Hlavní obsah

Nejen auto pro manžela. Dostálová tlačila zakázky, řekla policie

Kláru Dostálovou prošetřovali policisté od roku 2018, provedli u ní i domovní prohlídku.

Reklama

Policisté podle zjištění Seznam Zpráv rozplétali šest konkrétních zakázek státní agentury CzechTourism. Zasahovala do nich ministryně Klára Dostálová (ANO). Ačkoli podle detektivů na to neměla právo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) se podle policie angažovala v zakázkách státní agentury CzechTourism. Mimo jiné ve prospěch svých známých.

Například slíbila motocyklovému závodníku Karlu Abrahamovi spolupráci při propagaci Česka jako turistického cíle.

Díky jiné, podle policie rovněž zbytečné zakázce zase ministryně Dostálová dostala zadarmo VIP vstupenky na známou motocyklovou Velkou cenu.

Policisté za to chtěli Dostálovou stíhat pro zneužití pravomocí, v červenci případ ovšem po tříletém prověřování odložili. Uzavřeli jej s tím, že sice v některých případech postupovala nemorálně a proti pravidlům pro nakládání s peněz ve veřejné sféře, ale že znaky trestného činu to nenaplnilo.

Seznam Zprávy tohle vyčetly z neveřejného, dvaačtyřicetistránkového policejní usnesení o odložení případu.

Stejný dokument popisuje i kauzu „Dodávka“: ministryně podle kriminalistů použila peníze z rozpočtu Poslanecké sněmovny na splácení auta pro manžela. Ani v této kauze nebyla nakonec Dostálová obviněna.

Dostálová odmítla rozhovor, v němž by mohla vážná podezření vyvrátit. Jen vzkázala, že její prošetřování byla „policejní fabulace“. Podrobně nechtěla mluvit o pořízení auta ani o zakázkách CzechTourismu.

„Já jsem vám své stanovisko k tomu dala, a nemám k tomu dál co dodávat. Opravdu nevím, proč bych měla rozebírat něco, co se nestalo a co i policie odložila,“ napsala v textové zprávě Dostálová, jež je nyní poslankyní.

„Nežádoucí jednání“ ministryně

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu šli po Dostálové od podzimu roku 2018, kdy u ní doma provedli domovní prohlídku a zkopírovali si data z jejího notebooku a z mobilu.

Doposud se nevědělo, co konkrétně za policejním zásahem stálo. Vyplouvá to až nyní.

Kromě kauzy s dodávkou pro manžela vypočítávají policisté v usnesení o odložení celkem šest skutků, kdy se Dostálová – nejdřív jako náměstkyně Ministerstva pro místní rozvoj, později jako ministryně Babišovy vlády – dostávala do styku se smlouvami státní agentury CzechTourism.

I když CzechTourism pod ministerstvo spadá, Dostálová neměla podle policie pravomoc agenturu úkolovat. Má totiž vlastní management.

Vyšetřovatelé z odposlechů zjistili, že Dostálová se dohodla se závodníkem Abrahamem, jehož rodinu dobře zná, na reklamě pro CzechTourism. Agentura na to však nevypsala žádnou zakázku a vznikl problém: Abraham propagoval CzechTourism, ale nedostal za celý rok 2017 zaplaceno. Jednoduše proto, že žádná smlouva neexistovala.

Vznikl tedy podle policie plán, že se uzavře s Abrahamem smlouva na jiné reklamní činnosti. A pod jejím krytím se vyplatí zpětně i 500 tisíc za loga na výstroji. Dostálová se pak ještě e-mailem vyptávala tehdejší šéfky CzechTourismu, jak se tento záměr vyvíjí.

„Výše popsané jednání podezřelé lze s ohledem na existenci osobních a přátelských vazeb s rodinou Abrahamových nepochybně v morální rovině vnímat jako problematické a nežádoucí, avšak z trestněprávního hlediska nešlo o jednání svou podstatou o překročení pravomoci úřední osoby,“ napsali policisté do usnesení.

Karel Abraham starší, závodníkův otec, Seznam Zprávám řekl, že už si na podrobnosti nevzpomíná. „Jen vím, že synovi pořád slibovali, a stejně mu pak nedali ani korunu,“ uvedl Abraham.

Na policii, jak ukazuje dokument, Abraham starší vypověděl, že peníze za reklamu synovi slíbila přímo Dostálová – odkázala ho na náměstka agentury a Aleše Pangráce, kterého dnes policie v jiné kauza stíhá za to, že si údajně přihrával zakázky CzechTourismu do vlastních firem.

S Pangrácem se Seznam Zprávám nepodařilo spojit.

VIP lístky pro ministryni

Také v dalším případě Dostálová podle policie sama oslovila Abraháma staršího s nabídkou, že si CzechTourism koupí reklamní prostor na Autodromu Brno, jenž Abrahamovi patří.

Pangrác, manažer CzechTourismu, pak podle detektivů uzavřel smlouvu na reklamní bannery ve VIP stanu během Velké ceny Brna. Reklama však byla jen zástěrka, ujednání zahrnovalo důležitější pasáž: 10 volných vstupenek na grand prix v celkové hodnotě 99 tisíc, z nichž dva lístky později obdržela Dostálová.

Foto: CzechTourism

Aleš Pangrác - stíhaný, dnes už bývalý, manažer státní agentury CzechTourism.

