Hlavní obsah

Vláda mění zákon: firmy odsouzené za korupci se nedostanou k zakázkám

Foto: Getty Images

Novela zákona by pomohla firmám, které dostanou od soudu zákaz pracovat na veřejných zakázkách.

Reklama

Nenápadná novela, na kterou upozornily Seznam Zprávy, měla k veřejným penězům pustit i odsouzené firmy. Ministři to ale zarazí.

Článek

Vláda rozhodla ucpat díru v zákoně, která umožňovala, aby i firmy odsouzené za podvody nebo korupci získávaly veřejné zakázky.

Na problém upozornily Seznam Zprávy letos na jaře: Ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo přepsat jeden z paragrafů obsáhlého zakázkového zákona tak, že podle právníků vznikl přesně tenhle efekt: stačil by jednoduchý trik a problémové firmy by mohly stavět školy nebo opravovat silnice.

Změna by mohla pomoci například společnosti Metrostav, která příští týden uslyší pravomocný rozsudek ve druhé větvi korupční kauzy hejtmana Davida Ratha, a navrhovaným trestem je právě zákaz účasti ve veřejných soutěžích.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) bylo nutné paragraf zpřesnit. „V opačném případě by tresty pro firmy v závažných kauzách ztratily smysl,“ prohlásil Bartoš.

Dnes totiž platí, že odsouzené firmy nesmí chodit do veřejných soutěží – zákon požaduje, aby vítězové tendrů byli bezúhonní. Podle chystané novely by však odsouzené společnosti mohly do soutěže přihlásit jinou společnost spadající do stejného koncernu. Pak se za ni skrýt a ve skutečnosti – i přes odsouzení a trest – například budovat dálnice nebo stavět nové nemocniční pavilony.

Ministerstvo navrhovalo doplnit zákon o drobnou pasáž, podle níž si zadavatel zakázky mohl vymínit, že vítěz soutěže musí provést sám také tu nejdůležitější část zakázky – pouze on sám, nikoli s pomocí takzvaných subdodavatelů.

V praxi to tedy mělo vypadat takto: Nemocnice dá do podmínek soutěže, že nové operační sály musí postavit vybraná firma. Ale naopak parkoviště u pavilonu už může vybudovat jiný dodavatel, který s vítěznou firmou na zakázce spolupracuje.

Novela zákona ovšem říkala, že tím hlavním dodavatelem, který bude pracovat na operačních sálech, nemusí být jen vítěz soutěže. Nýbrž i jiná firma ze stejného koncernu.

Podle právníků se tím elegantně obejde zákon nařizující, že firma plnící veřejnou zakázku musí být bezúhonná. Na tuto koncernovou firmu se už totiž nevztahovala žádná pravidla ani tresty.

„Do novely se musí vysloveně uvést, že na člena koncernu se z pohledu způsobilosti kladou stejné podmínky jako pro vybraného dodavatele,“ doporučil Miroslav Cák, partner advokátní kanceláře AGM Partners, který se specializuje na veřejné zakázky.

Metrostav už v dubnu popřel, že novelu prolobboval ve svůj prospěch. Ačkoli firma zároveň přiznala, že by pro ni byla za jistých podmínek výhodná. „Máme za to, že tato změna byla spíš iniciována někým z našich kolegů konkurentů,“ řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Reklama

Doporučované