Hlavní obsah

„Překvapeni jeho hloupostí.“ Svaz odstavil trenéra odsouzeného za znásilnění

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Martin Zavoral má zákaz pracovat s mládeží. Dubnový snímek z tréninku zpochybňuje, zda a jak verdikt dodržuje.

Reklama

Český svaz full-contactu pozastavil činnost bývalému reprezentačnímu trenérovi Martinu Zavoralovi i jeho klubu. Stopku mu vystavil poté, co Seznam Zprávy upozornily, že Zavoral navzdory odsouzení za znásilnění koučuje mladé dívky.

Článek

Bylo to bezprecedentní a jednomyslné rozhodnutí, ke kterému došli členové výkonného výboru Českého svazu full-contactu (ČSFu) na mimořádném večerním zasedání.

„Nejvíc bolestivé to bude pro jeho sportovce, protože tím, že klub Martin Zavoral Tým Fighter’s nebude registrován ve svazu, se nemůžou účastnit žádných našich akcí,“ řekl Seznam Zprávám předseda Českého svazu full-contactu a ostatních bojových umění Jiří Mulač.

„My samozřejmě nechceme sportovce trestat, umožníme jim přechod do jiného klubu, ale pod Martinem Zavoralem už zkrátka fungovat nemůžou,“ popisuje důsledek pozastavení činnosti.

Seznam Zprávy žádaly o reakci Martina Zavorala, ten však na SMS nereagoval.

Český svaz full-contactu reagoval na zjištění Seznam Zpráv, které v úterý upozornily, že bývalý reprezentační trenér, v únoru pravomocně odsouzený za znásilnění a sexuální nátlak vůči svěřenkyním, podle očitého svědectví i přes soudní zákaz nadále trénoval nezletilé ženy.

Členům vadilo i to, že Martin Zavoral v rozhovoru pro Seznam Zprávy zpochybňoval soudní rozhodnutí a odmítal vinu, ač ji u soudu přiznal.

„Chování a prohlášení pravomocně odsouzeného Martina Zavorala ve sdělovacích prostředcích považujeme za naprosto neakceptovatelné a poškozující nejen pověst ČSFu, ale i všech jeho členů,“ dodal předseda ČSFu Jiří Mulač s tím, že výkonný výbor bude požadovat Zavoralovo úplné vyloučení z Českého svazu full-contactu. O tom ale mohou rozhodnout delegáti na konferenci ČSFu plánované na konec června.

„Všichni členové výboru byli navíc překvapeni, když to řeknu lidově, hloupostí Martina Zavorala, že si vůbec dovolí nějakým způsobem trénovat nebo se pohybovat mezi nezletilými, jak bylo v článku popsáno. Proto jsme se rozhodli poslat Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6 oznámení o možném maření výkonu úředního rozhodnutí,“ dodává Jiří Mulač.

Kauza Martina Zavorala

  • Martin Zavoral byl odsouzen za znásilnění, sexuální nátlak vůči nezletilé osobě a ohrožení výchovy dítěte.
  • V hlavním líčení prohlásil svou vinu.
  • Dostal trest odnětí svobody v trvání tří let s pětiletou podmínkou.
  • Dostal zákaz činnosti výkonu funkce trenéra bojových sportů ve vztahu k osobám mladším 18 let po dobu 5 let.
  • Soud přiznal dvěma poškozeným ženám odškodnění 300 000, resp. 200 000 korun za nemajetkovou újmu.

Reklama

Doporučované