Hlavní obsah

Vypneme dezinformační weby, chystáme k tomu zákon, plánuje ministr

Foto: Profimedia.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se podílí na přípravách zákroku proti dezinformátorům a obchodním zájmům ruských oligarchů.

Reklama

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vznikne zákon, který umožní vypnutí lživých serverů. Připravuje se i postup proti „Putinově bandě“, která získává veřejné zakázky.

Článek

Nedílnou součástí ruské války na Ukrajině je šíření dezinformací a vylhaných poplašných zpráv. Stát v současnosti nemá nástroje, jak proti zdrojům nepravdivých informací zakročit. To by se brzy mělo změnit.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vláda chystá zákon, na jehož základě bude možné vypnout dezinformační weby.

„Musíme připravit právní úpravu. Pohlídáme, aby nedošlo k tomu, že budeme ničit svobodu slova. Každopádně musíme zabránit, aby cizí stát mohl šířit poplašené zprávy a dezinformovat naše obyvatelstvo,“ uvedl ministr Blažek.

Kromě legislativního rámce se ministři zabývají i tím, jak se takové zákroky uskuteční po technické rovině. Podle ministra by problematiku „dezinfosvěta“ mohl řešit Národní bezpečnostní úřad.

Ministr spravedlnosti v rozhovoru zároveň popsal, že vláda řeší, jak odstavit od veřejných peněz firmy s akcionáři, kteří mají napojení na ruské oligarchy a velkopodnikatele spojené s Putinovým režimem. Příkladem může být stavební firma Strabag, kterou spoluvlastní oligarcha Oleg Děripaska a která v Česku získává miliardové zakázky – staví například nové pražské metro.

„Stát musí vědět, kdo vlastní jakou firmu. Registr skutečných vlastníků to umožní, údaje už naše ministerstvo poskytlo Ministerstvu průmyslu a obchodu a tajným službám,“ dodal ministr.

Z jako Zlo

Součástí ruské války na Ukrajině jsou i boje na poli šíření dezinformací a lží. Jak vláda zakročí proti tomuto fenoménu?

Nebyli jsme úplně připraveni. Bavíme se o internetu, o médiích a sítích. Musíme vyřešit, jak by stát mohl reagovat a efektivně zasáhnout proti dezinformačním webům – jak je dočasně či trvale uzavřít. Musíme připravit právní úpravu. Musíme pohlídat, aby nedošlo k tomu, že budeme ničit svobodu slova. Každopádně musíme zabránit, aby cizí stát mohl šířit poplašené zprávy a dezinformovat naše obyvatelstvo.

Jak si to v praxi představit? Půjde o nový úřad nebo zákon?

Jedině zákonem, ne novým úřadem. Hlídat dodržování zákona by mohl například Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Druhou otázkou bude, jak technicky takové zavření webu provést a zařídit. Tím se už zabýváme, našlapujeme pečlivě a opatrně, abychom si nepoškodili svobodu slova.

Kdy to půjde do vlády?

Řešili jsme to minulou středu ve vládě. Řešení musíme najít v příštích několika málo měsících, už to bude ale pozdě. Připravujeme to napříč rezorty, protože Putinova válka nás učí, že nesmíme mít rezortní myšlení. Není to jednoduchá otázka.

Jak se například bude rozlišovat, co je v uvozovkách jen hloupost a co už je nebezpečná, lživá, poplašná zpráva?

To už dnes mohou posuzovat orgány činné v trestním řízení, lidé, kteří toto budou vyšetřovat a řešit, musejí mít nezpochybnitelnou erudici a zkušenost, aby si byli schopní před soudem svůj postup obhájit. Co bychom měli začít zkoumat, je, jak jsou dezinformační weby placené a jak se jim dostává peněz například skrze reklamu. Bavili jsme se na vládě o tom, že dokonce některé státní orgány – možná omylem – občas inzerovaly na webech, které si dnes zaslouží vypnout.

