Hlavní obsah

Radní z ODS vyzvídal informace z bytové kauzy, řekli úředníci. Zasáhl tajemník

Radní Mandát se ve videu diví, že by si na něj úředníci stěžovali. Popírá vše, co však naopak potvrzují členové bytové komise nebo tajemník úřadu Brno-střed.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po ministrovi spravedlnosti je tu další, tentokrát regionální, politik ODS se zájmem o informace z vyšetřování bytové kauzy v Brně. Úředníci Brna-střed si stěžují, že je s otázkami na kauzu obtěžuje tamní radní Jan Mandát.

Článek

Když v roce 2020 zasahovala na radnici Brno-střed policie a odnášela si materiály k městským bytům, které získali prominenti ODS, měl rozdělování nemovitostí na starosti radní za tuto stranu Jan Mandát.

Tehdy sice v reakci na policejní zásah tvrdil, že detektivové po politicích nejdou a jde jim o jím řečeného „podvodníka“ mimo radnici, avšak podle zjištění Seznam Zpráv ho průběh vyšetřování bytové kauzy velmi zajímal.

A to až tak, že si na něj úředníci radnice stěžovali, že zneužíval svou pozici ve vedení městské části, aby od nich informace z vyšetřování kauzy městských bytů vyzvídal.

Jan Mandát to na dotaz reportérů popírá. „To je nesmysl, slyším to poprvé od vás,“ uvedl.

Reportérům se však podařilo hovořit i s některými úředníky, na které Mandát se svými dotazy naléhal. „Obcházel nás a neustále se nás vyptával, co od nás policisté chtěli vědět. Chtěl mít dokonalý přehled o tom, co policie šetří,“ řekl jeden ze zaměstnanců radnice. Jeho jméno redakce zná, úředník z obav z pomsty požádal o anonymitu.

Také tajemník úřadu Brno-střed Petr Štika stížnosti úředníků na radního Mandáta potvrzuje. „Někteří kolegové se na mě obrátili se stížnostmi na chování a dotazování se pana Mandáta a s nejasnostmi, co mu mohou sdělovat,“ upřesnil tajemník Štika.

Od policie mají totiž zaměstnanci Brna-střed, kteří vypovídali, nařízenu mlčenlivost. „Osoby, které odpovídají na otázky policistů, o tom nemohou hovořit ani mezi sebou – a ani s panem Mandátem,“ upřesnil tajemník s tím, že ani jako radní nemá Mandát od úředníků na takové informace nárok.

Výzvědy ministra Blažka

  • Seznam Zprávy před nedávnem upozornily na sérii žádostí o informace ministra spravedlnosti Pavla Blažka týkajících se bytové kauzy. V té je Blažek sám jedním z prověřovaných.
  • Blažek otázky směřoval Nejvyššímu státnímu zastupitelství nebo brněnskému městskému soudu. Ptal se například na soukromé záležitosti dozorující žalobkyně Petry Lastovecké nebo ho zajímala jména soudců, kteří povolovali domovní prohlídky u Blažkových brněnských spolustraníků a přátel.
  • Na základě zjištění Seznam Zpráv Blažka vyzvali protikorupční experti z Transparency International k rezignaci.

Podle zjištění Seznam Zpráv Jan Mandát třeba zjišťoval, jaké materiály chtěla policie po úřednících dohledat nebo k jakým bytům zaměstnanci detektivům odevzdávali podklady. Tedy fakticky informace, na jaké lidi se pokračující vyšetřování detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu dále zaměřuje.

Tajemník úřadu Petr Štika reportérům potvrdil, že sám na Mandáta apeloval, aby s otázkami na úředníky kolem vyšetřování skončil.

„Sdělil jsem mu to, aby to vnímal a aby ke kolegům přistupoval citlivě – abychom postupovali v souladu se zákonem o mlčenlivosti,“ řekl tajemník.

