Hlavní obsah

Soudce Sovák uniká z korupční kauzy. Má nemocné ledviny a nemůže k soudu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka policie zatkla předloni v prosinci. Tři měsíce pak strávil ve vazbě.

Reklama

Bývalý soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák chtěl podle policie po stavební společnosti Metrostav úplatek až 150 milionů.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Korupční případ soudce Zdeňka Sováka vypadal jako jasná věc: Detektivové měli výpověď klíčového svědka i desítky hodin odposlechů, na nichž zkušený člen senátu vrchního soudu nahlas přemýšlí, jak si vyjednat úplatek ve výši až 150 milionů korun.

Proto také chtěli mít policisté tuhle dosud největší úplatkářskou kauzu v české justici uzavřenou už začátkem tohoto roku. S výhledem, že by tak obviněného mohli ještě letos dostat před soud.

Jenže podle zjištění Seznam Zpráv není teď jisté, jestli proces s jednasedmdesátiletým obviněným vůbec někdy začne.

Zdeněk Sovák, jak potvrdili lékaři, je těžce nemocný. A nezvládne chodit na policejní výslechy, a tudíž ani k soudu.

„Obviněný JUDr. Zdeněk Sovák pro svůj celkový zdravotní stav není schopen účasti na trestním řízení, a to zejména výslechu a seznámení se spisem po ukončení vyšetřování,“ stojí v posudku, který si o Sovákově zdravotním stavu nechali zpracovat kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Seznam Zprávy měly možnost ho pročíst.

Policie: Jen simuluje

Detektivové soudce Sováka zatkli předloni v prosinci, obvinili ho z mnoha skutků, které mají společné to, že podle detektivů chtěl za peníze ovlivňovat rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, kde byl členem jednoho z trestních senátů.

Nejzávažnější z obvinění se týká společnosti Metrostav. Soudce podle policie – společně s dalšími lidmi – plánoval, že z největší stavební firmy v Česku vytáhne jednou 50 milionů, podruhé dokonce 150 milionů. Za to, že pro ni zařídí příznivý trest v kauze hejtmana Davida Ratha, v níž Metrostav je jako firma obžalovaná z uplácení.

Od předloňského zatčení Zdeněk Sovák odmítal vypovídat, nebo se z výslechů omlouval s tím, že mu není dobře.

Policisté proto požádali znalce, primáře Jiřího Hladíka z Ústavu soudního lékařství Nemocnice Královské Vinohrady, aby zdraví obviněného podrobně prověřil.

„Obviněný se opakovaně, od dubna 2021, z účasti na tomto úkonu omlouvá se zdůvodněním, že tohoto úkonu není pro svůj psychický stav a další zdravotní potíže – nemoci ledvin, schopen,“ tlumočí v posudku znalec, proč se na něj policie obrátila.

Kriminalisté měli podezření, že si Zdeněk Sovák nemoci vymýšlí – protože zároveň zadokumentovali, jak běžně popíjí v restauracích.

Obvinění soudce Sováka

Policisté stíhají jednasedmdesátiletého soudce Zdeňka Sováka hned pro několik korupčních skutků. Kromě zmíněné korupce kolem firmy Metrostav (popisujeme ji v textu) obvinili policisté soudce také kvůli stotisícovému úplatku, který převzal od advokáta Jiřího Teryngela. Dalším úplatkem je podle obvinění obraz, který mu „věnoval“ obžalovaný arménský podnikatel. Sovák také podle policie sondoval, jestli by mu nedali peníze dva muži obžalovaní pro vydírání, jejichž odvolání proti trestu vězení mu leželo na stole.

Sovák může dostat až 12 let vězení.

V polovině ledna dostali policisté znalcovo resumé: Obviněný trpí podle primáře Hladíka mnoha chorobami, ale především mu skutečně selhávají ledviny. Proto také chodí třikrát týdně na hemodialýzu, kde stráví průměrně čtyři a půl hodiny.

„Prognóza progredující (zhoršující se) ledvinové nedostatečnosti v kombinaci s dalšími závažnými onemocněními je velmi nejistá a při každé dekompenzaci některého z uváděných onemocnění může skončit fatálně (to znamená smrtí),“ upozornil znalec ve svém posudku poté, co prostudoval všechny lékařské záznamy o Sovákových léčeních.

Zdeněk Sovák má dále podle primáře Hladíka nemocné oči – to je následek dvacetileté cukrovky, stejně jako jeho problémy s nohama, kvůli nimž špatně udrží rovnováhu. Trpí vysokým tlakem, postižením kostí a léčí se se středně těžkou depresí.

