Hlavní obsah

Odsouzený Balák na poslední chvíli rozděluje milionové zakázky

Foto: ČTK / Sandra Bejšáková , Profimedia.cz

Miloš Balák sice v Lánech končí, ale ještě určil, komu odsud půjdou peníze.

Reklama

Šéf Lán Miloš Balák oznámil rezignaci s koncem roku. Na sklonku lánské kariéry přesto koupil mimo jiné do obory za 500 tisíc dva jeleny, i když Hrad předtím tvrdil, že bude muset kvůli úsporám zvěř vybíjet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hrad v říjnu oznámil, že ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák s koncem roku rezignuje a na jeho místo se vypíše tendr. I když odchod se blíží, manažer odsouzený za manipulace veřejných zakázek do poslední chvíle ovlivňuje, kam půjdou v dalších letech miliony z lánského rozpočtu.

Seznam Zprávy zjistily, že Balák svému nástupci například určí, kdo bude ve venkovském sídle prezidenta opravovat jímky, kdo bude dodávat pneumatiky, servisovat náklaďáky či zemědělskou techniku, kdo bude dělat účetnictví nebo poskytovat IT služby.

Zakázky se přitom rozdělují i na dobu po skončení druhého a posledního mandátu prezidenta Miloše Zemana, který letos zachránil ředitele lesní správy před vězením, když mu po odsuzujícím rozsudku udělil milost.

Z registru smluv plyne, že jen od října, kdy prezidentská kancelář Balákův odchod oznámila, pověřil ředitel lesní správy externistku Jindřišku Koblihovou vypsáním hned sedmi soutěží. Protože většina prací je pod limitem, kdy je podle zákona nutné vypisovat otevřené výběrové řízení, určí si pravidla pro výběr vítězů zakázek Lány samy.

Foto: Fotoarchiv Kanceláře prezidenta republiky

Miloš Balák s prezidentem Milošem Zemanem v červnu v Lánech otevírali obnovenou Fürstenberskou bránu.

V minulosti už přitom reportéři opakovaně doložili, že Miloš Balák veřejné miliony posílal firmám sobě blízkým, nebo firmám blízkým kancléři Vratislavu Mynářovi či přímo Miloši Zemanovi.

A policisté pak také detailně popsali, že u největšího takového případu sekundovala i Balákova známá Jindřiška Koblihová. Měla totiž za úkol dohlížet na regulérnost tendru na zpevnění vodní nádrže v Lánech, za jehož zmanipulování byl Balák na jaře pravomocně odsouzen.

Balák na dotaz reportérů, proč zakázky nenechá až na svého nástupce, nebo zda externistce Koblihové důvěřuje, nereagoval. Není tak jasné ani to, zda například některé práce či služby musely být nasmlouvány, neboť nesnesou případný výpadek. Otázky si ale přečetl.

Pod dozorem Koblihové

  • Jindřišku Koblihovou původně do Lán přizvala advokátní kancelář Richarda Tománka a Jiřího Jestřába - sponzorů strany zemanovců.
  • Jako předsedkyně hodnoticí komise Lesní správy Lány, která stanovovala pravidla tendru či otvírala obálky s nabídkami, musela být Koblihová ze zákona nezávislá.
  • Policisté ale na odposleších sledovali, jak se sblížila s manažerem později vítězné firmy Energie Liborem Tkadlecem. V prvním policisty odposlechnutém hovoru si vykali, ve všech následujících už tykali. Tkadlec jí pak nosil hokejové dresy či kalendář Jaromíra Jágra, jehož rodina Energii spoluvlastní. „Koblihová byla s obviněným Tkadlecem v častém a přátelském kontaktu,” popsali kriminalisté.
  • Tkadlec měl, jak prokázalo vyšetřování, k dispozici interní informace z celého tendru, což mu podle soudního verdiktu pomohlo ho zmanipulovat, protože znal kroky konkurence. Koblihová ale odmítala, že by mu údaje poskytovala ona. A na rozdíl od Baláka a Tkadlece ji policisté neodstíhali.
  • Od dob, kdy se zmanipulovaný tendr odehrál, Balák externistku Koblihovou z lánského rozpočtu vyplácí opakovaně. Naposledy s ní rámcovou smlouvu na administraci zakázek uzavřel letos v únoru. Za své služby dostane až dva miliony korun, což je na samé hranici, za níž by zakázku už Balák musel soutěžit. Je to pro ni už třetí taková smlouva v řadě.

Smlouva pro manažerku CEFC

Na další zakázky na dobu po svém odchodu už Miloš Balák uzavřel i smlouvy. Například před týdnem podepsal smlouvu za milion korun na daňové a účetní poradenství až do konce roku 2025. Za protistranu zakázku parafovala Marcela Hrdá, někdejší vysoká manažerka čínské firmy CEFC, jejíž šéf Jie Ťien-ming dělal poradce Miloši Zemanovi, než po korupčních obviněních zmizel v Číně. Hrdá dnes působí jako jednatelka poradenské firmy Moore.

Za 500 tisíc pak také končící ředitel Balák koupil dva jeleny pro „oživení krve“ v oboře. Stalo se tři týdny poté, co lesní správa veřejně varovala, že bude nejspíše muset zvěř naopak vybíjet, kvůli tomu, že jí poslanci - i v reakci na Balákovy manipulace zakázek - snížili letošní rozpočet o 30 milionů korun.

Dále Miloš Balák za 100 tisíc nakoupil dalších 250 kusů knihy o prezidentské oboře, v níž je na jedné z předních stran vyfocen, jak sedí v křesle s loveckým psem u nohou. Za zakázku na zhotovení knihy a další věci už v roce 2018 vydal z veřejných peněz 1,4 milionu. S Balákem ji tehdy pokřtil Miloš Zeman.

Podle zjištění reportérů přitom zaplatil Hrad za vydání knihy firmě, která jinak vydávala pouze Listy Řádu národa. Tedy věstník spojený se skupinou, která například slavila výročí Československa v den narozenin Adolfa Hitlera. Nakladatel pak sponzoroval kampaň nacionalistické strany velebící ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tajnosti kolem nástupce

Lesní správa Lány obhospodařuje na 6,5 tisíce hektarů lesů, luk, orné půdy či rybníků. Má více než 70 zaměstnanců. Například loni na to dostala do rozpočtu na 200 milionů korun.

Miloše Baláka vybral kancléř Vratislav Mynář v roce 2014 bez soutěže. Jeho nástupce prezidentská kancelář slíbila zvolit v tendru. Není ale jasné, jaká jsou jeho pravidla.

Výzva pro zájemce se objevila na webu prezidentské obory 25. listopadu. Kandidáti měli na přihlášení se o post čtrnáct dnů. Během nich museli mimo jiné vypracovat písemnou koncepci vedení obory nebo motivační dopis.

Reportéři se pokoušeli u mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zjistit, kolik se přihlásilo zájemců a na základě jakých kritérií bude vybrán vítěz výběrového řízení. Stejně jako to, kdo bude o vítězi rozhodovat. Mluvčí na SMS ani e-mail nereagoval.

Reklama

Doporučované