I jeden ze zaměstnanců CzechTourismu policii do protokolu řekl, že podle jeho poznatků se celá zakázka dělala jen kvůli vstupenkám pro paní ministryni. Podobně to potvrdil pracovník brněnského autodromu. Dostálová si při výslechu na podrobnosti této smlouvy nevzpomněla.

Detektivové uzavřeli, že jde o „vědomě nehospodárné nakládání s majetkem CzechTourismu“.

Ale že trestní odpovědnost padá pouze na manažera Pangráce, nikoli na ministryni. Z whatsappové komunikace zachytili, že Dostálová chtěla po Pangrácovi pro tehdejší ministryni Karlu Šlechtovou (ANO) a pro sebe, jako pro náměstkyni, vstupenky na Velkou cenu.

Ze zpráv ale nevyplývalo, že Dostálová chtěla, aby Pangrác kvůli tomu uzavřel zmíněnou polofiktivní smlouvu na propagaci.

„K dispozici není ani důkaz prokazující, že by podezřelá Dostálová kdykoli později disponovala nějakými bližšími poznatky o obsahu uzavřené smlouvy o propagaci a že by tudíž znala či mohla znát způsob, jakým jmenovaný vstupenky získal,“ vysvětlili policisté do usnesení.

Vše tak zůstalo jen na manažeru Pangrácovi, který podle policie spáchal trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku. Protože už však má na krku závažnější obvinění kvůli jiným zakázkám v CzechTourismu, za něž mu hrozí až 12 let, detektivové ho ani nezačali stíhat – právně se tomu říká, že by takové trestní stíhání bylo neúčelné.

Schůzka v golfovém klubu

Dostálová se také zapojila do řešení sporu mezi CzechTourismem a filmařem, který pro agenturu v roce 2017 natáčel propagační videa. Opět u toho byl manažer agentury Pangrác, který zakázku na toto video rozdělil záměrně na dvě menší po 200 tisících – aby na ni podle interních pravidel nemusel vyhlašovat soutěž.

Dokumentarista odevzdal celou práci, Pangrác s ním však nikdy – a to ani přes filmařovy urgence – nepodepsal smlouvu. Filmař ani nedostal od CzechTourismu zaplaceno v plné výši, agentura mu uhradila jen polovinu. Navíc se přehoupl další rok a z rozpočtu na rok 2018 už nešlo starý závazek zaplatit.

Po marných pokusech se filmař obrátil na ministryni Dostálovou, s níž se sešel restauraci u golfového hřiště v Hradci Králové. Dostálová mu tam předala novou, aktuální smlouvu na zbylých 200 tisíc.

Z pohledu detektivů to ale byl fiktivní kontrakt, za nímž nebyla žádná objednaná práce. Sloužit měl jen k tomu, aby filmař dostal peníze, které mu CzechTourism dlužil. „Aleš Pangrác i Klára Dostálová tak činili s vědomím, že plnění deklarované na faktuře neproběhlo,“ konstatují policisté v usnesení.

Na policii Dostálová řekla, že ji filmař požádal o pomoc a ona se mu snažila vyhovět. Byla totiž naštvaná, protože ji filmař neustále bombardoval, že chce své peníze.

Kriminalisté i při téhle zakázce rozhodli, že jde na Pangrácův vrub, nikoli Dostálové – ta žádnou smlouvu za CzechTourism neuzavírala ani nedělila na začátku účelově zakázku na natočení filmu.

„Byť se tak stalo (vyřešení sporu o peníze) postupem odporujícím rozpočtovým pravidlům, nelze toto jednání podezřelé Dostálové podřadit pod skutkovou podstatu trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.“

Avšak ani Pangráce policie nezačala stíhat, znovu usoudila, že je zbytečné, aby ho vyšetřovatel stíhal kvůli pár set tisícům, když v jeho paralelní kauze se točí miliony a hrozba mnohaletého vězení.

V dalších třech zakázkách, prověřovaných policií, se pak jednalo mimo jiné o nákup reklamního prostoru pro CzechTourism na rozlučce s kariérou tenisty Radka Štěpánka nebo o 1,4 milionu na propagaci při závodech rallye.

I v těchto případech se objevuje dluh CzechTourismu vůči dodavateli, o němž ministryně věděla a řešila ho. Anebo to i přes podezření na záměrné předražení reklamní zakázky. Podle policistů ale Dostálová do těchto kauz přímo nezasahovala, jen se je snažila urovnat.

Vynucené zastavení kauzy

Závěry šetření policistů, tak jak je sepsali do citovaného usnesení, jsou vlastně vynucené. Proč vynucené? Obvodní státní zástupce, mimochodem bývalý policista, který na kauzu od začátku dohlížel, chtěl Dostálovou loni na podzim obvinit.

Jak už Seznam Zprávy také popsaly, nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze s tím nesouhlasilo, a když dozorový žalobce neposlechl pokyn, ať případ zastaví, případ mu sebralo. A samo ji teď v červenci stopnulo.

Seznam Zprávy loni pátraly, proč Městské státní zastupitelství v Praze odmítlo Dostálovou stíhat.

Podle několika důvěryhodných zdrojů žalobci nevěřili, že by kauzu u soudu ustáli. Sesbírané důkazy se jim nezdály tak silné. Vycházeli z toho, že když má policie obvinit člena vlády, navíc v čase před sněmovními volbami, musí mít takzvaně nabito.

A městským žalobcům se nezdály ani právní závěry o spáchaných trestných činech. V jednání Dostálové viděli spíš morální problém než trestněprávní.

Reklama

Doporučované