že se s podnikatelem Pavlem Dovhomiljou zná. „Na trhu jsme třicet let, viděli jsme asi úplně všechny (z oboru – pozn.red.), ale tyto detaily jsme vůbec neřešili. O zakázce od Dopravního podniku jsme spolu určitě nejednali,“ dodal Hegrlík.

104 pro Slepičáka

Podle detektivů měla skupina jasně rozdělené role: od šéfa až po řidiče.

Michal Redl, žijící jinak ve Zlíně, byl šéfem, Petr Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny a také člověkem, který jako náměstek primátora svým politickým vlivem zařizoval, aby se na klíčová místa v dopravním podniku dostali lidé, kteří budou při zakázkových machinacích spolupracovat. Redl a další vybavovali náměstka Hlubučka před každým jednáním dozorčí rady dopravního podniku podrobnými informacemi, co je potřeba prosadit a jaká rozhodnutí má odhlasovat.

Policie také píše, že Michal Redl členy skupiny odměňoval. „To je Slepičák, jo?“ ptal se šéfa Redla na odposlechnutém jednání jeden z členů skupiny a Redl, když převzal obálku rozměru A5, opáčil: „104, myslím, je to.“

Slepičák je, jak Seznam Zprávy zjistily, Hlubučkova přezdívka odvozená z toho, že nyní už bývalý primátorův náměstek chová slepice a jezdí s nimi i na výstavy.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Každý něco sežere

Text policejního usnesení nevyčísluje celkovou částku, kterou podle policie Redl, Hlubuček a spol. z úplatků získali. Popisuje však mnoho indicií, rozhovorů a jednání, o nichž jsou policisté přesvědčeni, že se kolem porcování úplatků točí.

„Ty bys měl být na tom dle mého názoru nejlépe. Ty druhý nejlépe a zbytek se nějak zešrotuje, pak samozřejmě Slepičák, který sežere, vole, něco, a my odejdeme každý s něčím takovým,“ natočily kamery tajné policejní techniky Redla, jak ostatním ukazuje částky napsané v tabletu.

Setkání se týkalo společného záměru dopravního podniku a firmy Nové Holešovice Development na revitalizaci okolí Nádraží Holešovice. Člen představenstva dopravního podniku Matej Augustín se podle policie obrátil na šéfa developerské společnosti Serge Leonu Borensteina, aby zaplatil skupině pět milionů.

„Za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku shora uvedeného společného podniku, který byl po několikaletém jednání před konečným schválením právě na jednání představenstva,“ popisují kriminalisté v usnesení, jak Augustín věc zabalil.

Belgický podnikatel Borenstein odmítl. „Řekl jsem jim, že nemám zájem,“ uvedl nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Člen představenstva dopravního podniku Augustín se k policejnímu popisu nevyjádřil. Do telefonu vzkázal, že je doma na Slovensku. „Mám covid a půjdu vypovídat na policii až v pondělí, spolu s mými právními zástupci. Do té doby se k tomu vyjadřovat nebudu, protože neznám ani obsah a rozsah obvinění,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Papír z popelnice jako důkaz

Michal Redl a jeho lidé si také podle policistů vytipovali družstvo invalidů Raudo, které pro pražský dopravní podnik zajišťuje servis nákladních aut. Družstvo Raudo je, jak Seznam Zprávy ověřily podle databáze Hlídač státu, nejvýznamnějších dodavatelem podniku, má s ním uzavřeno 454 smluv v hodnotě 154 milionů.

Skupina podle policie navrhla družstvu zvýšení objemu zakázek, ovšem za úplatek. O něm podle policistů skupina jednala se šéfem družstva Zbyňkem Ščuglíkem. Po jedné schůzce v Redlově bytě našli policisté, jak uvádějí v dokumentech, v popelnici Redlovou rukou psaný papír a na něm: „21 F RAUDO, 380000 – 30000 = 3500000 : 2 = 175000“.

„Policejní orgán se v této souvislosti důvodně domnívá, že se jedná o poznámky o předané finanční hotovosti a jejím následném dělení mezi zainteresované členy organizované zločinecké skupiny (v obálkách si přitom členové organizované zločinecké skupiny přinášeli i odnášeli na společná počítání v Redlových bytech peněžní hotovost),“ poznamenávají detektivové v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Desátek z IT služeb

Další z podle policie uplacených zakázek souvisí s IT službami, které dopravnímu podniku poskytovala společnost Uniprog Solutions, která měla s městskou firmou víc než čtvrtmiliardovou smlouvu.

Aby si Jančovič kontrakt udržel, z paušálu pět milionů korun, který od dopravního podniku dostával, posílal podle policie na účet firmy Pavla Dovhomilji měsíčně 1,8 milionu. „Lze ji označit za desátek,“ poznamenávají policisté k pravidelné částce.

Jančovič je kvůli tomu také stíhaný. Dovhomilja mu podle policistů nabídl tři možnosti – buď dostane firma výpověď, nebo Dovhomilja převezme zakázku sám, anebo – opět to podle dokumentů zachytily odposlechy – se podnikatel dohodne s Redlem na úplatcích.

„Třetí varianta je, že se domluvíš s Mišákem, hodíš po něm tašku s penězi a on mi řekne, ať tě nechám být,“ nastiňuje na policejní nahrávce Dovhomilja, který pobývá nyní v Chorvatsku a policie mu dosud nesdělila obvinění.

Sto tisíc přiletělo do auta

Dva z tendrů, které policie považuje v dokumentu o zahájení trestního stíhání za korupční, se odehrály mimo dosah Redla a spol.

Obviněný Petr Adam se jako obchodní zástupce společnosti Komo-Com snažil přesvědčit člena dozorčí rady dopravního podniku Michala Zděnka, ať nedělá potíže stamilionové zakázce na radiový systém dopravního podniku a kamery pro metro.

Jak plyne z usnesení, několikrát spolu jednali za asistence policejních odposlechů – Adamova nabídka zněla: 500 tisíc v několika splátkách, avšak neuspěla. Michal Zděnek už první kontakt nahlásil detektivům a policistům pak poskytl cenné svědectví.

Díky jeho spolupráci se kriminalistům podařilo natočit, jak Adam hodil do Zděnkova auta – po jedné ze schůzek v obchodním centru na pražské Pankráci – obálku se 100 tisíci – podle policie první zálohou.

„Mohu potvrdit, že jsem byl v souvislosti s výkonem funkce člena dozorčí rady opakovaně zastrašován a čelil nejrůznějším pokusů o změnu mých názorů nebo morálních postojů. V dané věci jsme byl jako svědek již vyslechnut. Nemám a ani nemohu cokoliv dalšího dodat,“ napsal nyní Michal Zděnek v reakci na dotazy Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované