Hlavní obsah

Solární tendr za 1,5 miliardy se otřásá. Brno končí s firmou stíhaného muže

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Brno buduje solární elektrárnu na střechách městských budov. Do procesu se zapojila i firma stíhaného podnikatele. Ilustrační foto.

Reklama

Brněnská městská odpadová společnost ukončuje smlouvy s administrátorem veřejných zakázek v projektu nové solární elektrárny za 1,5 miliardy korun. Důvodem je korupční kauza na severovýchodě země.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Brno rozjelo ambiciózní solární projekt, jehož cílem je vybudování výkonné solární elektrárny na 650 střechách. Měla by přijít na zhruba 1,5 miliardy korun, plán se ale nyní otřásá.

Realizaci má na starosti společnost SAKO Brno, kterou vlastní jihomoravská metropole. Seznam Zprávy zjistily, že městská firma prověřuje a ukončuje spolupráci se společností VIA Consult, která mimo jiné administruje výběrové řízení na zhotovitele fotovoltaických systémů na střechách budov ve vlastnictví města.

Spolumajitelem inkriminované firmy VIA Consult, která se po spuštění policejního stíhání na konci května přejmenovala na INTEZA advice, je Milan Konečný. Dle policie ústřední postava korupčního případu skončila ve vazbě kvůli podezření z manipulace stavebních zakázek v Moravskoslezském kraji.

Brněnská firma se k auditu a vypovězení smluv s VIA Consult odhodlala poté, co Seznam Zprávy v posledních dnech přinesly detailní informace o případu kolem Konečného a dalších tří obviněných podnikatelů a manažerů.

„U nás v současné době probíhá externí audit všech ukončených výběrových řízení administrovaných společností VIA Consult. U probíhajících tendrů, které administruje INTEZA advice, ukončujeme s touto společností smlouvy,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí SAKO Brno Michal Kačírek.

„Dotčená výběrová řízení budou nadále administrovat jiné subjekty. Konkrétní postup pro jednotlivé případy konzultujeme s našimi právními zástupci,“ dodal.

Kauza kolem Konečného a spol. tak zasahuje už do několika krajů. Propukla v moravskoslezském regionu a nyní ji řeší nejen v Brně, ale i ve Zlíně kvůli zakázkám v tamní krajské nemocnici.

Co nešlo, už jde

Firma VIA Consult získala podle registru smluv zakázku na provedení výběrového řízení na zhotovitele fotovoltaické elektrárny na střechách městských budov letos v únoru. Brněnské SAKO jí za to zaplatilo podle smlouvy dva miliony koruny.

O tom, že firma stíhaného podnikatele pořádá pro Brno zakázku, informoval v první polovině července server Aktuálně.cz.

Městská společnost následně ve vyjádření uvedla, že VIA Consult (respektive INTEZA advice) plní veškeré závazky ze smlouvy. Hájila se, že obviněná není firma, ale „její bývalý představitel“ Konečný. Ten sice skončil ve statutárních orgánech po vypuknutí aféry, nadále však je spolumajitelem.

„Společnost SAKO Brno je uzavřenou smlouvou se společností INTEZA advice vázána. Informace o tom, že v průběhu celého procesu byl vzat bývalý představitel administrátorské společnosti do vyšetřovací vazby, čerpáme výhradně z článků obou redaktorů,“ stojí v prohlášení SAKO Brno.

Jak se nyní ukazuje, poté, co Seznam Zprávy zveřejnily podrobnosti kauzy, SAKO Brno nakonec změnilo postoj a smlouvy s VIA Consult (INTEZA advice) ukončuje.

Magistrát ve střehu

Šéfem představenstva v městské společnosti SAKO Brno je vlivný lidovecký politik Filip Leder. Ten odmítl, že by 20tisícový dar, který stíhaný Konečný podle zjištění Seznam Zpráv před třemi lety poskytl KDU-ČSL, jakkoli souvisel s činností SAKO Brno.

„To, že pan Milan K. před 3 lety daroval KDU-ČSL 20 tisíc korun, jsem se dozvěděl až nyní z vašeho dotazu a po mém následném ověřování,“ reagoval politik.

Konečný, který pochází z Orlové na Karvinsku, podle něj poskytl dar moravskoslezské organizaci na projekt „Máma“. „O tomto projektu nevím zhola nic. Tyto informace jsou lehce dohledatelné a ověřitelné,“ řekl Leder.

Zdůraznil, že výběr administrátora jednotlivých zakázek není v jeho kompetenci. „Nijak se na něm nepodílím. Administrátoři jednotlivých zakázek jsou vybíráni na základě výsledku výběrového řízení, a to zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. S ohledem na to, kam a na co dar pan Milan K. poslal, a s ohledem na to, že já nemám naprosto žádný vliv na výběr administrátora veřejných zakázek, absolutně nechápu, jak by tyto dvě věci spolu mohly být spojovány,“ uvedl Leder.

Doplnil, že s Konečným se viděl pracovně jen jednou ve společnosti deseti lidí.

Foto: Seznam Zprávy

Policejní schéma korupční kauzy v Moravskoslezském kraji.

Zakázky chce detailně prověřit i politické vedení Brna. Lidovci jsou v čele magistrátu s ODS, Piráty a sociálními demokraty. „Situace související se společností VIA Consult (INTEZA Advice) samozřejmě může vyvolávat pochybnosti,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Magistrát proto nechal zpracovat přehled všech veřejných zakázek, které Konečného firma za poslední čtyři roky administrovala. „Zaměřujeme se jak na ceny za služby tohoto administrátora, tak na administrované zakázky – tedy na jejich předpokládanou, vysoutěženou i celkovou cenu po realizaci a na počet účastníků zadávacího řízení,“ doplnila primátorka.

Informace chtějí špičky koalice do 15. srpna nejen od SAKO Brno a její dceřiné společnosti SAKO Brno Solar, ale také od příspěvkových organizací města, městských částí, odborů a úseků magistrátu. „Na základě analýzy dodaných dat padne rozhodnutí, jaká opatření a v jakém rozsahu přijmeme,“ uvedla Vaňková.

Odpadová společnost SAKO Brno patří k „výkladním skříním“ městských firem. „SAKO je progresivní moderní firma, která si zakládá na dobrém jméně. Na 950 milionech obratu vytvořit 230 milionu zisku není běžné. Máme skvělé hospodářské výsledky, nelze říct, že by firmu někdo vykrádal,“ dodal Leder.

Reklama

Doporučované