„Takže teď je aspoň vidět, že si nevymýšlím – jsem opravdu vážně nemocný,“ reagoval Sovák na závěry posudku. Už dříve o svém zdraví veřejně mluvil. Že je na tom špatně, říkal mimo jiné loni v srpnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Závěr lékařského zkoumání, do něhož znalec zapracoval i informaci, jak se Sovák v 80. letech pravděpodobně otrávil muchomůrkou, obecně říká, že se obviněný nedokáže účastnit policejních výslechů a ani seznámení se spisem. To je povinný závěr každého vyšetřování: Obviněný dostane možnost si pročíst vše, co na něj vyšetřovatelé sesbírali – a co se také velmi pravděpodobně objeví v obžalobě před soudem.

Kdo je kdo v kauze soudce Sováka

Zdeněk Sovák – bývalý soudce Vrchního soudu v Praze. Je obviněn, že požadoval úplatky ve výši až 150 milionů od firmy Metrostav.

Milan Bíba – soudcův kamarád, stíhaný za domlouvání úplatků. Je zachycený na desítkách hodin odposlechů ze soudcova bytu, z restaurací i z auta, jímž Sováka vozil do práce.

Charlotte Mulénová – Bíbova přítelkyně, která podle policie o korupci věděla a pomáhala ji zakrýt.

Robert Plevač – soukromý detektiv, přes nějž údajně Sovák s Bíbou požádali společnost Metrostav o úplatek.

Jiří Teryngel – bývalý advokát. Sováka požádal, aby nejmenovanému kolegovi-soudci předal 100 tisíc – jako všimné za to, že se soudce bude pečlivě věnovat kauze, na níž měl Teryngel zájem. Teryngel se loni dohodl se státním zástupcem na trestu: Musel zaplatit milionovou pokutu.

Gagik Tonyan – podnikatel, jemuž Sovák udělil příznivý trest. Soudce za to dostal od Tonyana obraz, podle policie šlo o úplatek.

Pakliže ale Zdeněk Sovák kvůli zdraví není schopen se s důkazy seznámit, nemůže se jeho kauza přesunout před soud. I kdyby se tak stalo, je otázka, jak by k soudu chodil. Když – jak už bylo řečeno – musí kvůli nefunkčním ledvinám chodit na pravidelná čištění krve.

V praxi by to znamenalo, že by se kvůli nemocniční hemodialýze mohl k soudu dostavovat jen dva dny v týdnu.

„S ohledem na neveřejnost této části trestního řízení vás bohužel nemohu informovat o provedených vyšetřovacích úkonech ani dalším plánovaném postupu ve vyšetřování,“ odpověděl státní zástupce Zdeněk Štěpánek na otázku, jak bude reagovat na tuhle zásadní komplikaci.

Teoreticky připadá v úvahu, že si vyšetřovatelé objednají ještě další posudek, ovšem u jiného znalce. S možností, že tento expert dojde k jiným závěrům.

Z pohledu kriminalistů Sováka usvědčují především odposlechy, mikrofony měl skrytě namontované v pražském bytě, nahrávaly ho také v mercedesu jeho kamaráda a spoluobviněného Milana Bíby. Detektivové takhle soudce Sováka sledovali přes devět měsíců.

Seznam Zprávy už předloni získaly neveřejný text policejního obvinění, v němž vyšetřovatelé z odposlechů citují. Sovák s Bíbou například uvažují, jak nejlépe desítky milionů z Metrostavu vytáhnout a jak je bezpečně převzít.

Metrostav v kauze není obviněn, stejně tak ani nikdo z jeho manažerů. Nejsou důkazy, že by firma chtěla peníze Sovákovi dát, naopak firma sama podala ještě před soudcovým zatčením trestní oznámení.

Sovák loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že policií nahrané rozhovory jsou autentické. Tvrdil však, že na ně nepamatuje. V té době prý hodně pil, aby zapomněl na to, že mu zemřela manželka.

„V práci jsem dokázal fungovat – i za pomoci mého úžasného senátu. Zatímco osobní život byl v troskách. Vůbec nechci říkat, že jsem ty věty v odposleších nepronášel. Ale jsem udivený, že si z nich vůbec nic nepamatuju. Proto také chci, aby znalec zkoumal, jaký byl můj duševní stav v té době,“ vysvětloval Sovák.

Sováka nakonec psychiatr vyšetřil, nezjistil ale, že by měl tak závažnou duševní poruchu, aby nevěděl, co dělá. Konstatoval, že Sovák má mírně zhoršené funkce související s pamětí a vnímáním.

Reklama

Doporučované