Policie a státní zastupitelství už stíhají několik osob za schvalování ruské agrese na Ukrajině. Půjde u soudu o složité právní bitvy?

Je to hodně citlivé, ale bylo by chybou, kdyby stát nic nedělal. U některých případů je riziko, že se u soudu případ prohraje. V takových případech ale bude i tak dobré, že se případ projedná, než kdyby se s tím nedělalo vůbec nic. Bude to mít totiž výchovný a preventivní efekt. Kdyby všichni viděli, že stát nijak nezasahuje, na každé druhé zdi bude načmárané „Z“.

Je Zetko novou svastikou?

Teď bych to nesrovnával. Hákový kříž je spojený s holokaustem a masovým vyvražďováním. Nejsou důkazy, že by Rusko a ruská armáda něco takového dělaly. Hákový kříž se postupně stal symbolem zla. To písmeno Z symbolizuje zlo dostatečně.

Takže byste symbol Z v tuto chvíli netrestal?

To je jiná otázka. Pokud to bude vyhodnoceno, že Zetko se šíří kvůli omlouvání či popírání ruské agrese na Ukrajině, je třeba to nechat vyhodnotit orgány činné v trestním řízení a soudy. Já jsem jen řekl, že bych nedával – zatím – na roveň Z a hákový kříž.

Když se ještě ohlédneme do předválečného období, kvůli opatřením proti šíření covidu někteří jedinci kreslili či sestavovali různé šibenice pro politiky. Už se nějak vyřešilo, jak se budou takoví pachatelé postihovat?

Řešili jsme to se státními zástupci. Je to podobné jako u šiřitelů dezinformací. Nejhorší by bylo, kdyby stát vypadal, že to nijak neřeší. Je téměř jisté, že vždy půjde minimálně o přestupek. Zval bych všechny pachatele alespoň k výslechu, protože takový výslech má výchovný efekt.

Jak začaly SA? Chodily po ulicích a řvaly, pak začaly i rozbíjet. Jestli k domu poslance přijede banda 40 lidí, kteří tam budou pořvávat, stát musí nějak zakročit. Takoví lidé zastrašují a snaží se proti svým cílům vyvolat nenávist proti nim u dalších lidí. To dělali Židům. Pachatelé v těchto případech bývají strašně zbabělí, mnohdy stačí výslech, aby se trochu srovnali. Jsem pro, aby se jména pachatelů zveřejňovala, aby stát věděl, s kým má tu čest.

Do České republiky přišlo oficiálně už bezmála 300 tisíc utečenců. V jakých segmentech by se mohla zvýšit kriminalita?

Existuje riziko, že situace začnou zneužívat sami někteří Ukrajinci, kteří budou vydírat na hranicích vyčerpané přicházející uprchlíky. Velkou obavu mám z kuplířství, což mohou dělat i někteří naši. Mám obavu z hyen, které budou utečencům slibovat sehnání práce či bydlení za peníze či sexuální služby. Byl bych rád, aby se v tomto trestalo v maximální možné míře, protože zneužívat lidi v takto složité situaci je mimořádně odporné. Strašně by to škodilo pověsti naší země. Neříkám, že se to stane, to riziko ale existuje, proto na něj buďme raději připravení.

Ne všichni příchozí Ukrajinci tu jsou už registrovaní. Kolik lidí už tu reálně může být?

Můj soukromý odhad je, že celkově půjde zhruba o půl milionu lidí, kteří prchnou před touto hnusnou válkou. Strašně záleží na tom, jak se bude ruská armáda na Ukrajině chovat.

Návod na zmražení

Jak budete posuzovat výpravy českých dobrovolníků, kteří chtějí bojovat na Ukrajině proti ruské armádě?

