Hlavní obsah

Případ z největší vojenské posádky. Správce je obžalován z machinací

Foto: Profimedia.cz

Vojenská policie začala podezření na korupci ve Vyškově vyšetřovat na základě oznámení bývalého zaměstnance.

Reklama

V kasárnách ve Vyškově rozhodovaly podle obžaloby o stavebních zakázkách úplatky. Obžalováni jsou čtyři lidé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jsou to dva roky, co se na policisty obrátil muž, který pracoval jako technik ve vojenském areálu ve Vyškově, kde sídlí největší posádka v republice.

Vyšetřovatelům popsal, jak se tam ročně rozděluje 100 milionů určených na investice do údržby. Zakázky s nafouknutými rozpočty dostávaly podle oznamovatele ve velkém spřátelené firmy, které prý navíc mnohdy ani neodvedly celou práci.

Nyní díky svědectví bývalého zaměstnance stojí podle zjištění Seznam Zpráv před soudem šéf tamní správy majetku Ivo Kouřil. Je obžalován z machinací při zadávání zakázek. Podle obžaloby zmanipuloval tendry na stavební práce v hodnotě přes 7,3 milionu.

Obžaloba uvádí, že některým firmám s předstihem vyzrazoval, jaké zakázky se vypíší, kolik na ně má Ministerstvo obrany peněz a kdy mají být práce hotové. Takže firmy, s jejichž majiteli s Kouřil tykal, měly výhodu proti konkurenci. A také pak v soutěžích vítězily.

Detektivové, jak ukazují interní dokumenty z vyšetřování, měli navíc vážné podezření, že ovlivněných tendrů bylo mnohem víc. Ani s pomocí odposlechů však nedostali k soudu všechny.

Ivo Kouřil v úterý před soudem vinu odmítl. „Žádnému z dodavatelů jsem nesděloval konkrétní podmínky výběrových řízení,“ uvedl obžalovaný, který byl do letošních voleb také zastupitelem za ČSSD ve Šlapanicích u Brna.

Foto: Youtube.com/Infokanál Šlapanice, Seznam Zprávy

Obžalovaný Ivo Kouřil byl také do letošku zastupitelem ve Šlapanicích u Brna.

Obžaloba: Za zakázku plynový kotel

Obžaloba popisuje tři konkrétní zakázky. U třímilionového tendru na výměnu oken v jedné z kasárenských budov podle ní Kouřil předem o zakázce a jejích detailech informoval majitele společnosti A.F.S.B. Tomáše Babořáka.

Dokonce se podle žalobců společně jeli na kasárna podívat. A to před oficiálním vyhlášením soutěže, kterou firma A.F.S.B. nakonec vyhrála. Podle obžaloby tím manažer Kouřil mohl spáchat trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

„Jestliže jsem sděloval dodavatelům připravované akce, bylo to jen v teoretické rovině,“ reagoval na obvinění Ivo Kouřil.

Za vstřícnost vůči stavební firmě podle obžaloby dostal nový plynový kotel za 50 tisíc korun. Policejní odposlechy zachytily, že se Kouřil se stavařem Babořákem baví v souvislosti s kotlem o „sponzorovi“.

„Neznamená to, že bych za něj kotel platil,“ odmítl však výklad žalobců Babořák. Detektivové však také zachytili, že plynaři, který kotel u Kouřila instaloval, zaplatil v hotovosti právě podnikatel Babořák. Podle nich šlo o korupci.

U další zakázky zjistili policisté podobný postup: správce vojenské posádky Kouřil podle obvinění ovlivnil zakázku na nová okna v areálu střelnice ve prospěch podnikatele Radka Sourala. Po vyhodnocení nabídek skončil podnikatel Soural s cenou 3,4 milionu v tendru až jako druhý. Podle detektivů však v lednu 2020 zavolal vítězné společnosti a přesvědčil ji, ať ze soutěže odstoupí.

„Nic jsem nepožadoval a nic jsem neovlivňoval,“ prohlásil u soudu Soural.

Ve třetí soutěži, která se k soudu dostala, se jednalo o milionovou opravu potrubí z kuchyně. I tady Ivo Kouřil podle obžaloby předal cenné informace zájemcům o zakázku ještě před jejím vypsáním. Tito podnikatelé se přiznali a už dříve uzavřeli se soudem takzvanou dohodu o vině a trestu. Odešli se stotisícovou pokutou.

Správci areálu posádky Kouřilovi a podnikatelům Babořákovi a Souralovi navrhuje státní zástupce podmíněné tresty a pokuty do 300 tisíc.

Podepsali falešná potvrzení

Seznam Zprávy měly možnost prostudovat dokumenty, které ukazují, že vyšetřovatelé z Vojenské policie věděli o dalších tendrech, jež považovali za podezřelé. Některé byly i za desítky milionů. A dokonce k tomu získali i svědectví Kouřilových podřízených.

Jeden ze stavebních techniků při výslechu řekl, že u pěti zakázek zjistil nesrovnalosti: stavební firma neudělala to, co podle smlouvy měla, a přesto dostala zaplaceno. Správce Kouřil mu ale nařídil, ať podepíše listiny, že je dílo v pořádku.

„Přestože jsem panu Kouřilovi sdělil, že tam jsou dílčí nedostatky, tak nám stejně řekl, že stavba se převezme bez vad a nedodělků,“ nadiktoval tento muž do protokolu. Asi osmdesát procent zakázek podle tohoto svědka ani nikdo nekontroloval. Jednoduše se podepsalo, že není žádný problém.

Totéž sice potvrdily i další dvě zaměstnankyně, ale k soudu se tyto kauzy vyšetřovatelům dovést nepodařilo.

Reklama

Související témata:
Tomáš Barbořák
Velitelství výcviku – Vojenská akademie

Doporučované