Hlavní obsah

Policie: Peníze investorů Xixoio šly na vilu, auta a luxusní život manželky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Podnikatele Richarda Watzkeho policisté podezřívají z obřího podvodu ve výši půl miliardy korun.

Reklama

Policie zakladatele startupu Xixoio Richarda Watzkeho podezřívá, že nezhodnocoval úspory investorů tak, jak jim sliboval. Místo toho je utrácel za svůj a manželčin luxusní život. Dokládají to dokumenty získané Seznam Zprávami.

Článek

Dosud bylo jasné jen to, že Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovala v sídle finančního startupu Xixoio a policisté prověřují, zda přední postavy Xixoia nespáchaly podvod či nepraly špinavé peníze. A zatím nikoho nestíhají.

Seznam Zprávy nyní získaly policejní dokumenty, které detailně popisují podezření detektivů vůči většinovému vlastníkovi firmy Richardu Watzkemu a jeho spolupracovníkům. A dávají nahlédnout do chodu firmy, kterou sami detektivové nazývají Ponziho schématem, do něhož Watzke celkem od 3117 lidí či firem načerpal od roku 2019 nejméně 446,6 milionu korun. Přesvědčil je, aby peníze vydali za virtuální token XIX.

„Všechny zjištěné poznatky nasvědčují a potvrzují skutečnost, že veškerá činnost obchodní firmy Xixoio i dalších společností ovládaných Richardem Watzkem, jeho manželkou a dalšími spřízněnými osobami, jež měla být primárně určena k pravidelnému zhodnocování finančních prostředků investorů, slouží výhradně k masivnímu podvodnému vylákání finančních prostředků investorů,“ shrnují vyšetřovatelé.

Firma podle nich nevyvíjela žádnou činnost, která by investorům vložené úspory zhodnotit mohla. Watzke reklamy na titulních stranách novin či na webu nakupoval za peníze investorů ve snaze z dalších lidí dostat co nejvíce peněz. Jakmile by totiž příliv vkladů ustal, systém by se bez jiných výdělků zhroutil.

„Společnost Xixoio vyvíjí pouze takovou činnost, která je nutná k udržení mediálního obrazu. Vylákané peněžní prostředky slouží nejen k udržení tohoto systému, ale podstatná část takto vylákaných prostředků byla použita v rámci osobní spotřeby Richarda Watzka a jeho manželky Kateryny Watzke,“ dodali policisté.

Život z úspor investorů

A jak Watzke úspory lidí utrácel, popisují vyšetřovatelé následovně: „Obdržené finanční prostředky investorů byly použity zcela v rozporu s obchodními podmínkami, například na nákup nemovitostí čí luxusních vozidel pro soukromé osoby, uhrazení osobní exekuce, financování masivní reklamní kampaně, vyplácení nadměrných provizí obchodním zástupcům.“

Watzkeho žena například za 36 milionů korun bez hypotéky loni v červnu koupila vilu v Těptíně nedaleko Prahy. Detektivové ovšem zjistili, že peníze pocházejí ze sběrného účtu, na který firmě Xixoio posílali investoři své peníze ke zhodnocení. Nemovitost, kterou tím pádem dle nich žena koupila z výnosu z trestné činnosti, zablokovali.

Z peněz investorů ale podle detektivů žila Watzke i jinak. „Policejní orgán nezjistil žádný jiný příjem Kateryny Watzke Lomaha než ten, který jí ‚zabezpečuje‘ její manžel Richard Watzke. Pro potřebu svou a své rodiny přeposílá prostředky klientů zasílaných na účet společnosti Xixoio mimo jiné i na účet své manželky,“ shrnuli vyšetřovatelé.

Do výčtu možných pochybení přidávají i nadhodnocené mzdy pro členy vedení firmy a její zaměstnance a další financování jejich „nákladného životního stylu“.

Xixoio: Nepochopili náš byznys model

Reportéři Seznam Zpráv se pokusili s poznatky detektivů konfrontovat Richarda Watzka, který má ve firmě sedmdesátiprocentní podíl. V pátek odpoledne měl ale vypnutý telefon a na zaslaný e-mail nereagoval.

