Hlavní obsah

Odpověď BIS: Nemáte pravdu. „Skandál“ kolem ministra se koná

Foto: Profimedia.cz

„S plnou vážností můžu BIS kontrovat: Skandál se koná,“ vzkazuje zástupce šéfredaktora Radek Kedroň.

Reklama

Na parlamentní půdu se přenesla aféra, na niž upozornil reportér Janek Kroupa. Celní správa se ujala našeho odhalení o nekolkovaném alkoholu na Hradě a několik dalších námi sledovaných případů se posunulo k soudu.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Skandál se nekoná,“ oznámila tajná služba BIS v úterý po zasedání poslanecké komise, která má kontrarozvědku kontrolovat.

Ředitel BIS Michal Koudelka zákonodárce přesvědčil, že údajné korupci na Ministerstvu zemědělství v éře ministra Miroslava Tomana nepřihlíželi a policii podnět nepředali pozdě.

Už když jsme se o kauze začali v redakci bavit, věděli jsme, že vstupujeme do světa zpravodajských her, které se běžnými novinářskými postupy obtížně nasvěcují. Proto jsme již před publikací prvního textu vše důkladně zkoumali, ptali se po motivacích našich zdrojů, žádali listiny, které řečené potvrzovaly. A samozřejmě – vážili jsme každé slovo.

Po úterním usnesení kontrolní komise jsme spustili nové kolečko ověřování a prověřovaní už ověřeného. Znovu jsme prošli dokumenty, které se nám dosud podařilo shromáždit. Znovu jsme kontaktovali zdroje, s nimiž jsme aféru rozebírali, a ptali se: „Neustřelili jsme někde? Opravdu BIS jen přihlížela?“

S plnou vážností proto můžu zpravodajcům kontrovat: „Skandál“ se koná.

A to navzdory tomu, že v usnesení stojí, že „BIS postupovala standardně dle zákona“ a „již od roku 2020 informovala orgány činné v trestním řízení, vrchní státní zastupitelství…“.

Jednak, nikdy jsme nepsali, že by BIS porušila zákon. Její mandát je natolik široký, že takřka každé zaškobrtnutí lze schovat pod „ochranu státního zájmu“. A zadruhé, naše zdroje trvají na tom, že uchopitelné informace dostala policie od špionů až na konci roku 2021. Pokud by to bylo jinak, sama policie by se dostala do nezáviděníhodné situace – musela vysvětlovat, proč otálela. Zátah na ministerstvu totiž provedla až rok po údajném předání úplatků.

Zůstaneme-li ještě u kalendáře, jak by mohla BIS už v roce 2020 předvídat, že v dubnu 2021 se budou na ministerstvu předávat úplatky?

Stačí si připomenout informace, které sama předala policii: „Nejpozději v říjnu 2020 vzniklo uzavřené společenství lidí zaměřené na soustavné páchání trestné činnosti.“

Takže ještě jednou: pokud by už v roce 2020 informovala ony „orgány“ o předávání úplatků, znamenalo by to, že v centrále BIS ve Stodůlkách mají zázračnou mašinu, která umí předvídat budoucí zločiny. A pokud ne, zcela jistě tam mají pekárnu na rohlíky. Rohlíky, jimiž dokážou opít poslance. My rohlíky neradi.

Co jsme také zjistili

Vězení pro hvězdného bankéře. Tenhle příběh otevřel kolega Vojta Blažek jako první loni na podzim. Elitní bankéř Petr Vitásek podvedl bohatou seniorku z Itálie. Její miliony nechal zmizet přes bílého koně v Dubaji. V týdnu si vyslechl pravomocný trest a my jsme byli u toho. Jak jeho počínání ocenil soud, si přečtěte zde.

Úřednice, údržbář a vězeň. To není název nové romantické komedie, ale půdorys dalšího případu, který jsme na Seznam Zprávách popsali. Původně šla policie po lobbistovi Marku Dalíkovi, v síti ale uvázla trojice, která ve Znojmě provozovala korupční vehikl napojený na okresní soud.

Šofér kamionu a 300 milionů. Bohumil Dvořáček získal jako restituent lukrativní parcely v Praze a Krkonoších. Firma s anonymními vlastníky zapsaná na Kypru je od něho koupila za sedm milionů. Ve skutečnosti se však jejich hodnota pohybovala kolem 300 milionů. Nově padlo obvinění.

Třetí kantor z kola ven. Reportér Tomáš Svoboda před časem popsal nevhodné chování učitelů na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Citlivou aféru sleduje dál. Vedení fakulty propustilo už třetího kantora, což jen podtrhuje závažnost původního zjištění.

Miliony ze sekání trávy. Kdo je manažer Ředitelství silnic a dálnic stíhaný za to, že si dohodil zakázky za 130 milionů? Na tuhle otázku hledali odpověď reportéři Vojta Blažek a Jirka Pšenička. Kromě seriózního profilu popsali i jednu historku, která poměry ve státní instituci vykresluje v barvách: Když slavil 50. narozeniny, složily se mu silničářské firmy na opravdu originální dárek…

Ostře sledovanou kauzu shrnuje i epizoda zpravodajského podcastu 5:59.

Odpadová dohoda. Manipulovali s toxickým odpadem a získali miliony. Firma stíhaná v kauze Celio se teď se domluvila s žalobcem a usiluje o dohodu o vině a trestu. Co je obsahem dohody, popsal kolega Radek Nohl.

Mozek zmizel. Policisté pátrají po podnikateli, který je souzen kvůli podezření z obřího podvodu v kauze Metropolitního spořitelního družstva. Podle svědků byl dokonce mozkem celé operace. O jeho zmizení referujeme zde.

Šéf je venku. Drobný postřeh ke korupční kauze Davida Ratha: zatímco on coby hlavní korupčník už vězení opustil, jeho dva blízcí spolupracovníci – manželé Petr a Kateřina Kottovi – stále ještě dlí za mřížemi. Ale i jim se to už krátí.

Po stopách slivovice z autoservisu. V závěru minulého týdne jsme v rámci hradní inventury upozornili, že exkancléř Vratislav Mynář z erárního rozpočtu nakupoval a rozdával nekolkovanou slivovici. Jedna láhev stála Hrad v autoservisu(!) i tři tisíce korun. Na odhalení Adély Jelínkové a Lukáše Valáška reagovala celní správa, která se začala pídit po původu alkoholu.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované