Hlavní obsah

Vyšetřování Vrbětic: Policie podezírá dva lidi z vyzvědačství, má e-maily

Foto: Tomáš Škoda, Seznam Zprávy

Při výbuchu prvního ze dvou skladů ve Vrběticích zemřeli v roce 2014 dva lidé.

Reklama

Radiožurnál s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že policie zahájila úkony trestního řízení kolem bývalého profesionálního vojáka a jeho manželky. Má svědectví a doklady, že se setkali s velicím důstojníkem GRU.

Článek

Vyšetřovatelé v kauze Vrbětice podezřívají obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže.

Podle serveru iRozhlas, který se odvolává na dva nejmenované zdroje z vyšetřování, zahájili vyšetřovatelé v této souvislosti úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vyzvědačství. Oficiálně úřad nechtějí věc komentovat. Dozorující státní zástupce Martin Malůš reportérům z iRozhlasu řekl, že „k tomu rozhodně nebude nic říkat“.

Reportéři Radiožurnálu hovořili s dcerou podezřelých Šapošnikovvých, která žije na severu Moravy. Potvrdila, že se krátce před výbuchy ve Vrběticích v roce 2014 setkali v Portugalsku s generálmajorem ruské zpravodajské služby GRU Andrejem Averjanovem. Právě jím řízená jednotka podle verze vyšetřovatelů sabotáž ve Vrběticích provedla.

Vyšetřovatelé navíc podle zdrojů Radiožurnálu vyšetřují i to, že si Šapošnikovi s Averjanovem psali e-maily. „Jejich obsahem byly citlivé informace o zbrojních obchodech, třeba o pohybu vojenského materiálu,“ uvedl zdroj serveru.

Nikolaj Šapošnikov v roce 2014, kdy byl útok ve Vrběticích spáchán, pracoval pro společnost Imex Group, která si tamní sklady pronajímala. O tom, že se on a jeho žena krátce před výbuchem setkali v Portugalsku s Averjanovem, informoval na začátku letošního roku investigativní portál Bellingcat.

„Přiletěl za námi. Nebo přiletěl prostě, chvilku s námi byl – hoďku, dvě, tři… Nevím, jak dlouho se znali ani kdy se seznámili. Vím, že ho neviděli poprvé. Byl jim představený, on je nějaký literární historik. Dřív tam proběhl nějaký obchod a bylo to naprosto v pořádku, on tam pomáhal s nějakými kontakty. Takže taťka ho znal spíš pracovně a mamka se do toho nějak vložila,“ popsala reportérům dcera Šapošnikovových. Averjanov s nimi podle jejích slov seděl u kávy.

Reportéři ji přitom oslovili už letos v lednu, kdy se jméno jejího otce v kauze objevilo, ale tehdy schůzku rodičů s Averjanovem odmítla potvrdit.

Šapošnikovova dcera i její otec popírají, že by Averjanov byl ruským agentem. „Byl to člověk, který byl velmi pozitivní, otevřený, vřelý. Kdyby mi někdo řekl, že je to šéf GRU, tak mu to prostě nebudu věřit,“ uvedla Šapošnikovova dcera.

„Co to znamená nějaký agent? Já žádné agenty neznám,“ řekl pak loni v prosinci Šapošnikov pro Českou televizi. Podobně reagovala i jeho manželka. Nyní v souvislosti s novým vývojem ve vyšetřování ani jeden z nich už na otázky novinářů nereagoval.

Od věci se distancovala i společnost Imex group. Právní zástupce Imexu Radek Ondruš uvedl, že společnost neví o žádných kontaktech svého zaměstnance Šapošnikova s důstojníkem GRU.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. Podezření, že do výbuchů byli zapojeni agenti Čepiga a Miškin, které britští vyšetřovatelé podezřívají i z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi ČR s Ruskem.

Policie podle zdroje Radiožurnálu zahájila kvůli novým zjištěním úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vyzvědačství.

Server cituje odborníka na trestní právo, který vysvětlil, co taková situace ve vyšetřování znamená.

„Zahájení úkonů trestního řízení znamená, že podle dostupných informací je Nikolaj Šapošnikov se svou manželkou podezřelý ze spáchání daného trestného činu. Vyšetřování se tedy ubírá již konkrétním směrem. Nyní policie nashromažďuje důkazy a následně podezřelé obviní. V případě, že se důkazy neukážou jako dostatečné, věc odloží,“ řekl na serveru iRozhlas expert Martin Richter z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

V celém textu jsme upřesnili zdroj informací.

Reklama

Doporučované