Hlavní obsah

Poslala policii na trenéra Nováka. Teď čelí odvetě

Foto: ČTK / Lebeda Pavel, Profimedia.cz

Policie se zabývá hospodařením svazu - a hlavně účty úspěšného trenéra Petra Nováka - od letošního března. Žádné obvinění zatím nepadlo.

Reklama

Policie vyšetřuje podezření z podvodů na rychlobruslařském svazu. Týkají se legendárního trenéra Petra Nováka. Na stopu vyšetřovatele přivedla šéfka klubu z Hodonína. A teď má z toho problémy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ráno ve středu 12. října se v kancelářích Českého svazu rychlobruslení nečekaně objevili policisté. Dva zakuklení se zbraněmi, další v civilu.

Policejní zásah běžel celkem rychle. Po dvou hodinách si detektivové odváželi krabice s účetnictvím za roky 2019 až 2021.

Domovní prohlídka v sídle svazu na pražském Strahově byla součástí vyšetřování, které policisté vedou téměř už rok. Snaží se zjistit, jestli hvězdný trenér Petr Novák, kouč sedminásobné olympijské medailistky Martiny Sáblíkové, podváděl se svazovými penězi.

Ženou, která tuhle kauzu rozpoutala, je Libuša Steklá, trenérka a funkcionářka rychlobruslařského klubu v Hodoníně.

A ačkoli jí zpočátku někteří funkcionáři svazu v jejím úsilí o rozpletení podezřelého hospodaření fandili, dnes je fakticky vyvrhelem. Člověkem, který podle svazu tomuto sportu škodí.

Došlo to dokonce tak daleko, že vedení svazu ještě nedávno vážně uvažovalo, že trenérku, která upozornila na závažná podezření, z řad rychlobruslařů vyloučí. Na říjnovém zasedání předsednictva svazu nesl jeden z bodů název: „Návrh na vyloučení Libuši Steklé z Českého svazu rychlobruslení. Z důvodu poškozování pověsti svazu.“

„Trestají klub, mě i závodníky za to, že jsem si dovolila podat na Nováka trestní oznámení,“ reaguje Libuša Steklá.

Poškozuje, bude bez peněz

Na základě zjištění trenérky Steklé Seznam Zprávy z kraje letošního roku popsaly, jak rychlobruslařům nesedí například účty za letní soustředění organizované trenérem Novákem.

Ten svazu nedoložil věrohodné dokumenty k ubytování mladých závodníků v hotelu v Itálii. Z pátrání trenérky Steklé, která byla v kontaktu i s manažery hotelu v alpském středisku Collalbo, vyplynulo podezření, že ceny na účtech za ubytování byly možná přemrštěné.

Libuša Steklá spočítala, že rozdíl proti běžným cenám mohl během tří let činit až 700 tisíc.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ potvrzoval loni Václav Musil, dnes už bývalý místopředseda svazu.

Vedení svazu loni nechtělo případ nijak zvlášť řešit, odkazovalo na to, že se blíží olympijské hry a že nechce trenéra Nováka ani jeho svěřenkyni Sáblíkovou rozhodit v době, kdy budou bojovat o medaile.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Jeden ze sporných účtů za ubytování mladých závodníků v Itálii.

Když se však dál nic nedělo ani po hrách v Pekingu (Sáblíková tam získala bronz), Libuša Steklá vše sepsala, přiložila dokumenty z účetnictví získané na svazu a poslala to na hospodářskou kriminálku.

Od té doby pro ni začaly problémy, a stále se stupňovaly. Až k návrhu na vyloučení.

K němu však nedošlo. Vedení svazu zjistilo, že sama Libuša Steklá není členkou, registrován je na svazu pouze celý klub. Takže jeho trenérku jako fyzickou osobu nebylo možné vyhodit.

Na letošní rok však hodonínský klub nedostal od svazu příspěvek na činnost. Trenérčin syn Lukáš Steklý, jehož dříve svaz podporoval několika sty tisíc ročně jako ostatní perspektivní závodníky, od podání trestního oznámení žádné peníze nedostal.

Takže Libuša Steklá musí synovu přípravu hradit ze svého, jde zhruba o 650 tisíc.

