Hlavní obsah

Policie: Seznam Zprávy se vůči Hamáčkovi nedopustily pomluvy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Poté, co policie vyslechla vicepremiéra Hamáčka i svědky příprav jeho cesty do Moskvy, zjistila, že se reportéři Seznam Zpráv pomluvy nedopustili.

Reklama

aktualizováno •

Národní centrála boje s organizovaným zločinem odložila trestní oznámení, které letos v květnu podal na reportéry Seznam Zpráv vicepremiér Jan Hamáček. Okolnosti jeho cesty do Moskvy naopak nadále vyšetřuje.

Článek

Po více než šesti měsících vyšetřování přichází policie s prvním závěrem ohledně plánované cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy.

Národní centrála boje s organizovaným zločinem odložila trestní oznámení, které letos v květnu podal kvůli zveřejněným informacím Jan Hamáček na reportéry Seznam Zpráv.

„Mohu uvést, že věc byla ze strany našeho útvaru uložena bez dalšího opatření,“ sdělil mluvčí Národní centrály boje s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej.

Okolnosti Hamáčkovy cesty do Moskvy, jak vyplývá z vyjádření mluvčího, centrála nadále vyšetřuje.

Seznam Zprávy letos v květnu s odvoláním na několik důvěrných zdrojů uvedly, že Jan Hamáček plánoval odcestovat začátkem dubna na státní návštěvu do Ruska a vyjednávat tam o nákupu vakcíny proti covidu Sputnik V a o uspořádání summitu prezidentů Vladimira Putina a Joe Bidena v Praze a že při jednáních chtěl využít tajné informace o účasti ruských agentů GRU do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Seznam Zprávy totiž zjistily, že 15. dubna, těsně před plánovaným odletem do Moskvy, Hamáček na jednání s šéfy tajných služeb a policie pracoval právě s variantou, že by v Rusku vyměnil tyto v té době utajované informace za schválení dodávek Sputniku a uspořádání pražského summitu.

„Je to lež. Nic takového jsem neplánoval,“ bránil se tehdy proti zveřejněnému článku Seznam Zpráv vicepremiér Hamáček. Na autory textu podal trestní oznámení. To bylo nyní odloženo.

Policie v květnu informace Seznam Zpráv vyhodnotila jako závažné a zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

V dalších měsících vyslýchala v této věci jak autora článku Janka Kroupu, tak všechny účastníky schůzek s Janem Hamáčkem. Mezi nimi byl například policejní prezident Jan Švejdar, šéf vojenské rozvědky Jan Beroun, velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka či šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl.

Vysvětlení v této věci policii podával i premiér Andrej Babiš, který byl o přípravě Hamáčkovy cesty do Moskvy rovněž informován a stejně jako někteří účastníci schůzek na Ministerstvu vnitra ji vicepremiérovi rozmlouval.

Policie nyní na dotaz Seznam Zpráv, zda a jak rozhodla v podezření, že Jan Hamáček plánoval v Rusku vyzradit utajované informace, slovy mluvčího Jaroslava Ibeheje uvádí: „Pokud tímto dotazem myslíte okolnosti takzvané neuskutečněné cesty do Moskvy, tak touto věcí se náš útvar stále zabývá.“

Proč toto vyšetřování dále pokračuje, zatímco prověřování údajné pomluvy ze strany Seznam Zpráv bylo odloženo, Ibehej nevysvětlil: „Více informací nyní opravdu poskytovat nebudeme. Děkuju za pochopení.“

Část prověřování provádí policie v takzvaném utajovaném režimu kvůli tomu, že v případu se jedná o nakládání s tajnými informacemi.

Jan Hamáček kromě trestního oznámení podal na Seznam Zprávy a autory článku i žalobu na ochranu osobnosti. Její projednávání před soudem bylo odloženo z důvodu nemoci jednoho z advokátů na začátek února příštího roku.

S žádostí o reakci na vývoj policejního vyšetřování oslovila redakce prostřednictvím SMS zprávy vicepremiéra v demisi Jana Hamáčka. Jeho vyjádření k dnešnímu rozhodnutí policie nadále zjišťujeme.

Politici reagují na první závěr policie v kauze Hamáček

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Jan Hamáček dosud nebyl schopen věrohodně vysvětlit svou plánovanou cestu do Moskvy a verzi o kamufláži. Neúspěch jím podaného trestního oznámení lze samozřejmě vnímat jako další potvrzení, že o žádnou kamufláž nešlo. Ostatně takové vysvětlení důvěryhodně nikdy nezaznívalo. Uvidíme tedy, co přinese probíhající vyšetřování.

Vít Rakušan, předseda STAN

Evidentně policie nebyla schopna prokázat, že by si novináři vymýšleli. Pokud by si to vymýšleli, tak by to policie neodložila. Já si od začátku myslím, že Jan Hamáček do té Moskvy jet chtěl.

Pavel Fišer, senátor

Beru na vědomí informace o tom, že se Seznam Zprávy vůči Janu Hamáčkovi nedopustily pomluvy. Za senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost pouze upřesňuji, že nás cesta pana tehdejšího ministra zahraničí a vicepremiéra do Ruska zajímá a že jsme dosud nedostali možnost s ním vést rozpravu, přestože jsme ho na zasedání výboru mnohokrát neúspěšně zvali. Máme v úmyslu se otázkou opět brzy zabývat a pana Jana Hamáčka znovu pozveme do Senátu na jednání výboru v souladu s právním řádem České republiky.

Michal Šmarda, bývalý místopředseda ČSSD

Ta věc má dvě roviny. Jedna je ta trestně právní: pokud policie dospěla k závěru, že nedošlo ke spáchání trestného činu, tak je potřeba to vzít na vědomí. Druhá rovina je lidská: Jan Hamáček se bezesporu cítil velmi dotčen a poškozen informacemi, které jste zveřejnili. To si budete muset vyříkat spolu jako lidi. Myslím, že ve chvíli, kdy ty věci probíhají v režimu utajení, tak nikdo z nás nezná skutečnou pravdu a možná ji ani znát nemůže. Já pouze věřím, že Jan Hamáček nechtěl poškodit Českou republiku.

Na žádost o vyjádření Jana Hamáčka (ČSSD) dosud nepřišla žádná odpověď.

Reklama

Související témata:

Doporučované