Hlavní obsah

Stát si najal znalce na miliardový spor. Neměli ale kulaté razítko

Foto: ČTK

Sesuv se na dálnici D8 odehrál v roce 2013 – předtím několik dní vydatně pršelo.

Reklama

Po pěti letech by měl letos padnout rozsudek o sesuvu svahu na dálnici D8. Stát chce miliardu po firmě, která zde provozuje kamenolom.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Tento rok by se měl u soudu rozseknout jeden z největších a nejzajímavějších sporů, který vede český stát o odškodnění.

Téměř pět let se snaží vymoci miliardu na firmě, která na kopci u dálnice D8 provozuje kamenolom. V roce 2013, když se v těchto místech dálnice teprve budovala, se tam po několikadenních deštích utrhl svah, zavalil stavbu a poškodil sousední železniční trať.

U soudu je spor soubojem znaleckých posudků, které mají říct, jestli za zával a obrovské finanční škody zodpovídá špatně provozovaný lom firmy Kámen Zbraslav. Nebo zda chybu u Dubkoviček na Litoměřicku udělali stavbaři dálnice či projektanti.

Stát předložil soudu tři posudky, které ukazují na zodpovědnost kamenolomu, avšak mají – jak se teď ukazuje – vážnou vadu.

Jejich autor, firma Geotec, není znaleckým ústavem, lidově řečeno nemá na zpracování takových posudků státem vydané „kulaté razítko“. Ministerstvo spravedlnosti, jež dohlíží na práci znalců, za to dalo firmě pokutu 300 tisíc (maximální výše je v takových případech 400 tisíc).

Posudky Geotecu – zjednodušeně řečeno – uvádějí, že sesuv půdy způsobila nevhodně umístěná skládka vylámaného kamení a změna takzvaných hydrologických poměrů, protože provoz kamenolomu ovlivnil odtékání vody ze svahu. Částečně pak podle posudků nevídanou havárii zavinil i ne zcela vhodně naplánovaný zářez dálnice do svahu kopce.

Firma Geotec se při řízení před Ministerstvem spravedlnosti bránila, že posudek zpracovával především její zaměstnanec – Jiří Barták, profesor pražského Českého vysokého učení technického. A ten příslušné znalecké razítko má. Profesor Barták tvrdil, že posudek napsal sám, firmu využil jen k tomu, aby mu pomohla se složitými výpočty ve speciálním počítačovém programu.

Ministerští úředníci ale všechny účastníky vyslechli, prostudovali dokumenty a uzavřeli věc s tím, že ve skutečnosti je autorem posudku firma Geotec – byla to ostatně firma, kdo tuhle zakázku dostal od státu na základě příslušné smlouvy. A profesora Bartáka pak podle úředníků najala po získání této zakázky na to, aby jeho jméno „přikrylo“ fakt, že sama kulaté razítko nemá. Neboli že nejprve dostala od státu zakázku a teprve poté hledala někoho se znaleckým oprávněním, kdo jí pomůže.

„Z provedených důkazů vyplývá, že pracovní smlouva přitom byla uzavřena toliko za účelem zakrytí skutečnosti, že obviněná nemůže vykonávat znaleckou činnost a vypracovávat znalecké posudky,“ rozhodli ministerští úředníci v dokumentu, který Seznam Zprávy získaly.

Navíc podle úředníků není možné z posudku vyčíst, jakou část ve skutečnosti zpracoval oprávněný znalec Barták a jakou zaměstnanci firmy. Tedy jestli se vůbec znalec Barták na posudku podílel.

Jiří Pícha, majitel potrestané firmy Geotec, řekl, že proti pokutě podal žalobu. „Samozřejmě se bráníme soudně u správního soudu,“ řekl Pícha. A profesor Barták ve vyjádření pro Seznam Zprávy uznal, že udělal chybu, avšak jen administrativní: měl prý v posudku zdůraznit, že jde hlavně o jeho dílo, nikoli firmy Geotec.

Firma i znalec Barták si myslí, že pokuta a rozhodnutí, že posudek vznikl „neoprávněným výkonem znalecké činnosti“, nemá na závěry o příčinách sesuvu vliv.

Naopak advokát Pavel Sedláček, který ve sporu zastupuje kamenolom Kámen Zbraslav, je přesvědčený, že tyto znalecké posudky teď musejí mít před soudem menší váhu. „Protože teď je potvrzené, že firma Geotec nebyla nikdy kvalifikovaná k vypracování takových posudků. To znamená, že posudky teď svojí průkazní hodnotou nemůžou být zcela věrohodné,“ řekl Sedláček.

Posudky si u firmy Geotec objednalo a zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), stály skoro pět milionů. ŘSD s nimi bude dál u soudu argumentovat. „Zmiňované řízení u Ministerstva spravedlnosti nemá na platnost tohoto posudku a jeho vysoce odborné závěry, které zpracoval profesor Barták jako jeden z největších odborníků na danou problematiku v České republice, žádný vliv,“ reagovala mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

V celém sporu o miliardovou škodu za sesuv už má soud ve spisu dvaadvacet posudků: třináct jich dodal stát, firma Kámen Zbraslav osm, jeden závěrečný „superposudek“ si objednala přímo soudkyně. Zatímco stát využívá domácí experty, Kámen Zbraslav si najal odborníky z ciziny – například z univerzit v Německu a Rakousku.

„Jen posudky už klienta stály kolem dvaceti milionů,“ vypočítal advokát kamenolomu Sedláček.

Majitel kamenolomu Tomáš Nezbeda se o tom, že jde do dlouhého, drahého a složitého sporu se státem, dozvěděl v roce 2014 z televize. Tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za hnutí ANO) ve zprávách prohlásil, že za sesuv půdy a kamenů zodpovídá kamenolom.

Nedlouho poté přišel podnikateli Nezbedovi dopis, že musí miliardovou škodu zaplatit – a to do tří dnů. Jinak že ho stát zažaluje, to se pak také stalo.

Kamenolom se u soudu snaží dokázat, že za sesuv, který posunul rozestavěné dálniční těleso o 40 metrů, může špatně naplánovaná trasa dálnic – do míst, kde takové havárie kvůli nestabilním svahům hrozí častěji než v jiných místech.

Reklama

Doporučované