Hlavní obsah

Rozčílený Ovčáček o rozhovorech pro ruská média: Nebudu se obhajovat

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se Seznam Zprávami a některými dalšími médii dlouhodobě nekomunikuje. Reportérce Kristině Cirokové poskytl normální rozhovor po šesti letech.

Článek

Je sice mluvčím prezidenta, ale na otázky některých médií neodpovídá. Například, když se ho novináři ptali na zdravotní stav Miloše Zemana nebo na skartaci utajovaných dokumentů na Hradě, často vůbec nereagoval. A když už ho dostihli, mluvil třeba o počasí.

Ostatně Kancelář prezidenta republiky předloni oznámila, že vybraným médiím nebude poskytovat informace. Jiří Ovčáček navíc novináře v minulosti častoval i různými urážkami, když o nich hovořil jako o „bolševických kádrovácích“ nebo „prolhané žumpě“.

Proč se tedy teď těsně před svým odchodem z Hradu najednou rozhodl dát rozhovor Seznam Zprávám? Není to proto, že si chce vylepšit image?

„Rozhodně nedělám rozhovory proto, abych se ukázal v nějakém světle nebo abych si otevíral dveře. Spíš je to taková bilance,“ tvrdí dnes Ovčáček.

Jak Jiří Ovčáček nechtěl odpovídat na otázky Seznam Zpráv

Jiří Ovčáček často vůbec neodpovídal na zaslané otázky. Jediná možnost, jak se pokusit získat jeho vyjádření, bylo počkat na něj na Pražském hradě, až půjde ráno do práce. I tak se ale odpovědím vyhýbal.

Naopak rozhovorům pro ruská státní média se ale v minulosti nebránil. Přestože před nimi tajné služby i Ministerstvo vnitra varovaly jako před kanály, které šíří dezinformace a ruskou propagandu s cílem destabilizovat českou společnost.

Otázka, proč pomáhal ruské propagandě, ho rozčílila. „Podívejte se, žádné ruské propagandě jsem nepomáhal a paní redaktorko, my nejsme v 50. letech prosím,“ prohlásil mluvčí prezidenta s tím, že „nejsme u tribunálu“.

Některá vyjádření Jiřího Ovčáčka přinášela pochybnosti o tom, zda mluví pravdu. Třeba když předloni na podzim prohlašoval, že prezident léčící se s diabetem, který v té době ležel v kritickém stavu v nemocnici, snědl k obědu meruňkové buchty a na další den si objednal vinnou klobásu.

„Nelhal jsem. To je největší katastrofa, které se můžete v životě dopustit při takové práci. Začnete-li otevřeně lhát, během několika málo týdnů, možná měsíců vás ta lež dožene,“ říká Ovčáček.

Když se Seznam Zprávy později na základě zákona o poskytování informací ptaly, jaké zprávy o zdravotním stavu prezidenta mluvčí Ovčáček v té době dostával, kancelář prezidenta uvedla, že „žádné“. Přesto trvá na tom, že mluvil pravdu.

„Nevím, kolik toho snědl. Možná jenom okusil,“ tvrdí Ovčáček.

S prezidentským obdobím Miloše Zemana budou spojeny i vulgarismy. Ty používala nejen hlava státu, ale pro ostrá slova nešel často daleko právě ani jeho mluvčí.

„Někdy jadrných slov užíti je sice na první pohled nehezké, ale mnohdy přiléhavé,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Ovčáček.

Jiří Ovčáček na twitteru

Jiří Ovčáček si na twitteru často nebral servítky.

Foto: Twitter. com / Jiří Ovčáček, Seznam Zprávy

I tak vypadala komunikace mluvčího prezidenta na twitteru.

Foto: Twitter.com / Jiří Ovčáček, Seznam Zprávy

Jiří Ovčáček v rozhovoru tvrdí, že vulgarismy nejsou jeho styl.

Teď ale Jiří Ovčáček žije prý úplně jinak. Opilecký incident, kdy po jízdě taxíkem skončil v nemocnici, mu prý změnil život: „Najednou se otevřely úplně nové obzory, všechno se začalo proměňovat.“

Rozhovor si můžete pustit v úvodu článku.

Reklama

Doporučované