Hlavní obsah

Ústavní soudce: Nový prezident nemusí poslouchat Zemana

Ústavní soudce Vojtěch Šimíček (vlevo) přirovnává současnou situaci k fotbalu: Odcházející trenér může sestavit tým pro příští šampionát - ale pak přijde jeho nástupce a nominaci si udělá po svém.

Reklama

Ačkoli ve funkci je stále Pavel Rychetský, dosluhující prezident Miloš Zeman chce jmenovat nového šéfa Ústavního soudu. Takového předsedu nikdo nebude respektovat, říká ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Článek

Dva ústavní soudci se kriticky vyjádřili k plánu prezidenta Miloše Zemana jmenovat nového předsedu Ústavního soudu.

Dosluhující prezident, jak Seznam Zprávy napsaly minulý týden, chce předsedu soudu vybrat ještě před březnovým odchodem z Hradu, přestože mandát současného předsedy Pavla Rychetského skončí až v srpnu. Zeman by tím vzal svému nástupci nebo nástupkyni možnost rozhodnout, kdo Rychetského nahradí.

Podle soudce Ústavního soudu Vojtěcha Šimíčka není z právního hlediska možné, aby prezident tímhle způsobem čas svého mandátu překračoval. A aby tak osekal pravomoci nového prezidenta.

„Pokud prezident republiky skutečně jmenuje již nyní předsedu Ústavního soudu s počátkem výkonu funkce od srpna 2023, bude se jednat o právně neexistující rozhodnutí, které si bude moci nově jmenovaný ,předseda‘ zarámovat, ale to je asi tak všechno. Nikdo ho totiž nebude respektovat; zejména nikoliv nově zvolený prezident republiky,“ řekl soudce Šimíček.

Ústavní soudce, jehož jmenování Zeman navrhl v roce 2014, situaci pro zjednodušení přirovnává k fotbalu: Končící reprezentační trenér sice může oznámit nominaci hráčů na příští šampionát v roce 2026, ale takový krok nikdo nebude brát vážně. Protože přijde nový kouč a sestaví si vlastní tým.

Podle zjištění Seznam Zpráv chce prezident za předsedu Ústavního soudu Josefa Fialu, který na nejvyšší soudní instituci působí od roku 2015. Předtím se o tomto profesorovi uvažovalo mimo jiné ve Straně práv občanů Zemanovci jako o jejím kandidátovi do Senátu.

Profesor Fiala možnost, že se má stát novým předsedou Ústavního soudu, minulý týden nevyloučil. „Nechte to stranou - a je to,“ reagoval na otázku Seznam Zpráv. Po dalším dotazu položil telefon.

Soudce Šimíček dodal, že on sám by za téhle situace jmenování nepřijal. „I proto, že bych se tímto přijetím zcela diskreditoval u odborné veřejnosti,“ vysvětlil.

Že na Zemanovu nabídku někdo z jeho kolegů kývne, pochybuje i další soudce patnáctičlenného pléna Ústavního soudu Jaromír Jirsa.

„Především stále nevěřím, že to pan prezident myslel vážně a že by kdokoliv z ústavních soudců, kteří dohlížejí na dodržování Ústavy, mohl případnou nabídku akceptovat. Kdyby k tomu přeci jen došlo, doufám, že bych mohl svůj názor projevit hlasováním jako ústavní soudce,“ uvedl Jirsa.

Zeman v neděli poprvé nepřímo potvrdil, že plán na jmenování šéfa soudu skutečně nosí v hlavě.

„Ústava, jak velmi dobře víte, dává prezidentovi právo jmenovat předsedu Ústavního soudu a jediná omezující podmínka spočívá v tom, že to musí být někdo z členů Ústavního soudu. Žádné další omezující podmínky, jak dobře víte, Ústava nezná,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Ústavní soudci jsou jmenováni na deset let. Kromě předsedy Rychetského skončí příští rok mandát dalším pěti soudcům a jedné soudkyni. Nové ústavní soudce si prezident musí nechat schválit Senátem. Jejich předsedu vybírá sám bez omezení.

Fiala ke jmenování předsedy Ústavního soudu

Jmenování nového předsedy Ústavního soudu prezidentem Milošem Zemanem by vyvolalo spory a znamenalo by problém. V prohlášení, které poskytl ČTK Úřad vlády, to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Za nejlepší by považoval nechat výběr na prezidentovi, který získá mandát v lednových volbách. Fiala věří tomu, že k tomuto postupu se přikloní i Zeman.

Reklama

Doporučované