Hlavní obsah

Trenéru Novákovi dávali tisíce eur na ruku. Věřili jsme mu, říká funkcionář

Foto: ČTK

Petr Novák stojí za úspěchem šestinásobné olympijské medailistky Martiny Sáblíkové.

Reklama

Rychlobruslaři vyšetřují, jestli trenér šestinásobné olympijské medailistky Martiny Sáblíkové účtoval svazu skutečné, či nadhodnocené náklady na ubytování v Itálii. Jde o 700 tisíc.

Článek

Roky vše fungovalo bez zádrhelů: když šéftrenér rychlobruslařské reprezentace Petr Novák odjížděl se svými svěřenci na sportovní soustředění, dostal od svazu peníze přímo na ruku – třeba i deset tisíc eur v hotovosti.

Trenér, který vychoval šestinásobnou olympijskou medailistku Martinu Sáblíkovou, pak za tyhle peníze platil ubytování v italských Alpách, mladým sportovcům dával kapesné, kupoval jídlo.

Ale jak ukazuje aktuální kauza, kterou Seznam Zprávy tento týden otevřely, rychlobruslařský svaz dává nyní najevo pochybnosti, za co přesně Novák peníze utrácel. „Věřili jsme mu, protože měl úspěchy,“ vysvětlil někdejší místopředseda svazu Václav Musil.

Podle zjištění Seznam Zpráv má svaz podezření, že Novák v letech 2019 a 2020 vykázal za ubytování v italském Collalbu o 700 tisíc korun víc, než činily reálné ceny. Přišlo se na to díky tomu, že se do účtů ponořili rodiče jednoho ze závodníků a svaz na to upozornili.

Z nových zjištění vyplývá, že pochybnosti o tom, jak Petr Novák účtoval náklady na soustředění, mohly vzniknout právě kvůli systému, jakým rychlobruslařský svaz tyto akce financoval. Z vyjádření činovníků se ukazuje, že ubytování sportovců se nehradilo bankovním převodem ani Novák neměl svazovou bankovní kartu, kterou by mohl v hotelu použít.

Na soustředění odjížděl s hotovými penězi.

Proč? „Je to běžná praxe. Bylo to takhle jednodušší. Odpadnou vám problémy s různými poplatky za storno a podobně,“ řekl Seznam Zprávám generální sekretář rychlobruslařského svazu Jindřich Pařík.

„Tvrdil nám, že v tom hotelu neberou karty,“ vybavil si pak detaily kolem placení sportovních pobytů v cizině někdejší místopředseda Musil.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Jedna z faktur za ubytování, které svazu předložil trenér Petr Novák. Svazu to nestačí.

Z vyjádření funkcionářů plyne, že vše tedy fungovalo tak, že Novák během pobytů vše platil hotově a po návratu svazu přinesl doklady, kolik a za co peníze utratil. Tato praxe je však nyní základem sporu mezi svazem a šéftrenérem.

Už zmínění rodiče jednoho ze sportovců totiž poukázali na konkrétních fakturách na to, že Novák vykazuje ubytování za 90 eur, ale podle nich se dá běžně pořídit za 25 eur na noc.

Rodiče uvedli, že si ceny ověřili na serveru Booking.com i přímým dotazem u manažerů italského Sporthotelu Spoegler. Tento hotel sice nabízí skutečně dvoulůžkové pokoje v ceně kolem 90 eur, avšak rychlobruslaři bydleli v levnějších apartmánech – a to třeba po pěti nebo po šesti. Cena tam byla výrazně nižší než v hotelovém dvoulůžkovém pokoji.

Za roky 2019 a 2020 Novák předal svazu jako doklad o ubytování jednoduché účtenky s razítkem Sporthotelu Spoegler. Je na nich vypsán jen počet nocí a celková částka. Tady vzniklo podezření (porovnáním ceníkových cen hotelu a těch, které předložil Petr Novák na účtenkách), že sumy nesedí o 700 tisíc.

„Je to rozdíl, který vznikl fakturami a skutečností, která mohla být,“ popsal generální sekretář svazu Pařík.

Novák: Nanejvýš administrativní chyba

Petr Novák se téměř dva dny ke svému sporu se svazem nevyjádřil, v úterý večer rozeslal prohlášení, že problém s fakturami je podle něho pouze administrativní. A že svazu všechny výdaje doložil. „Veškeré možné nejasnosti se týkají čistě administrativního doložení celé akce,“ napsal šéftrenér.

Uvádí také, že všechny doklady svazu ukázal a opakovaně byl k dispozici pro další otázky a doplnění. Svaz však namítá, že to tak není – jeho revizní komise, která se záležitostí zabývá, požaduje další podklady. A stále je nedostala.

„Nikdy jsem neměl ambice podobné záležitosti řešit, mnohem raději bych se soustředil čistě na sportovní stránku věci. Takto jsou však procesy v rámci našeho malého svazu dlouhodobě nastaveny a já jsem na tento systém před dlouhými roky přistoupil,“ uvedl Novák v prohlášení, které obsahuje také věty vztahující se k tomu, jak pobyty účtoval.

„Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení,“ doplnil Novák.

Upozornil zároveň, že jeho písemné prohlášení je vše, co je ke kauze ochoten říct.

Seznam Zprávy se přesto s Novákem pokoušely ve středu spojit a sehnat jeho reakci na to, jak byla soustředění financována. Ovšem marně – jeho telefon stejně jako v předchozích dvou letech vydával po zavolání obsazovací tón.

Příběh provází ještě jedna nejasnost. V pondělí zástupci rychlobruslařů říkali, že problém kolem ubytování na několika soustředěních se týká neproplacených faktur za 1,8 milionu. Vyznělo to tak, jako by Petr Novák platil ubytování a další náklady ze svého a pak to vše fakturoval svazu. A svaz mu faktury nechce proplatit, protože má pochybnosti o ceně ubytování v celkového hodnotě 700 tisíc.

Nyní však svaz tvrdí, že na zahraniční pobyty dostával Petr Novák peníze na ruku (a tyto peníze byly svazu), pak ovšem trenér neměl co svazu fakturovat.

Sekretář Pařík to však nechtěl vysvětlit a jen řekl, že „je to celé složitější“.

„Už mi nevolejte.“ A položil mobil

Na webu rychlobruslařského svazu se objevilo stanovisko, podle kterého si možná rychlobruslaři vezmou ve sporu se šéftrenérem k ruce nějakého odborníka, patrně právníka nebo experta na finance.

Jak tedy chce svaz Nováka přimět, aby mu dodal průkaznější doklady? A jak bude postupovat, když to šéftrenér neudělá?

„Já bych o tom nerad mluvil. Řeší se to,“ zopakoval pouze ve středu generální sekretář Pařík. A když se ho Seznam Zprávy chtěly zeptat, jestli svaz opravdu důkladně kontroloval Novákovy účty, ukončil hovor.

„Už mi nikdy nevolejte, na shledanou,“ řekl generální sekretář a položil telefon.

Reklama

Doporučované