Zastihnout se ale podařilo druhého největšího akcionáře a člena dozorčí rady společnosti Jiřího Machalického. Ten je také mezi podezřelými. „Je to celé absolutní nesmysl a konstrukce. Vše bude brzy osvětleno,“ sdělil redakci Machalický. Na dotaz, proč jeho obchodní partner přeposílal peníze investorů na účet své ženy, odpověděl, že neví.

„Jsem přesvědčený o tom, že v této společnosti se peníze rozhodně nekradly – ani náhodou,“ dodal Machalický s tím, že projektu dále věří a je přesvědčený, že se vše vysvětlí.

Dalším podezřelým je rovněž slovenský podnikatel Tibor Szabó, jenž prostřednictvím svých firem s Xixoio spolupracuje. Szabó nechtěl podezření policie, že se podílel na chodu „letadla“, komentovat. „Společnost Xixoio chystá tiskovou konferenci, kde vše osvětlí. Já vzhledem k mlčenlivosti nemůžu odpovídat,“ odepsal redakci Szabó.

Jedno neveřejné prohlášení už rozeslala firma svým investorům. Seznam Zprávy ho mají k dispozici. „Ze strany vyšetřujících orgánů dále dochází k masivnímu nepochopení našeho byznys modelu a tokenizace jako takové,“ napsala firma držitelům tokenů. „Naším cílem je celou situaci vysvětlit a využít ji k finálnímu očištění našeho jména, tokenizace jako takové a také celé komunity, která za námi stojí,“ dodalo Xixoio.

Zároveň tvrdí, že majetek investorů je v bezpečí, protože je uložený na blockchainu, který Xixoio vyvinulo.

Na čem lidem Xixoio slibuje, že vydělají

  • Společnost Xixoio jako svůj cíl deklaruje vytvoření digitálního systému, kam si firmy budou chodit pro nový kapitál. Má to být alternativa vůči tradičnímu financování například prostřednictvím bank nebo dluhopisů.
  • Na rozvoj systému vybírá startup peníze, a to od drobných klientů prostřednictvím prodeje tokenů. To je digitální obdoba dluhopisů nebo akcií. Firma je prodávala lidem za pomocí masivní reklamní kampaně.

Policie: Klamavě informují o zhodnocení i výhodnosti

Detektivové to vidí jinak. A argumentují mimo jiné i samotnými obchodními podmínkami Xixoio, které jsou podle nich nevýhodné. V těch se píše, že jakmile jednou lidé za své peníze nakoupí od firmy virtuální tokeny, Xixoio nemá žádnou povinnost je od nich vykoupit zpět. A neexistuje ani žádná burza, kde by se jich mohli zbavit. Čelí tak riziku, že jim zůstanou jen bezcenné jedničky a nuly. „Podmínky Xixoio jsou nastaveny tak, že znevýhodňují nabyvatele tokenů,“ shrnují vyšetřovatelé.

Ti také podtrhávají, že Xixoio jednotlivým investorům ukazuje zvýšení hodnoty tokenu i o stovky procent. Zhodnocení je ale jen virtuální, stejně jako ony tokeny.

„Cenu tokenu určuje samotný vydavatel a nikoliv trh. Prezentuje ji v aplikaci každého uživatele s téměř každodenním nárůstem hodnoty ceny tokenu, aby vzbuzoval dojem výhodné investice a to vedlo k opakovaným nákupům, což ve výsledku u mnoha investorů tak skutečně bylo a je,“ doplňuje NCOZ s tím, že Xixoio svěřené peníze nepoužívá k tomu, aby vybudovalo ekonomicky udržitelný projekt, který by peníze klientů skutečně zhodnotil.

Spolumajitel firmy Machalický s tím ale nesouhlasí. „Tady se peníze investují do aplikací, technologií. Všechno je to drahé, když stavíte něco tak robustního a složitého, stojí to spoustu peněz,“ protestuje Machalický.

Policie v listinách Xixoio nazývá podvodem. „Klamavým způsobem informují investory o výrazném zhodnocení jejich investovaných finančních prostředků a stejně tak na svých webových stránkách klamavým způsobem informují veřejnost o výhodnosti případného investování s cílem udržet projekt co nejdéle, aby získali další finanční prostředky,“ vysvětlili policisté.

Podle obchodních podmínek Xixoio navíc platí, že i kdyby Xixoio vydělalo, to, že se se svými investory o případný zisk podělí, záleží na libovůli vedení firmy. Není to její povinnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované