Hlavní obsah

Spojka z Plzně. Kdo je muž, který v kauze Dozimetr zatápí Jiřímu Pospíšilovi

Foto: Seznam Zprávy

Jiří Pospíšil a Jiří Fremr.

Reklama

Jiří Fremr, poradce Jiřího Pospíšila a dnes již bývalý člen TOP 09, je linkou, která spojuje TOP 09 s kauzou Dozimetr. Strana nyní chce, aby se Pospíšil od svého spojence zcela odstřihl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koncem roku 2010 si Česká televize pozvala do pořadu Hyde Park tehdy čtyřiadvacetiletého předsedu Mladých konzervativců Jiřího Fremra. „Děláme to proto, že náš to baví. Rozhodně to neděláme pro peníze,“ vysvětlovat svou politickou angažovanost v pravicové přípravce.

Dnes je Jiřímu Fremrovi 36 let, je čerstvě bývalým členem TOP 09 a veřejnost si jeho jméno spojuje s jiným výrokem. V policejních dokumentech se o něm hovoří jako o muži, který se účastnil jednoho z večírků, jež pořádal hlavní aktér kauzy Dozimetr Michal Redl.

„Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást,“ říká Redl na odposlechu právě Fremrovi s odkazem na písničku Colorado od skupiny Kabát.

Fremr není mezi obviněnými, jak ale informovaly Seznam Zprávy, jeho role v celém případu by mohla být větší, než se doposud zdálo. Jeden z obviněných – Pavel Dovhomilja – se rozhodl vypovídat. A policii řekl, že ke členům skupiny Petra Hlubučka a Michala Redla patřil právě někdejší volební manažer TOP 09 Fremr.

Seznam Zprávy se snažily opakovaně Jiřího Fremra požádat o vysvětlení, proč se s Michalem Redlem vůbec stýkal. Na SMS zprávy ale nereagoval.

Kdo je muž, kvůli kterému je nyní s kauzou Dozimetr kromě hnutí STAN spojována i TOP 09? Fremr je poradce a blízký spolupracovník někdejšího šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila, s nímž ho pojí vazby už od nultých let tohoto tisíciletí.

Vzor Pospíšil

Seznámili se v Plzni právě v Mladých konzervativcích. Již ve zmiňovaném interview z roku 2010 Fremr Pospíšila – tehdy ještě člena ODS – zmiňuje jako vzor.

V té době Fremr již dva roky seděl v dozorčí radě Plzeňské teplárenské, kterou tehdy ovládala plzeňská ODS. Předsedou představenstva byl například i dnes vlivný člen tamních občanských demokratů Roman Jurečko a k místním straníkům se řadil i Jiří Pospíšil.

Jak se mladík, který v té době dokončoval vysokoškolská studia, dostal do dozorčí rady podniku s půlmiliardovým ziskem, už si prý dnes nepamatuje ani sám Jurečko. Ten se o Fremrových začátcích v Plzni nechce bavit, rozešli se totiž ve zlém. „K panu Fremrovi jsem se vyjadřoval v minulosti,“ odmítl Jurečko žádost o rozhovor.

Podle svého oficiálního životopisu působil Fremr v té době i na ministerstvu spravedlnosti jako externí poradce. Resort v té době vedl právě Pospíšil.

Jenže pak nastal rok 2010, který Fremrovu politickou kariéru zabrzdil. Pod vlivem alkoholu zbil řidiče a za těžké ublížení na zdraví dostal dvouletou podmínku. Trest mu ale zahladila pozdější amnestie Václava Klause.

Mimo radar

V roce 2015 byl Fremr znovu odsouzen, tentokrát za křivé obvinění – z napadení z roku 2010 totiž lživě nařkl zbitého řidiče. V kauze křivého svědectví se svezl i se svými přáteli a budoucí ženou. Od té doby se držel mimo oficiální viditelné funkce, na další volební období už si ho Pospíšil na ministerstvo nevzal.

Zcela mimo politiku ale neodešel – na doporučení Pospíšila radil Fremr zhruba rok tehdy opozičnímu poslanci Petru Gazdíkovi, pracoval také na kampani pro eurovolby. V roce 2018 pomáhal vzniku koalice mezi TOP 09 a STAN před pražskými komunálními volbami.

Tato koalice se pak stala jednou z klíčových sil na magistrátu. Ihned poté se TOP 09 snažila Fremra nominovat do dopravního podniku, ale neuspěla. I proto, že tuto volbu zablokovali Piráti, kterým vadila Fremrova minulost. Nakonec na dané místo usedl Matej Augustín, jenž je dnes hlavním podezřelým v policejní akci Dozimetr.

Před vypuknutím kauzy byl Fremr Pospíšilovým poradcem. O dobrých vztazích s Fremrem svědčí i fakt, že ho Pospíšil nominoval do správní rady Musea Kampa, kde se vystavují díla Nadace Jana a Medy Mládkových.

Zatím na kauzu Dozimetr Fremr doplatil tím, že ho zavrhla domovská TOP 09. Celostátní TOP 09 teď po pražských členech a speciálně po šéfovi své pražské buňky požaduje, aby se s Fremrem přestali stýkat úplně.

Pekarová Adamová: Vyhýbala jsem se mu

„Do personálních otázek jsem Jiřímu Pospíšilovi nezasahovala, ale panu Fremrovi jsem se vyhýbala a já osobně bych si jej za spolupracovníka vzhledem k jeho minulosti rozhodně nevybrala,“ líčí svůj vztah k Fremrovi předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová.

Na to, proč měl Jiří Fremr tak dlouho jeho důvěru, se chtěly Seznam Zprávy vyptat i Jiřího Pospíšila. Ten ale na zaslané otázky nereagoval a sejít se odmítl. V jiných rozhovorech se ale alespoň částečně od Fremra distancoval – pokud prý něco se skupinou kolem Redla řešil, rozhodně to nebylo s jeho pověřením.

V úvodu zmiňovaném rozhovoru z roku 2010 dostal Fremr i otázku na politickou korupci. Tehdy byl ještě přesvědčen, že jsou potřeba tvrdší protikorupční zákony a nepodmíněné tresty pro usvědčené korupčníky.

„Doufám, že současná vláda (tedy vláda Petra Nečase, pozn. red.) prosadí opatření v boji proti korupci a v tomto ohledu dojde ke zlepšení,“ tvrdil tehdy Fremr.

Reklama

Doporučované