Přístup do spisu pro „Mandátovu“ advokátku

  • Radní Mandát také navrhl, že se radnice Brno-střed policistům přihlásí v bytové kauze jako poškozená. Znamenalo by to zároveň, že úřad bude zastupovat externí advokátka, kterou Mandát dle zaměstnanců úřadu na radnici v minulosti přivedl. Právě ona by tak získala přístup do živého spisu případu.
  • „Doporučil ji na úřad a intenzivně s ní celou dobu spolupracoval. Když něco potřeboval, obracel se vždy na ni,“ řekl redakci jeden z úředníků. „Nejsem si jistý, že jsem ji navrhl já, už si to nepamatuju. Zatím nevím, jaká tam může být škoda – proto jsme navrhli advokáta, aby nám navrhl postup,“ reagoval Mandát.
  • Mandátova iniciativa ohledně přihlášení ke škodě se ale nelíbí dalším zastupitelům. „Od začátku to na mě dělá dojem, že jde o účelové přihlášení kvůli získávání informací ze živého spisu,“ řekla Seznam Zprávám pirátská zastupitelka Monika Lukášová Spilková.

Byty pro lháře

Nervozitu mezi úředníky, od nichž se radní pokoušel informace získat, přitom budí i to, že Jan Mandát se jako radní v přidělování městských bytů angažoval.

Jak už vyplynulo z vyšetřování, pracují detektivové NCOZ s podezřením, že byty dostávali lidé, kteří v žádostech uváděli nepravdivé údaje. Právě na tomto principu dle NCOZ kupčení s městskými byty fungovalo.

To je popsáno mimo jiné v důvodech trestního stíhání Mandátova kolegy z ODS Otakara Bradáče, který stál v čele bytové komise úřadu Brno-střed. Právě vylhané žádosti umožnily podle vznesených obvinění zdůvodnit, proč komise v jednotlivých případech upřednostnila některé žadatele před těmi, kteří byli skutečně v sociální nouzi a levné bydlení nezbytně potřebovali.

Jan Mandát podle svědectví jiného člena bytové komise v minulosti prosazoval tři mladé žadatele, kteří do žádosti o přidělení bytů uváděli jako svého zaměstnavatele reklamní agenturu S A C. Ta už ale deset let nefunguje. Dva ze tří žadatelů však na základě žádosti s nepravdivými údaji byty v centru města před dvěma lety získali.

„To je nesmysl, že bych je prosazoval. S čistým svědomím můžu říct, že je neznám a napamatuju si je,“ odmítá podezření radní Mandát.

Naopak tehdejší člen bytové komise za Stranu zelených David Oplatek říká, že Jan Mandát se na tomto konkrétním případu podílel. „V obou případech doporučila bytová komise přidělení bytu na základě návrhu radního Mandáta,“ uvedl.

Poté, co na podezřelé žádosti Zelení upozornili, zjistila kontrola, že žadatelé v žádosti lhali, a radnice jim nájem bytů vypověděla.

Foto: Seznam Zprávy

Výpověď z městského bytu pro jednoho z „Mandátových“ nájemníků.

Tácky pro Rajmena

Jan Mandát také podle zjištění redakce zajistil úřednický post na radnici i jednomu z mužů, které policie původně obvinila z toho, že organizované skupině pomáhali a nechali se za to uplácet.

Jde o někdejšího funkcionáře hnutí ANO Radima Suchánka, který měl dohlížet, aby se s byty nepodvádělo. „Je pravda, že pana Radima Suchánka na pozici technika doporučil pan Mandát. Říkal, že pan Suchánek může nastoupit okamžitě, že má zkušenosti z oboru,“ potvrdil redakci tajemník radnice Brno-střed Petr Štika.

Minulý měsíc Nejvyšší státní zastupitelství Suchánkovo stíhání v kauze Byty kvůli chybám zrušilo, žalobci musejí text obvinění vypracovat znovu.

Foto: Facebook Společně pro Černovice, Seznam Zprávy

Radim Suchánek byl loni lídrem kandidátky hnutí ANO v městské části Brno-Černovice.

Jan Mandát při konfrontaci s reportéry popisuje vztah s obviněným Suchánkem volněji.

„Já ho znám jen z úřadu, nikdy jsem ho nedoporučoval,“ řekl s tím, že se Radim Suchánek nejspíše do funkce dostal tak, že se původně ucházel o jinou pracovní pozici.

