Hlavní obsah

Sotva ho pustili z vězení na podmínku, rozjel byznys s virtuálním zbožím

Jaká je skutečná identita podvodníků, kteří se vydávali za pana Kočku a Vopičku? Odhalil ji pořad Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Své oběti si tipuje na internetových serverech. Reaguje na inzeráty a tvrdí, že je schopen dodat jakékoliv zboží za atraktivní cenu. Díky přesvědčivému vystupování zmanipuloval už desítky lidí, od nichž vybral vysoké zálohy.

Článek

„Dal jsem inzerát, že sháním nějaké díly na veterána Zetor 4011, a ten člověk byl jeden z lidí, kteří zareagovali. Vzhledem k tomu, že ta jeho cena byla řádově o jednotky tisíc nižší než ty ostatní, tak jsem se rozhodl, že to s ním zkusím,“ vypráví Marek Bureš z Litoměřic, který jako jeden z mnoha lidí měl tu smůlu, že si jeho inzerátu na internetovém inzertním serveru všiml podvodník. „Představil se jako Marek Kočka a v tom kontaktu na mě působil velice spolehlivě, přesvědčivě. Určitě jsem neměl pocit, že to je podvodník,“ dodává Bureš. Jen na základě telefonátu a několika SMS zpráv odeslal následně domnělému panu Kočkovi 15 tisíc korun jako zálohu.

Podobné to bylo i u Jiřího Hodury z Ostravska, který poslal 24 tisíc jako zálohu na lodní kontejner. V jeho případě se ale podvodník představil pro změnu jako Vopička z Prahy. „Jednání bylo úplně skvělé, věděl přesně, co říká, a věděl o tom hodně,“ popisuje svou zkušenost Hodura.

Oba pánové ale nakonec dopadli stejně – podvodník si s nimi ještě chvíli dopisoval, neustále odkládal nejprve dodání zboží, následně i vrácení zaplacené zálohy, až komunikace ustala úplně. Když pak hledali telefonní číslo, ze kterého je podvodník kontaktoval, narazili na desítky negativních recenzí od podobně poškozených lidí.

Podvodník vystupoval pod různými jmény. Byl opatrný a s nikým se nesešel osobně. Vše řešil striktně jen po telefonu. Pro zasílání záloh uváděl hned několik účtů u různých bank. Jak jsme následně zjistili, účty byly vedeny na různá jména. Nabízela se tedy otázka, zda jde o organizovanou skupinu lidí, která se tímto pochybným způsobem živí, nebo je náš podvodník sólista, který jen využívá účty jiných lidí, aby stopy nevedly k němu.

Na stopě pana Vopičky

Jeden z účtů, na který poslali dva poškození platby ve výši 8 a 10 tisíc, je veden na člověka s čínským občanstvím, který žije a podniká v Praze. Když jsme ho následně kontaktovali, dozvěděli jsme se, že našemu podvodníkovi pronajímá dům na Praze 9. Tvrdil, že jeho nájemník se nejmenuje ani Kočka, ani Vopička, ale Marek Chudý a má s ním řádnou nájemní smlouvu. Dvě platby, které mu na jeho účet přišly od neznámých lidí, vysvětlil Chudý údajně jako splátku nájemného a Číňan se o víc nestaral.

Majitel dalšího účtu, kam přišlo od 5 podvedených lidí postupně 52 tisíc, pracuje v pražském Barber shopu a Marek Chudý se k němu chodil stříhat. Prý mu nějaké peníze půjčil a Chudý mu to pak tímto trochu zvláštním způsobem vracel. „On mi to odůvodnil tak, že má firmu a že z té firmy to posílá účetní,“ vysvětloval Jan Č., proč se nepozastavoval nad tím, že mu peníze od Chudého chodily z různých účtů.

Model, který si Marek Chudý vytvořil, začíná nabývat jasnějších obrysů. Své dluhy splácí tak, že z lidí láká peníze na internetu a pak je nechá, aby zálohy posílali na účty jeho věřitelů. Tuto teorii potvrzuje i další majitel účtu, jistý Oleg, Rus, který se v Praze živí obchody s auty. Chudý si od něj zapůjčil do užívání dvě luxusní auta, porsche a mercedes. A splátky řešil tak, že na účet ruského podnikatele nasměroval další podvedené, kteří tam posílali zálohy.

Marka Chudého jsme navštívili v místě jeho bydliště, v pronajatém domě na Praze 9. Obě auta stála před domem. Vše nasvědčovalo tomu, že je doma. Dům byl ale vybaven kamerovým systémem, a tak měl pan Chudý o návštěvnících dobrý přehled. Na naše zvonění nereagoval.

Jak jsme postupně zjistili, Marek Chudý je skutečně jeho pravé jméno, je mu 27 let a už dříve se dostával do konfliktu se zákonem. Podle dobře informovaného zdroje byl a je prověřován několika policejními útvary v různých částech republiky. Za podvod dokonce skončil i ve vězení, odkud byl ale na podmínku loni v červenci propuštěn. Dva roky by se tedy měl chovat vzorně, aby se do vězení nevrátil. Namísto toho ale rozjel svůj byznys s virtuálním zbožím a ukradených peněz si užívá v luxusu.

Putovní telefon?

Marek Chudý s námi komunikoval jen formou SMS zpráv. Poté, co nedorazil na třetí domluvenou osobní schůzku, svolil nakonec alespoň k telefonátu. Během něj odmítl, že by nějaké lidi okradl. Poté přišel s poněkud překvapivým tvrzením, že telefon, který je hlavním pojítkem všech podvedených, protože právě z něj podvodník organizoval většinu svých akcí, používá v nějakém jeho údajném zaměstnání neurčité množství lidí a on vlastně o ničem nemá ani tušení. „To je právě jakoby firemní číslo, takže já jako ho používám, to ano, to se přiznám. Ale používalo ho dalších, abych nekecal, 10, 5, 15, 20 lidí, jo,“ tvrdí Marek Chudý a dodává: „Já ho mám fyzicky u sebe, ale vždycky v práci ho položím a už neřeším, co se tam děje. Příklad: přijdu do práce v 8, v 5 končím, pak si ho beru, ale mezitím je v kanceláři. A já nevím, co se s ním děje.“

Následně tvrdil, že i když s tím nemá nic společného, snaží se podvedeným peníze vracet. A na poslední, v pořadí už čtvrtou schůzku, kde nám chtěl předestřít nějaké údajně naprosto klíčové důkazy o své nevině, opět nedorazil s vysvětlením, že je zrovna v Liberci a nestihne to. Pak slíbil dodat dokument alespoň e-mailem, ale ani to se nestalo.

Lidé, kteří se cítí jednáním pana Chudého podvedeni, podávají postupně trestní oznámení v různých regionech. Protože ale tento případ jako první začala prověřovat policie v Karlových Varech, sbíhají se tato oznámení právě tam. Do některých jsme měli možnost během pátrání po Kočkovi alias Vopičkovi nahlédnout: je jich minimálně 12 a způsobená škoda jen v těchto případech činí dohromady 170 tisíc korun.

Někteří dostali peníze zpátky, ale v případě čínského majitele objektu a ruského podnikatele to byli oni, kteří nechtěli mít potíže, a tak peníze, které jim přišly na účet od podvedených, postupně vrací. Panu Burešovi z úvodu článku nakonec vložil peníze na účet přímo Marek Chudý.

Nutno poznamenat, že peníze od zúčastněných osob i od pana Chudého se začaly vracet až ve chvíli, kdy jsme se případem začali zabývat a odhalili skutečnou identitu pana Kočky alias Vopičky.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy a naleznete ji v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované