Hlavní obsah

Trenér Sáblíkové o podezřelých fakturách: Je to jen administrativní věc

Foto: ČTK

Petr Novák dovedl Martinu Sáblíkovou k šesti olympijským medailím, nyní je však ve sporu se svazem rychlobruslení.

Reklama

aktualizováno •

Rychlobruslařský svaz nechce Petru Novákovi proplatit 1,8 milionu za ubytování reprezentantů v Itálii. Má pochybnosti, zda mu fakturoval skutečné výdaje.

Článek

Letadlo z Amsterodamu dosedlo v úterý na ranvej přesně podle plánu – ve 13:40. Na palubě s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou a jejím trenérem Petrem Novákem.

Příletovou halou ale známý trenér neprošel – a vyhnul se tak otázkám na to, jak rychlobruslařskému svazu vyfakturoval statisíce za soustředění reprezentantů.

Na to, že svaz má o fakturách pochybnosti, a nechce proto Petru Novákovi uhradit celkem 1,8 milionu korun, napsaly Seznam Zprávy v pondělí. Kvůli sporům trenéra se svazem odmítla totiž jeho nejslavnější svěřenkyně Martina Sáblíková o víkendu start na Světovém poháru.

Zatímco svaz rychlobruslení oficiálně v úterý spory přiznal, Petr Novák se vysvětlení vyhýbal. Z kanadského Calgary, kde Sáblíková o víkendu jela poslední závod Světového poháru, trenér v pondělí nereagoval na opakovaná volání redakce ani na zprávy s žádostí o rozhovor.

V úterý odpoledne, po příletu do Česka, jeho mobil neustále hlásil obsazený tón. Zatímco velká část rychlobruslařské výpravy vyšla do letištní haly, Petr Novák raději využil VIP odbavení a s ním i možnosti diskrétně odejít bočním východem.

Podle Davida Trávníčka z marketingové agentury Sport Invest, která s Novákem spolupracuje, se úspěšný rychlobruslařský trenér ke kauze vyjádří „nejpozději ve středu“.

„Připravuje prohlášení pro média. A proto odešel VIP východem,“ řekl Trávníček.

Večer však už Novákovi spolupracovníci rozeslali novinářům prohlášení, v němž trenér ze svého pohledu vysvětluje, že problém s fakturami je jen administrativní. A že svazu všechny výdaje doložil. „Veškeré možné nejasnosti se týkají čistě administrativního doložení celé akce,“ napsal Novák.

Spory Petra Nováka s rychlobruslařským svazem se točí kolem čtyř faktur z let 2019 a 2020, kdy jako hlavní svazový trenér vozil mladé sportovce na soustředění do italských Alp. V městečku Collalbo platil rychlobruslařům ubytování, a částku pak vyfakturoval svazu.

Loni rodiče jednoho ze závodníků zjistili, že ubytování bylo podezřele drahé: sportovci podle nich bydleli v apartmánech po třech až po šesti. Vařili si sami, uvedli rodiče. Účty předkládané Petrem Novákem však odpovídaly tomu, jako by bydleli po dvou a měli zajištěné jídlo. Redakce jejich kopie v pondělí zveřejnila.

Rodiče říkají, že si pak také přímo v hotelu ověřili, jaké jsou reálné ceny. Na nesrovnalosti upozornili svaz, který spočítal, že faktury mohou být přemrštěné zhruba o 700 tisíc. Po Novákovi chtěl už loni vysvětlení a konkrétní účty za ubytování, z nichž by bylo možné vyčíst, jak přesně byli sportovci ubytování a jaké služby za ně trenér Novák platil.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ potvrdil Václav Musil, bývalý místopředseda svazu, který loni odstoupil z vedení rychlobruslařů právě i kvůli problémům s Novákovými fakturami.

Ani svaz rychlobruslení nechtěl v pondělí k případu říkat nic bližšího. V úterý však základní kostru problému potvrdil.

Na webu zveřejnil prohlášení, že se skutečně pře s Novákem o 1,8 milionu. „Vzhledem ke složitosti nebylo šetření v této věci dosud uzavřeno. V případě potřeby budou k dořešení tohoto případu vyzváni externí odborníci,“ napsal svaz.

Dodal také, že Novák bude dál součástí reprezentačního týmu – především proto, že v únoru startují zimní olympijské hry a Sáblíková, šestinásobná medailistka, patří k favoritkám na dobrá umístění.

Trenér Novák pak ve zmíněném večerním vyjádření napsal, že mu svaz neuhradil faktury proto, že sám neměl dost peněz (tedy podle Nováka ne kvůli sporným částkám). V rozporu s tím, co tvrdí zástupci svazu, Novák tvrdí, že všechny doklady ukázal a opakovaně byl k dispozici pro další otázky a doplnění.

„Nikdy jsem neměl ambice podobné záležitosti řešit, mnohem raději bych se soustředil čistě na sportovní stránku věci. Takto jsou však procesy v rámci našeho malého svazu dlouhodobě nastaveny a já jsem na tento systém před dlouhými roky přistoupil,“ uvedl Novák.

Doplnil také, že mu na zahraničních soustředěních vždy šlo o to, aby účastníci měli potřebný servis, kvalitní ubytování a jídlo. Bez ohledu na to, jestli jde o hvězdu nebo mladé sportovní naděje. Zároveň přiznal, že při tom mohlo dojít k porušení pravidel (Novák neupřesnil, jaké má na mysli).

„Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení,“ dodal Novák.

Článek jsme doplnili o vyjádření trenéra Nováka.

Reklama

Doporučované