Hlavní obsah

Policie k vyšetřování Trávníčka: Skutky se staly, ale není možné je potrestat

Foto: Profimedia.cz

Herec Pavel Trávníček

Reklama

Dvě ženy obvinily herce a moderátora Pavla Trávníčka, že je před dvaceti lety znásilnil. Podle policie se oba skutky staly, ale není možné je dnes potrestat.

Článek

Policie odložila vyšetřování herce a moderátora Pavla Trávníčka, kterého dvě ženy obvinily ze znásilnění, jako první o tom informoval server novinky.cz. Redakce Seznam Zpráv měla možnost si pročíst usnesení o odložení věci. V dokumentu se píše, že se oba skutky staly, ale z různých důvodů není možné je potrestat.

Trávníček od začátku kauzy veškerou vinu popírá. Jeho advokát k výsledku vyšetřování žádný komentář neposkytl. „Já jsem od policie žádný dokument neobdržel. O odložení věci víme pouze z tisku,“ řekl pro Seznam Zprávy advokát Radek Suchý.

Vyšetřování se týkalo dvou případů z roku 2000 a 2002. Obě ženy popsaly velmi podobnou zkušenost: moderátor Trávníček je po natáčení svého pořadu zavedl do televizní šatny Barrandovských studií. Tam je přinutil, aby ho rukou pohlavně uspokojily.

Případ Trávníček

Letos v lednu první žena veřejně obvinila herce a moderátora Pavla Trávníčka ze sexuálního napadení. Během následujících měsíců se ozvalo několik dalších žen se stejnou zkušeností. Dvě z nich se obrátily na policii.

V prvním případě policie věc odložila proto, že podle tehdejšího zákona z roku 1961 se nejednalo o znásilnění.

„I přes vyjádřený nesouhlas poškozené s její rukou provedl masturbaci svého penisu, a to až do okamžiku ejakulace,“ popisuje událost policejní dokument.

Podle tehdy už čtyřicet let starého zákona se ale znásilnění definovalo jako vynucená soulož, konkrétně spojení pohlavních orgánů osob. Že se událost skutečně stala, ale policie považuje za prokázané.

„Policejní komisař dospěl s ohledem na dosud zjištěné skutečnosti k závěru, že čin se stal, avšak není trestným činem, neboť nebyly naplněny znaky skutkové podstaty žádného trestného činu v té době účinného trestního zákona, tedy zákona č. 140/1961 Sb.,“ píše se v usnesení o odložení věci.

Policie zároveň v dokumentu píše, že dnes už by o trestný čin šlo.

„V případě, že by k předmětnému jednání došlo v současnosti, mohlo by se, při naplnění znaku násilí, jednat o trestný čin znásilnění,“ upozorňuje v dokumentu policejní komisař.

„Je nutné konstatovat, že skutky se staly“

V červenci 2001 vstoupila v platnost novela, která definici znásilnění rozšířila na „soulož nebo jiný obdobný pohlavní styk“. Událost z roku 2002 by podle policie do této kategorie zapadala.

„V prostorách šaten Barrandovských studií se prověřovaný celým svým tělem zepředu přitiskl k tělu poškozené, sundal si kalhoty i se spodním prádlem a požadoval po poškozené masturbaci svého penisu, což poškozená v pro ni tísnivé situaci učinila,“ popisuje policejní dokument.

Jenže v tomto případě zase chybí svědectví o tom, že by Trávníček použil násilí, případně přímou pohrůžku násilím, nebo zneužil bezmocnosti oběti. I kdyby se navíc prokázalo použití násilí, skutek by byl promlčen v roce 2007, stojí v dokumentu.

V usnesení se doslova píše, že „je nutné konstatovat, že skutky, tak jak je popsaly poškozené, se staly“. Ale že podle tehdy platných zákonů nebyly trestné, a proto není namístě vyřídit věc jinak než ji odložit.

Proti usnesení z 27. července mohly poškozené podat do tří dnů stížnost, která by jeho platnost odložila. Podle informací redakce ale přinejmenším první z obou žen tuto možnost nevyužila.

„Jsem ráda, že se alespoň ukázalo, že se to skutečně stalo. Je důležité, že už dnes toto téma není tabu. Nechci, aby se jednou třeba moje dcera bála o takové zkušenosti promluvit,“ popsala redakci žena, která našla sílu k podání svědectví až po více než dvaceti letech.

Reklama

Doporučované