„Je to chyba. Nadějný závodník se má finančně podporovat bez ohledu na spory,“ říká v reakci na tento přístup členka kontrolní komise svazu Iva Zajíčková.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Libuša Steklá se synem Lukášem na soustředění v Itálii.

Nejsem zhrzená matka

Už loni se objevily v rychlobruslařském světě pochybnosti, proč Libuša Steklá s trestním oznámením vyšla na veřejnost. Jestli tím jenom nechce vybojovat lepší podmínky pro svého syna. Říkalo se také, že možná chce nějak zakrýt jeho údajně nevalné výkony.

Středoškolák Lukáš Steklý ale loni splnil limity pro účast na olympijských hrách, letos se ve Světovém poháru pohybuje mezi 5. a 6. místem. „Takže Lukáš není nějaký neschopný synáček a já rozhodně nejsem zhrzená matka,“ ujišťuje Libuša Steklá.

Už dříve vysvětlovala, že proti systému nastavenému trenérem Novákem již před lety protestovala. Petr Novák podle ní tlačil na to, aby nejtalentovanější závodníci z Hodonína přestoupili do jeho oddílu. Libuša Steklá se tehdy poprvé dostala k informacím o podezření, že se vyhazují svazové peníze, a na vlastní pěst začala pátrat dál.

Když Lukáš Steklý dostal reprezentační smlouvu, v podmínkách stálo ustanovení o pokutě za případné porušení etického kodexu svazu: rovný milion korun. Libuše Steklá si to vykládá jako jakousi pojistku, aby nikdo svaz nekritizoval.

„Takhle to přece nejde dělat - smlouva má být výsledkem nějaké dohody. A ne že do ní dáte pokutu a řeknete: Musíš podepsat,“ nelíbí se to ani Romanu Vodičkovi z rychlobruslařského klubu ve Skutči na Pardubicku, který je také členem vedení svazu.

Postoj rychlobruslařského svazu není možné zjistit. Jeho vedení se Seznam Zprávami nejprve komunikovalo jen stroze, podezření ohledně výdajů na soustředění v Itálii téměř nekomentovalo. V říjnu pouze stručně potvrdilo zmíněnou domovní prohlídku.

Když chtěly Seznam Zprávy vyjádření k aktuálním událostem kolem trenérky Steklé, předsedkyně svazu Marcela Bradová nezvedala mobil, neodpověděla ani na e-mailovou žádost o rozhovor.

Trenér Petr Novák pak před rokem pouze rozeslal novinářům prohlášení, přímý rozhovor od té doby odmítá.

„Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení,“ napsal Novák k problematickým účtům za soustředění v Itálii.

Prohlášení trenéra Petra Nováka

Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení.

Vím, že podobným problémům čelí mnoho sportovních odvětví, která se snaží zajistit důstojné podmínky výchovy mládeže. Snaží se složitě pohybovat v nastavených mantinelech, improvizovat a získat pro rozvoj sportu maximum. Dělají to s nejlepším svědomím a stejně to mám také já.

Na konci roku mi končí smlouva a cítím tlaky uvnitř hnutí, aby mi kontrakt prodloužen nebyl. Načasování celé záležitosti tak za mě není náhodné. Osobně budu spokojený, pokud se celé toto téma spravedlivě uzavře a české rychlobruslení se opět bude moct soustředit na potřebný sportovní rozvoj.

Podle funkcionáře skutečského klubu Vodičky ukázaly následné události, že trenérka Steklá měla pravdu. „Kdyby přece bylo všechno v pořádku, neodnáší nám policie v kuklách účetnictví. Jenže místo toho, aby se svaz snažil rozkrýt, co je špatně,trestá paní Steklou,“ myslí si Vodička.

Policisté ve věci zatím pouze shromáždili dokumenty. Podle informací Seznam Zpráv prověřují nejen faktury za soustředění, ale plánují hloubkový ponor do účetnictví svazu. Mají totiž indicie, že by mohlo obsahovat ještě další nesrovnalosti.

Každopádně dosud nikoho neobvinili.

Reklama

Doporučované