Po opakované konfrontaci s fakty svá tvrzení „změkčil“, podle tajemníka Petra Štiky totiž není v úřadu k dispozici žádný Suchánkův životopis, který by dokazoval, že tam tento muž hledal práci.

„Z mého pohledu je dnes pan Suchánek očištěn, takže já se za to ani nestydím,“ pozměňuje po konfrontaci s tajemníkovými slovy svůj postoj k Suchánkovi Jan Mandát.

Tajemník Brna-střed vyvrací tvrzení radního Mandáta o tom, že on „úplatného“ Suchánka na radnici nepřivedl.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Radima Suchánka se na twitteru před nedávnem zastával i ministr spravedlnosti a zároveň předseda jihomoravské ODS Pavel Blažek. „Pan Suchánek si dovolil kandidovat a nezeptat se o dovolení policie (…), tak ho sejmuli,“ napsal veřejně ministr.

Suchánek – ve skupině podle zjištění policie přezdívaný Rajmen – se přitom detektivům k braní úplatků už přiznal. Skupině kolem obviněného Otakara Bradáče technik předával za „tácky“ – jak skupina říkala tisícikorunám – klíče od obecních bytů, aby se na ně mohli jít podívat zájemci, kteří politiky dle NCOZ za zisk nemovitostí upláceli.

Suchánek na výslechu například říkal, že „až vloni, v roce 2021 si uvědomil, že to, co dělá, není úplně čisté, i když mu to šéf radniční bytové komise Bradáč přikázal“.

Náš člověk v bytové komisi

  • Janu Mandátovi se také jako „nestranného zástupce veřejnosti“ do bytové komise podařilo dosadit realitního agenta Jana Jedelského (TOP 09).
Foto: Seznam Zprávy

Nestranný člen komise Jan Jedelský.

  • Právě bytová komise přitom byla klíčová v rozhodování o tom, kdo se k lukrativním městským bytům dostane. Dnes obviněný Bradáč s Mandátem počítali, že Jedelský bude hlasovat s nimi.
  • „Pan Jedelský zpravidla hlasoval jako radní Mandát. Sám také v některých případech navrhoval, komu se má byt přidělit,“ vzpomínala bývalá členka bytové komise, právnička Kristýna Fuchsová (Zelení).
  • To potvrdil tehdejší místopředseda TOP 09 v Brně-střed Jindřich Cinka. „Náš předseda ‚topky‘ na Brně-střed Martin Brym nám k tomu řekl, že lidé z ODS potřebují mít v komisi převahu – že potřebují přetlačit lidovce. A prý tam potřebují někoho, na koho se mohou při hlasování spolehnout – a že tím člověkem má být Jedelský,“ řekl.
  • Syn Martina Bryma (TOP 09), jak dříve redakce popsala, usiloval o pochybnou výměnu obecních bytů. V případu se angažoval i Radim Suchánek. Proti směně protestovala opozice.
  • Mandát, někdejší člen TOP 09, ale opět popírá, že by Jedelskému post v bytové komisi zajistil.
  • Toho TOP 09 do komise vyslala v době, kdy ani nebyla v zastupitelstvu a kdy Jedelský ani nebyl členem strany, jelikož nezaplatil členský poplatek.
  • Že se novým členem komise stal Jedelský – nynější zastupitel Brna-střed, podle policejních odposlechů kvitoval i obviněný realitní agent Zdeněk Červinka s tím, že s Jedelským „dělal výměny bytů“. Červinka se detektivům přiznal, že na manipulacích s byty spolupracoval s Bradáčem.
  • Červinka s Jedelským v minulosti figurovali ve stejných domech, které se chystaly do privatizace. Příkladem může být dům na brněnské Jiráskově ulici, kde oba dva jmenovaní zastupovali nájemce. Sám Jedelský popírá, že by s Červinkou „dělal kšefty“.
Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Dům na Jiráskově ulici, kde působili jak Jedelský, tak obviněný Červinka.

Reklama

Doporučované