Zákon je napsán správně. Znamená, že žádný stát nemůže dovolit, aby mnoho mužů odešlo bojovat za cizí státy. Je trestné bojovat v cizích jednotkách. Premiér Fiala a prezident Zeman se kvůli tomu sešli a jejich postoj současnou situaci vyřeší. Dobrovolníci, kteří by šli na Ukrajinu bojovat, si mohou být vlastně jistí, že prezident s premiérem využijí právo abolice a případně zastaví taková trestní stíhání. Má to jednu výjimku – nesmějí se tam dopustit žádných válečných zločinů. Zároveň se nesmí stát, že by bojovali na Donbase za separatisty.

Co když někdo vyjede na Ukrajinu bojovat ve skutečnosti za ruskou stranu?

To je ten důvod, proč český stát nedává generální povolení „běžte bojovat“. Kdežto v současné situaci je to tak, že když se z bojů vrátíte, máte šanci, že vás policie neodstíhá – za předpokladu, že jste se tam choval v souladu se zájmy českého státu.

Jak lze toto uhlídat?

To se asi úplně ohlídat nedá. Představte si ale, že budete bojovat za Rusy a chytne vás ukrajinská armáda. Pokud takového člověka nezastřelí, vydají ho nám a české soudy případ vyřeší.

Existují už nějaké případy těchto dobrovolníků-bojovníků?

To si řeší tajné služby, které o tom informují premiéra. To stačí.

Jak se chystá seznam firem, ve kterých mají podíl ruští podnikatelé a oligarchové spojení s Putinovým režimem? Budou vyřazeny ze zakázek?

Ano, k tomu by mělo dojít. Stát musí vědět, kdo vlasní jakou firmu. Registr skutečných vlastníků to umožní, údaje už naše ministerstvo poskytlo Ministerstvu průmyslu a obchodu a tajným službám. Horší problém je, jak takzvaně zmrazovat majetky a účty. To je svým způsobem úkol pro banky. Vyvlastňování – zabavování bytů a vil třeba v Karlových Varech – je složitým právnickým problémem, kterým se musíme začít zabývat.

Chystáte nějaký speciální zákon? Ve Francii, v Itálii nebo v Anglii se zabavují jachty, vily apod.

K tomu podle mého dojde, otázkou je, jak to udělat. Náš stát nepočítal, kolik nemovitostí bude patřit občanům Ruska. Nevšímali jsme si toho. Teď to problém je a efektivní způsob řešení musíme teprve vymyslet. Nutno dodat, že ti hlavní oligarchové u nás majetek nemají. Nesmíme dopustit, abychom tu vyvlastňovali majetek Rusům, kteří do Česka utekli před ruským politickým režimem, s Putinem a jeho agresí nesouhlasí a vystupují na demonstracích proti Putinovi. Musíme postihovat Putinovu bandu, budeme to zkoumat individuálně, tudíž lze čekat, že to časově bude náročný proces.

Popisovali jsme případ stavebního kolosu Strabag, ve kterém vlastní podíl přední Putinův oligarcha Oleg Děripaska. Měl by Strabag přijít o veřejné zakázky? V Praze nyní staví nové metro D.

To je složitá právnická otázka. Podle mě se dá ale ošetřit, aby z daných zakázek neprofitoval inkriminovaný akcionář. Dá se zřídit notářská úschova, kam by veřejná instituce nejdříve peníze poslala, aby firma byla vyplacena později a přesně se řeklo, komu se částka vyplácí. Otázkou je, zda by pak firma o zakázku vůbec stála. Nejsou jednoduchá řešení v takových situacích.

Budete se jimi zabývat?

Bude se postupovat případ od případu a neumím si představit, že bychom k tomu nepřipravili zvláštní zákon. Jakékoliv sahání na soukromý majetek bez zákonné předlohy by bylo protiústavní.

Ve druhé části rozhovoru, kterou Seznam Zprávy přinesou později, ministr spravedlnosti Pavel Blažek hovoří mimo jiné o tom, jak velkou prohrou pro Pražský hrad je ruská válka na Ukrajině.

Reklama

Doporučované