Hlavní obsah

V případu Čapí hnízdo navrhl advokát předběžné projednání obžaloby

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku, kvůli jejímuž financování navrhla policie obžalovat Andreje Babiše.

Reklama

Advokát Jany Mayerové (Nagyové), která je za Čapí hnízdo obžalována s Andrejem Babišem, chce soudce přesvědčit, že případ nepatří před soud.

Článek

Advokát bývalé manažerky Agrofertu Jany Mayerové (Nagyové), která je spolu s Andrejem Babišem obžalována v případu středočeské farmy Čapí hnízdo, chce v neveřejném jednání se soudcem zpochybnit argumenty obžaloby a případně zastavit projednávání obžaloby před zahájením veřejného líčení.

Navrhl proto soudu předběžné projednání obžaloby na Mayerovou (Nagyovou). To, že byl návrh soudu doručen, potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

„Mohu potvrdit, že ve vámi uváděné věci byl dne 19. 5. 2022 podán návrh na předběžné projednání obžaloby, a to obviněnou Ing. Janou Nagyovou, Ph.D.,“ uvedl mluvčí. „Je na uvážení předsedy senátu, zda předběžné projednání obžaloby nařídí, nebo ne. Je přitom vázán lhůtou 3 měsíců od podání obžaloby,“ doplnil.

Obžalobu na Janu Mayerovou (Nagyovou) a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše podal pražský městský žalobce Jaroslav Šaroch letos ke konci března. Janu Mayerovou (Nagyovou) obžaloval z dotačního podvodu, Andrej Babiš je obžalován za to, že jí k tomuto trestnému činu pomohl.

Advokát Jany Mayerové (Nagyové) už krátce poté avizoval, že o návrhu na předběžné projednání obžaloby uvažuje. „Z pozice mé klientky o tom uvažuji, protože pro ten skutek, za který je stíhána, nemůže být trestným činem. Což je podle mě prokázáno,“ uvedl Josef Bartončík po podání obžaloby.

Nyní Josef Bartončík Seznam Zprávám potvrdil, že návrh na předběžné projednání obžaloby podal. Uvedl, že chce prokázat nevinu své klientky. Více se nechtěl vyjadřovat.

Zda podají návrh na předběžné projednání obžaloby advokáti také v případu Andreje Babiše, není známo. Bývalého premiéra a majitele Agrofertu zastupuje oficiálně Bartončíkův bratr Michael. Redakce také jeho reakci zjišťuje.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Reklama

Doporučované