Hlavní obsah

Spí mezi krysami, má malárii, krvácí. Příbuzní se bojí o hledaného zločince

Foto: Seznam Zprávy

Stanislava Seidla nechala dát česká policie na top seznam mezinárodně hledaných zločinců EUROPOLU.

Reklama

Devětačtyřicetiletý Stanislav Seidl figuroval na listu nejhledanějších zločinců Evropy. Po jedenácti letech na útěku se přihlásil českým úřadům. Ale už pět měsíců čeká v Senegalu na vydání do Česka.

Článek

Díky pravidelným telefonátům poznává Martin Kratochvíl v posledních pěti měsících tvrdý život ve věznici na okraji senegalského hlavního města Dakaru.

„Standa je v obří cele s dvěma sty vězni. Panují tam šílené hygienické podmínky, k dispozici mají jen dvě koupelny, voda je špinavá, jídla málo a nepoživatelné,“ říká, co se dozvěděl od svého synovce Stanislava Seidla, který už pět měsíců čeká v otřesných podmínkách na vydání do České republiky.

„Vězni ho jako jediného bělocha na cele šikanují,“ doplňuje Martin Kratochvíl informaci o těžké době, kterou jeho příbuzný prožívá. Naposledy prý se synovcem mluvil v úterý.

Stanislav Seidl, který žil jako hledaný recidivista dlouhá léta na útěku a právě před pěti měsíci se přihlásil úřadům, je na tom podle strýce zdravotně velice špatně. Několikrát prý žádal vedení dakarské věznice o převoz do nemocnice. Nebylo mu však vyhověno.

„Kariéra“ lokálního zlodějíčka

Příběh Stanislava Seidla popsaly zkraje roku Seznam Zprávy.

Jde o příběh recidivisty, v příbramském podsvětí známého jako kasaře či bytaře pod přezdívkou Sádlo, který byl donedávna jedním z nejhledanějších Čechů v Evropě. Z republiky zmizel, když měl na podzim roku 2011 nastoupit bezmála čtyřletý trest vězení za majetkovou trestnou činnost. Stanislav Seidl však tvrdí, že důvodem nebyl strach z vězení, ale z kumpánů, proti nimž vypovídal v kauze krádeže na zámku Orlík.

„Já jsem starý darebák, nebál jsem se jít do basy, ale musel jsem zmizet, protože policie prozradila mé utajení a přivedla mě do velkého nebezpečí,“ řekl mimo jiné Seznam Zprávám Stanislav Seidl v třídílné investigativní podcastové sérii Práskač.

Po jedenácti letech na útěku ale víc než strach z odvety podsvětí převládl stesk a touha po domově. Zatím se ale naplňuje jenom s velkými potížemi, jediným spojením s blízkými jsou pro Stanislava Seidla telefonáty se strýcem a přítelkyní z Kanárských ostrovů.

„Přestal slyšet na jedno ucho, trpí nechutenstvím, je podvyživený, močí krev, protože má něco s ledvinami. Měsíc trvalo, než za ním vůbec poslali doktora. Ten mu sice nasadil nějaké léky, dali mu kapačku, ale nechali ho v cele. Tu kapačku mu normálně přidělali na mříž a on pod ní musel ležet,“ popisuje Martin Kratochvíl.

Tvrdí, že informace o stavu extradičního řízení má jen zprostředkovaně. Před měsícem se prý Seidlův spis dokonce ztratil.

„Poté, co jsem poslal na senegalský úřad malou finanční odměnu, tak se věci pohnuly. Spis se znovu našel. Podle mých informací už chybí jen podpis prezidenta, ale vzhledem k tomu, že se v Senegalu konají za dva týdny parlamentní volby, není vůbec jasné, jestli se k tomu dostane,“ říká Martin Kratochvíl.

Podívejte se na video, jak se před pěti měsíci sám přihlásil úřadům v senegalském Dakaru.Video: Jan Novák, Seznam Zprávy

Svědectví o podobných strastech hledaného bytaře a kasaře potvrdila Seznam Zprávám také jeho přítelkyně Carmen, s níž se Stanislav Seidl seznámil, když se před útěkem do Senegalu skrýval na Kanárských ostrovech.

„Spí na podlaze plné švábů a krys. Je psychicky zlomený. Povídal, že vězení je plné rasistů, denně mu nadávají a opovrhují jím. Posíláme mu tam peníze i jídlo, ale skoro vše mu rozkradou,“ popsala nynější Seidlovu realitu snoubenka, která s ním hovořila ve středu.

„Momentálně má prý malárii. Řekl mi, že v Senegalu zemře, pokud ho odsud české orgány nedostanou do začátku období dešťů. Požádal mě, abych jeho otci předala vzkaz pro případ, že už se nikdy do České republiky nevrátí.“

Práskač. Příběh nejhledanějšího Čecha

Foto: Seznam Zprávy

Třídílná investigativní podcastová série od reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv vyrobilo Storylab Audio. Scénář: Jan Novák a Damian Machaj. Editor: Janek Kroupa. Režie a střih: Damian Machaj. Znělka: Ivan Horák. Dramaturgické konzultace: Lucie Kryzová. Mix zvuku: Stanislav Abrahám.

Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Bude muset čekat

Podle českého Ministerstva spravedlnosti má už senegalská strana všechny potřebné dokumenty k Seidlovu vydání k dispozici.

„Koncem dubna jsme prostřednictvím naší ambasády oficiálně požádali ministerstvo spravedlnosti Senegalské republiky o vydání Stanislava Seidla. Aktuálně tedy řízení probíhá u nich. Vzhledem k tomu, že se jedná o první případ vydání osoby ze Senegalu do ČR, nelze na základě chybějících předchozích zkušeností předjímat průběh ani délku řízení,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Michal Pleskot. „Toto řízení není omezeno žádnou lhůtou. Obecně lze ale konstatovat, že se bude jednat minimálně o několik měsíců,“ dodává Pleskot.

Ministerstvo zahraničí nechtělo žádné bližší informace o zločinci čekajícím na vydání do ČR sdělit. „Na základě žádosti pana Seidla nebudeme k případu poskytovat žádné bližší informace,“ napsala v e-mailu mluvčí resortu Mariana Wernerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované